Головна Новини Суспільство події Кінець Петрового посту: чого не можна робити 11 липня
commentss НОВИНИ Всі новини

Кінець Петрового посту: чого не можна робити 11 липня

Народні традиції в останній день літнього посту

10 липня 2022, 18:55 comments1967
Поділіться публікацією:

Напередодні ще одного великого християнського свята влітку — Петра та Павла, 11 липня наші предки готувалися до свята та виконували певні обряди, пов'язані з різнотрав'ям. Збереглися вірування щодо магічної та цілющої сили кропиви, яку рослина має в цей день.

Кінець Петрового посту: чого не можна робити 11 липня

Фото ілюстративне / Pixabay

Називали переддень Петра та Павла кропив'яними заговинами. В цей день збирали та сушили кропиву  і листя, і насіння. Насінням окурювали хати, гілки кропиви вивішували над дверима, розкладали на підвіконнях. Господині готували спеціальну страву — зелений борщ з кропиви, пироги з кропивою, їжа була пісною, адже це останній день Петрівки.

Існували повір'я, що кропива проганяє нечисть з будинку, тому гілки трави розкидали по дому, підмітали віником з кропиви в хаті. Гілочки кропиви також залишали в сараях, де худоба.

З кропиви, яку збирали голими руками, виготовляли полотно для спини, щоб не боліла. Кропиву використовували для лікування деяких хвороб, відварами мили волосся. Також була традиція влаштовувати масові гуляння до ранку з піснями та танцями, маскарадом. Один одного "били" кропивою, щоб бути здоровим.

Вірили, що в цей день не можна грати весілля, бо буде розлучення, стригти волосся маленьким дітям, повертати борги, спати вдень, косити траву. Також не рекомендувалося прати одяг та прясти.

Як писав портал, з якими проблемами зіткнулися аграрії під час жнив в 2022 році. Країна розраховує зібрати не менше 50 млн. тонн зерна у 2022 році. Це значно менше 85 млн тонн, вироблених у попередньому році, але – вище за очікування, враховуючи війну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини