Головна Новини Суспільство події Як Кремль знову намагається грати на «спорті поза політикою» – чому важливо не допустити цього
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Кремль знову намагається грати на «спорті поза політикою» – чому важливо не допустити цього

Україна має задіяти всі дипломатичні важелі, щоб не допустити участі російських спортсменів у міжнародних змаганнях

28 січня 2023, 14:20
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні український президент Володимир Зеленський заявив, що розчарований заявами глави Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томаса Баха, котрий хоче повернути російських спортсменів у міжнародні змагання. Він запросив Баха відвідати Бахмут, щоб той побачив на власні очі, що нейтральності не існує. Чому досі існує міф, що спорт, культура та мистецтво "поза політикою" та "поза війною"? Що треба робити, щоби переломити ситуацію? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як Кремль знову намагається грати на «спорті поза політикою» – чому важливо не допустити цього

Російська пропаганда. Фото: з відкритих джерел

За допомогою спортсменів та людей мистецтва Кремль просував і просуватиме проросійські наративи

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок нагадує, що міф про те, що спорт, культура, мистецтво – поза політикою – активно просувався і в Україні, ще до широкомасштабного російського вторгнення.

"Особливо досягли успіху в цьому представники ОПЗЖ, колишньої Партії регіонів. Вони намагалися просувати такі тези, запевняючи, що присутність російських спортсменів, артистів в Україні є нормальним явищем. Як і українців у РФ. На жаль, за вісім років, починаючи з 2014 року, вдалося сформувати у чималої частини українського суспільства саме такий погляд на ситуацію. Мовляв, нічого страшного, що росіяни пропагують в Україні свою культуру, мовляв, це не може згубно впливати на нашу державність. Але після широкомасштабного російського вторгнення суттєво змінилася точка зору у багатьох українців, які навіть раніше толерантно ставилися до вищезазначеного міфу. А масові військові злочини окупантів, відвертий геноцид, остаточно розкрили багатьом очі", – пояснює експерт.

Він акцентує, що ми очікували на реакцію від російських артистів, спортсменів – із засудженням подібної агресії, з підтримкою України. Але таких випадків були одиниці, і таким людям зазвичай довелося залишити РФ.

"Саме тому важливо в контексті заяви Зеленського, щоб росіяни, особливо лідери громадської думки (а спортсмени та артисти найчастіше є такими), отримали чіткий сигнал. Як і МОК. Сигнал про недопущення громадян країни-агресора та громадян, які підтримують її Білорусі до міжнародних змагань, будь-яких культурно-масових заходів. Тому що за допомогою спортсменів і митців Кремль просував і просуватиме проросійські наративи, – попереджає Валерій Клочок. – Глава МОК Томас Бах цього не розуміє, бо війна від нього далеко, бо він почувається в безпеці. Тим важливіше пояснювати йому (і не тільки йому), що допуск російських та білоруських спортсменів на змагання стане можливим лише після визнання РФ, скоєного проти України актом терористичної агресії. Лише після деокупації всіх наших територій після відповідних виплат з боку Росії після покарання військових злочинців".

Спорт – частина політики, "тиха війна", як і культура, мистецтво – знаряддя пропаганди

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов зізнався, що готовий приєднатися до всього, сказаного президентом Зеленським у ракурсі неприпустимості участі російських та білоруських спортсменів в Олімпіаді.

"За фактом, спорт – це симулякр (фр. simulacre від лат. simulacrum – подоба, копія) війни. Найбільш легко та логічно це пояснити на прикладі шахів. Існує легенда про історію їх створення. Що був в Індії раджа, які воювали з усіма сусідами. І в якийсь момент йому вигадали безкровну війну — так він почав грати в шахи, задовольняючи свою пристрасть до протистояння. Так, у спорті, особливо у контактному, теж є травми, кров, а часом і смерті. І все-таки, це не війна. Оскільки РФ веде війну справжнісіньку, первісно-середньовічну, цілком логічно ізолювати її від спортивного руху", – вважає експерт.

Він нагадує, як використав Олімпіаду в Берліні для просування своїх ідей та цілей Гітлер у 1936 році.

"Зрозуміло, що зараз Олімпіада прийде не в Москві, а в Парижі, і так масштабно, як свого часу німці, що фашували, росіяни, які нині фашують, не зможуть її використовувати. Але немає сумнівів, що у пропагандистському сенсі вичавлять із ситуації максимум, – зазначає Микола Спіридонов.

На його думку, міф, що спорт, культура, мистецтво – поза політикою, поза війною, пов'язаний із недоліком освіти.

"Якщо людина має вищу гуманітарну (філософську, історичну) – якісну – освіту, їй така дурість на думку не спаде. Зрозуміло, спорт – частина політики, "тиха війна". Як і культура, мистецтво – знаряддя пропаганди. Вони апріорі не можуть бути поза політикою, поза війною, – наголошує Микола Спиридонов. – І президент України робить правильно, розставляючи саме такі акценти. Виносячи неприємну ситуацію з МОК на загальний огляд. Враховуючи, що Володимир Олександрович має зараз дуже гучний, дуже впливовий голос на світовій арені, представникам МОК, яких він піддав прямій критиці, доведеться несолодко. Як уже доводилось деяким європейським політикам".

Експерт не виключає, що під тиском Зеленського та інших представників України (а наші спортсмени вже теж б'ють на всі дзвони), МОК перегляне свою позицію щодо допуску російських та білоруських спортсменів на Олімпіаду, хай навіть під нейтральним прапором.

"Якщо люди з РФ та Білорусі хочуть продовжувати спортивну кар'єру, нехай або намагаються щось змінити у своїх країнах, або переходять до осудних федерацій і виступають за цивілізовані країни", – констатує Микола Спиридонов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Росія поспішатиме з новим наступом – де варто чекати на удар.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини