Головна Новини Суспільство події Кейс Придністров'я: що задумали у Москві – де чекати на найбільшу загрозу
commentss НОВИНИ Всі новини

Кейс Придністров'я: що задумали у Москві – де чекати на найбільшу загрозу

Росія свідомо втягує треті країни у війну проти України

27 квітня 2022, 13:35 comments1438
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Росія намагається дестабілізувати ситуацію в регіоні Придністров'я, але ЗСУ готові до можливої ескалації з боку російських військ на тимчасово окупованій території Молдови. У МЗС України засуджують спроби втягнути регіон у розв'язану Росією повномасштабну війну проти України та закликають до деескалації напруження. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували те, що відбувається в Придністров'ї та навколо нього.

Кейс Придністров'я: що задумали у Москві – де чекати на найбільшу загрозу

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Кремль продовжує використовувати тактику розгойдування ситуації в тепер уже незалежних країнах

Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан акцентує, що тема Придністров'я – з "великою бородою". І тягнеться ще з радянських часів.

"Причина всіх цих автономних утворень у національних республіках колишнього СРСР наступна. Був такий голова Верховної Ради СРСР Анатолій Лук'янов (відомий також як поет Анатолій Осенєв). І він свого часу на Політбюро запропонував модель, як зберегти СРСР і прив'язати до нього "союзні республіки". Він пропонував створити там автономні анклави. Як Крим в Україні, Південна Осетія та Абхазія – у Грузії. Придністров'я – у Молдові. Все це, щоб у разі потреби мобілізувати ці анклави на протидію центральній владі своїх республік – і ліквідувати загрозу їх можливого від'єднання. І вже після розвалу СРСР у різні роки ми бачимо продовження цієї теми – і з прикладу Молдови, і з прикладу Грузії, і з прикладу України", – пояснює генерал.

Він звертає увагу, що висловлюються різні думки щодо того, що зараз відбувається у Придністров'ї. Так, офіційний Кишинів вважає, що це внутрішні розбирання. Офіційний Київ упевнений, що ми бачимо стратегічну лінію РФ, яка хоче повністю окупувати південний схід України, зробивши собі сухопутний шлях у Придністров'я, Крим, відрізавши Україну ще й від Чорного моря. Офіційна Москва та підконтрольний їй Тираспіль кивають на Україну.

"Однозначно – саме Кремль продовжує використовувати тактику розгойдування ситуації у тепер уже незалежних країнах. У тому числі через створені росіянами анклави. Фактично по всьому периметру, де є російська присутність, для України існує загроза, – наголошує Василь Богдан. – А у Придністров'ї під виглядом "миротворців" дислокується до 2 тисяч військовослужбовців РФ. До того ж там розміщені величезні склади з озброєнням ще радянських часів. І цей анклав може бути використаний РФ для подальших агресивних дій. Причому не лише проти України, а й проти Молдови. Особливо враховуючи путінську стратегію відновлення Російської імперії".

Тож ситуація загрозлива, вважає генерал. Українська сторона, на його думку, все розуміє, висловлює занепокоєння і готова вжити необхідних дій у разі загострення.

"Росія ж традиційно маніпулює і теж висловлює "заклопотаність", фактично звинувачуючи Україну у всіх обстрілах та вибухах у Придністров'ї. Хоч там стирчать саме російські вуха. Згодом ця ситуація, якщо не буде відчутних перемог українських збройних сил на фронті, може загостритися у контексті залучення та Придністровського регіону проти України", – прогнозує Василь Богдан.

Російська пропаганда намагається створити картинку в стилі ось-ось Україна та Румунія спробують знищити Придністров'я

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик зазначає, що на даний момент відомо вже про цілу низку так званих "терактів" на території Придністров'я.

25 квітня відбувся обстріл офісу МДБ.

26 квітня нібито було завдано удару по аеропорту і підірвано ретрансляторні вежі в селі Маяк. Також писали про якийсь теракт у військовій частині в Парканах.

Сьогодні, 27 квітня, з'явилася інформація про стрілянину біля складів н.п. Колбасне. Це склади боєприпасів та зброї, які звозилися з усіх західних угруповань військ СРСР, коли вони залишали територію інших країн. Мова про близько 22 тисяч тонн боєприпасів та зброї, наголошує Віталій Кулик.

Він упевнений, що за тим, що відбувається, стоїть саме Росія. І пояснює – чому:

"По-перше, перші повідомлення про т.зв. "теракти" з'являються на російських інформаційних помийках за 5-6 годин до самих "терактів". Ті самі повідомлення про вибухи на околицях Тирасполя з'явилися на російських інформаційних стрічках о 23.00, а самі вибухи нібито відбуваються через 6-7 годин. По-друге, у Придністров'ї перед цими "терактами" з'явився відомий російський пропагандист Пегов, який раніше відпрацьовував установки Кремля по Донбасу. А тепер він у Тирасполі. Як стерв'ятник, який знає, що ось-ось щось станеться. По-третє, обстріл офісу МДБ у Тирасполі зроблено з гранатометів, які є на озброєнні виключно РФ, Йорданії та Габону. Явно це не "габонська воєнщина" намагається завдати удару "по незалежній Придністровській державі". І таких нестиковок, при виконанні такого роду провокацій – багато. До того ж картинку створюють виключно російські телеканали та інформагентства. У стилі ось-ось Україна та Румунія спробують знищити Придністров'я".

На думку Віталія Кулика, є кілька цілей, які країна-агресор може переслідувати у цьому регіоні.

"Одна (як на мене, менш реальна) полягає в тому, що, розхитавши ситуацію в Придністров'ї, росіяни хочуть влаштувати там мобілізацію, озброїти резервістів – якось використати ці сили у війні проти України. Але треба розуміти, що зараз у Придністров'ї – лише 1,7 тисяч т.зв. російських "миротворців". Близько 7 тисяч становлять збройні сили самого Придністров'я. За мобілізації нібито здатні зібрати ще 15-20 тисяч. Проте я ставлю під сумнів боєздатність навіть російських миротворців. Тому що з цих спискових 1,7 тисяч реальних громадян РФ, які приїхали на ротацію, що не жили до цього в Придністров'ї, всього 412 осіб. Інші – це місцеві жителі, які мають не лише російський паспорт, а й, як правило, молдавський, український, а то й румунський. Ці люди воювати не хочуть, – упевнений експерт. – Як тільки з'явилася інформація про можливу мобілізацію, запровадження воєнного (надзвичайного) стану, з'явився цілий потік автомобілів, що виїжджають із Придністров'я".

Провести мобілізацію у цьому регіоні неможливо, вважає Віталій Кулик. Як і проблематичним буде надати підтримку можливому російському десанту в районі Затоки або Одеси. Як проблематичною буде й висадка десанту у самому Тирасполі, не захопивши до цього Одесу. Російські вертольоти та літаки просто будуть збиті українською ППО.

"Більш того – виникнення будь-якої небезпеки з Придністров'я, що створює ризики оточення Одеси, призведе до превентивного використання ЗСУ. А потім уже Київ вирішуватиме формальності із Молдовою. Територією якої де-юре все ще є Придністров'я. І втручання у справи тієї території, з погляду міжнародного права, може відбуватися лише після відповідного звернення до офіційного Кишинева", – пояснює експерт.

Другою (і вірогіднішою) метою всіх цих провокацій у Придністров'ї може бути бажання дестабілізувати саму Молдову.

"Деякі ЗМІ з посиланням на джерела у розвідки опублікували низку матеріалів, де зазначається, що російські спецслужби готують масштабні диверсії у Молдові до 9 травня. Особливо після того, як тамтешня влада заборонила використання георгіївської стрічки та символів рашизму, російського вторгнення в Україну – літер V та Z. Місцеві соціалісти та комуністи вже анонсували акції протесту. І є ймовірність, що вся ця історія з придністровськими "терактами" – прелюдія до дестабілізації у самій Молдові. На жаль, офіційний Кишинів мляво реагує на цю загрозу. Президент Майя Санду заявила, що так звані "теракти" – це внутрішньопридністровські розбірки. Але оскільки інформація про загрози стала публічною, думаю, що Служба інформації та безпеки (СІБ – аналог СБУ у Молдові) діятиме на попередження", – розмірковує Віталій Кулик.

На його думку, якщо російські спецслужби думали, що можна використати якісь наступальні сили для надання "гуманітарної підтримки повсталим людям у Молдові" до 9 травня, що російські "миротворці" та придністровські "добровольці" прийдуть "на допомогу братському молдавському народу" – навіть такий сценарій став зараз ще менш ймовірним.

"Бо у РФ у Придністров'ї мало сил. При тому, що Придністров'я є повністю відкритою для України територією. Ми знаємо, що там відбувається. Про будь-яких російських емісарів і диверсантів стає нам відомо. Тому що місцева політична та економічна еліта, яка перебуває у Тирасполі, не хоче перенесення військових дій на свій анклав. Вони хотіли б зберегти статус-кво до війни. А там – як видно буде. Їхнє багатство, добробут, часткове інтегрування на Захід пов'язані з тим, що вони зберігають невирішеність конфлікту (Молдова-Придністров'я), що дозволяє заробляти на "сірій зоні". І відмовлятися від цього їм нема рації. Тим більше, маючи реальний шанс пересидіти цю війну", – аргументує експерт.

Саме тому, вважає він, все це "хитання" закінчиться "пшиком". При цьому, певна річ, не виключається можливість використання росіянами диверсійно-розвідувальних груп для проникнення з території Придністров'я до Одеської області, інформаційних диверсій, обстрілів, провокацій на кордоні, терактів у самій Молдові, спроб спровокувати заворушення там (з метою усунути проєвропейську владу).

"Але, гадаю, нічого у рашистів не вийде. Ні підпалити Молдову, ні відкрити другий фронт проти України. Тоді як сама Україна, у разі явної загрози, цілком здатна вирішити питання дерашизації Придністров'я (врегулювавши потім формальності з офіційним Кишиневом)", – констатує Віталій Кулик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Британії холоднокровно відповіли на погрози Сергія Лаврова щодо ризиків ядерної війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини