Головна Новини Суспільство події Кібератака на "Київстар": за хакерськими угрупованнями можуть стояти дві держави
commentss НОВИНИ Всі новини

Кібератака на "Київстар": за хакерськими угрупованнями можуть стояти дві держави

Організаторами цієї атаки можуть бути спонсоровані державами хакери.

14 грудня 2023, 11:10
Поділіться публікацією:

Масштабна атака хакера, яка призвела до того, що припинив працювати найбільший оператор мобільного зв'язку "Київстар", продовжує активно обговорюватися в ЗМІ. Хто ж може бути організатором такої атаки? І чи може, окрім Росії, ще бути хтось зацікавлений у її проведенні? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Кібератака на "Київстар": за хакерськими угрупованнями можуть стояти дві держави

Кібератака. Фото: з відкритих джерел

Це успішна, дуже складна атака

Експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, що вартість хакерської атаки на "Київстар" може досягати мільйонів доларів.

"Цей тип атаки відноситься до APT-атаки — advanced persistent threat. Тобто це найвищий, найскладніший і найнебезпечніший для жертви тип атак, який вимагає тривалої підготовки. Йдеться про місяці і навіть роки підготовки. Вартість підготовки подібного класу атак може досягати мільйонів доларів", – розповів експерт.

Він припускає, що в цій атаці можуть бути задіяні десятки та сотні фахівців найвищого рівня. Він також додав, що чекав на подібні атаки на початку широкомасштабного вторгнення Росії, "але тоді не склалося чомусь у росіян".

Костянтин Корсун додав, що метою цієї атаки був лише деструктив. Це означає, що організаторами цієї атаки були спонсоровані державою хакери, яких не цікавлять гроші.

За атакою стоять відразу кількох кібергруп

Експерт з кібербезпеки та керівник розвитку компанії Youcontrol Михайло Кольцов в ефірі каналу "Київ" заявив, що за масштабною атакою на мережу найбільшого українського мобільного оператора Київстар стоять кілька хакерських угруповань, які фінансуються, швидше за все, Росією та Іраном.

За словами експерта, заява кіберугруповання "Сонцепек", яка взяла на себе відповідальність за атаку, не відповідає дійсності. Мовляв, ці люди лише транслюють певні меседжі. Хакеров із "Сонцепека" Кольцов назвав "комунікаційниками, які технічну роботу в рамках атаки не виконують".

"Підозріваю, що ми побачимо сліди діяльності кількох груп, які так чи інакше будуть прив'язані до фінансування двома державами — Іраном та РФ", — припустив Михайло Кольцов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — вибори Путіна: яке рішення належить ухвалити Заходу і що спробує довести Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини