Головна Новини Суспільство події Київська політехніка може повторити долю авіаційного інституту
commentss НОВИНИ Всі новини

Київська політехніка може повторити долю авіаційного інституту

Що чекає на Київську політехніку? Все залежить від того, хто переможе на виборах ректора

17 червня 2024, 17:44
Поділіться публікацією:








У Національному технічному університеті України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" тривають вибори ректора. Другий тур запланований на завтра, 18 червня. На крісло претендують два кандидати, одного з яких називають "ставлеником влади", зокрема, Міносвіти. Що ще відомо про кандидатів та як проходить виборчий процес, розповідаємо у матеріалі.   

Київська політехніка може повторити долю авіаційного інституту

Київська політехніка

Перший тур виборів пройшов 12 червня. За його підсумками до другого вийшли два проректори КПІ: Анатолій Мельниченко і Олексій Жученко. Про останнього відомо те, що він все професійне життя працює в КПІ: був спочатку ліцеїстом, потім студентом політехніки, асистентом, доцентом, завідувачем кафедри і так дійшов до проректора з науково-педагогічної роботи. Жученко — доктор технічних наук, професор.

Анатолій Мельниченко ж називає себе "фахівцем з управління у сфері вищої освіти" та має науковий ступінь кандидата філософських наук. У КПІ він свого часу був викладачем кафедри філософії. Зараз переважно зосереджений на співпраці з МОНом. 

Мельниченко, зокрема, є членом Комісії з відбору кандидатів на здобуття державних стипендій Міносвіти, був експертом з відбору конкурсних проєктів на проведення наукових досліджень щодо формування державної політики у сфері розбудови миру, до 2019 року був членом науково-методичної підкомісії "Академічна доброчесність" МОН України. Кажуть, що Мельниченко нібито є "ставлеником" від Міносвіти та ще кількох депутатів від "Слуги народу". Йдеться, зокрема, про голову освітнього комітету ВР Сергія Бабака та члена цього комітету Романа Грищука.  Ця сама ж політична команда разом із заступником Лісового Михайлом Вінницьким організовувала торік  процес ліквідації Національного авіаційного університету — з метою заміни в ньому менеджменту. Врешті вищий навчальний заклад з цією "кадровою" метою навіть позбавили статусу національного.  

У підсумку очолила колишній НАУ депутатка від "Слуги народу" в київській міськраді Ксенія Семенова, яка не приховує вплив, зокрема, депутата Грищука на діяльність авіаційного інституту.  З того часу "НАУ" перетворився на майданчик для "освітніх експериментів МОН". У ЗВО планують позбавити колектив права вибору ректора, передавши ці повноваження сформованій із зовнішніх представників членам нової Наглядової ради.  

Сама Семенова стала першою керівницею вищого навчального закладу за умови відсутності в неї наукового ступеня. І це теж "експеримент МОН". Ще один полягає у в тому, що "авіаційний інститут будуть реєструвати як державне некомерційне підприємство, а не як бюджетну установу". Хоч це і може загрожувати університету банкрутством.  

Схожі новації часто викликають цілковите нерозуміння та осуд збоку науково-освітньої спільноти. Адже наразі НАУ вже понад рік як перебуває в процесі ліквідації, співробітники ЗВО звільняються, а фінансові справи інституту перебувають фактично у кризовому стані.  Зважаючи на той факт, що Мельниченко належить до так званого "експериментально-реформаторського табору"  МОН та, буцімто, лобіюється тими ж політиками, що і свого часу кандидатура Семенової,  у КПІ можна теж прогнозувати чи то "експериментальні оптимізації", чи то "реорганізації". Тим паче, що заступник міністра освіти  Михайло Вінницький (відповідає за скорочення ЗВО) публічно критикував ректорів за їх "амбіції" щодо збереження українських університетів. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

morrison

17 червня 2024, 17:52

«Для ненемецкого населения восточных областей … достаточно наличия четырехклассной народной школы. Целью обучения в этой народной школе должно быть только: простой счет, самое большее до 500, умение расписаться, внушение, что божественная заповедь заключается в том, чтобы повиноваться немцам».:)


Новини