Головна Новини Суспільство події "Книга – краще ґаджета": у Києві стартувала програма допомоги бібліотекам для дітей
commentss НОВИНИ Всі новини

"Книга – краще ґаджета": у Києві стартувала програма допомоги бібліотекам для дітей

Благодійна акція має за мету зберегти культуру та любов дітей до книги

9 лютого 2022, 10:15
Поділіться публікацією:








Вперше в історії міста Києва бюджетом на 2022 рік не передбачено оновлення книжкового фонду дитячих бібліотек. І, таким чином, більше 150 тисяч маленьків читачів залишилися без цікавих історій, без емоцій, без доброти та співвідчуття, оскільки ґаджет, на відміну від книги, є бездушною залізякою.

"Книга – краще ґаджета": у Києві стартувала програма допомоги бібліотекам для дітей

У Києві стартувала програма допомоги бібліотекам для дітей - фото: Коментарі

Саме тому компетентні фахівці, лідери думок й експерти у галузі книговидання за підтримки благодійного фонду "Турбота поколінь" зібралися у межах круглого столу, щоб розібратися чому так сталося й до чого така політика може призвести. А також, щоб обговорити одну з найважливіших тем суспільства – роль книги у житті дитини, її вихованні, і чи може книга бути кращою за ґаджет. 

Підтримка та фінансування бібліотек з боку держави 

За словами директорки Центральної бібліотеки імені Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва Яни Біленко, бібліотеки перестали бути актуальними книгозбірнями, а стали архівними філіями. 

Згідно з постановою Кабінету міністрів, публічні бібліотеки мають оновлювати свої фонди на 5% щорічно. Якщо взяти фонди дитячих бібліотек міста, то це оновлення має складати десь на 8 млн гривень щорічно.

"За 6 років, які я працюю директоркою, жодного разу такої цифри ми не мали на оновлення фондів, найбільше було 625 тисяч 4 роки тому. Цього не досить. Щодо фінансування. На жаль, у цьому році ті цифри, які доведені до нас з обсягів фінансування, передбачають на витрати поповнення фондів дитячих бібліотек у наступному році у розмірі 0 гривень. Сказати, що це ситуація трагічна, це нічого не сказати", — наголошує Яна Біленко. 

За словами президента Української асоціації видавців і розповсюджувачів книг, члена громадської ради при Комітеті Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Афоніна, бібліотека не може жебракувати, бо таке ставлення віддає блюзнірством. Фахівець наголошує, що останні роки ми не могли не захоплюватися Київською міською адміністрацією, коли почали ремонтувати бібліотеки, створювати нові кейси та простори.

"Ми думали, що це далекоглядна стратегічна політика, яка розрахована на те, щоб Київ став столицею, яка читає, та раптом таке провалля, ми будемо вибиратися довше. Ці 5% вже омертвили, та наступного року сума має бути мінімум вдвічі більшою, хоча, говорячи про суму у 650 тисяч гривень, ми не говоримо про 8 мільйонів, які потрібні, щоб оновити 5% наявного фонду бібліотеки. Ми не можемо допустити, щоб бібліотека поповнювала власні фонди завдяки жебракуванню, хотячи з шапкою по колу та просячи грошей. Держава має цим опікуватися, якщо вона планує своє майбутнє, бо майбутнього без книги немає ", -  говорить Олександр Афонін. 

На запитання, чи можно зробити Україну бібліотечною,  керівник БО "БФ "Бібліотечна країна" Ігор Степурін відповів: 

"Над цим питанням ми працюємо дуже давно, не вистачає, по-перше, кадрів, тому що їх немає, немає нормальних зарплат. Не вистачає бажання місцевої влади щось зробити з бібліотеками. Коли ми кажемо, що треба реформувати, відремонтувати, це стосується і нових книжок, то кажуть нам, а навіщо нам це, навіщо нам бібліотеки?"

Важливість книги для дитини й чому вона краща за ґаджет 

Письменниця, дитяча психологиня, керівниця Лабораторії дитячого читання  "БараБука" НЦ "Мала академія наук України Тетяна Стус звернула увагу на шкільну програму читання з літератури, старі видання, якими здебільшого оснащені бібліотеки: 

"Шкільна програма з літератури та старі видання, якими всі бібліотеки з головою забезпечені, – це ті старі шаблони, про які ми можемо говорити як про історію чогось... Чому так необхідно читати сучасні видання, адже це є сучасні смисли, актуальні для дитини, які роблять світ дитини синхронним тому світу, у якому вона живе, а не читати "Кайдашеву сім’ю", щоб зрозуміти, які стосунки у родині".

За словами письменниці, дуже багато говорять результати Пізи, що діти, які читають, на 1,5-2 роки випереджають за розвитком і за вмінням працювати з важливою інформацією у школі, тобто осмислено читаючи, ми даємо можливість дитині й фізіологічно правильно розвиватися.

Олександр Афонін додає, що багато залежить від того моменту, коли дитина починає мати стосунок до книги. Чим раніше вона починає мати контакт із книгою, навіть коли вона тільки навчилася ходити та тягнутися до книги, то ця книжка мусить бути вдома. Батьки мусять розмовляти з дитиною разом із книжкою, читати.  

Тетяна Стус вказала на важливість читання книги саме у традиційному вигляді:  

"Зараз є стільки нових видань, які показують дуже красиві новинки й технічно, чудовий рівень поліграфії, ігрові елементи й т.д. І це також про питання, чому дітям все-таки не варто давати рідери, бо розвиток дитини з книжкою – це поєднання тактильного з її усвідомленням і розумінням прочитаного. Читаючи не просто пости у соцмережах, ми знаємо всі про проблеми кліпового мислення у дитини, ми даємо їй можливість фізіологічно правильно розвиватися", — наголосила письменниця. 

Зважаючи на існуючі нагальні проблеми, Благодійний фонд "Турбота поколінь" анонсував акцію "Книга – краще за ґаджет". У рамках цієї акції планується зібрати для дитячих бібліотек міста Києва, а їх 53 одиниці у кожному районі нашої столиці, 1 мільйон гривень, а це всього 50 копійок із кожного мешканця міста. 

"Не залишайтеся байдужими! У 2014 році ми допомогли зберегти армію і сподіваємося, що у 2022-му всі ми допоможемо зберегти культуру, всі ми допоможемо зберегти майбутнє наших дітей і всі ми допоможемо зберегти любов дітей до книги", — зазначив президент Благодійного фонду "Турбота поколінь", власник медіагрупи "Коментарі" Віктор Гольдський. 

Раніше на порталі "Коментарі"  — ТОП-10 книг про бізнес: література для підприємців. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини