Головна Новини Суспільство події Івана Купала 2024: нова дата, що дозволено і заборонено за народними традиціями
commentss НОВИНИ Всі новини

Івана Купала 2024: нова дата, що дозволено і заборонено за народними традиціями

Розповідаємо про традиції та обряди Івана Купала 2024

24 червня 2024, 11:35
Поділіться публікацією:

Раніше ми святкували Івана Купала 7 липня, але після переходу на новоюліанський календар дата цього свята тепер припадає на 24 червня. Це зміна торкнулася багатьох церковних і народних свят, проте Івана Купала залишається одним із найулюбленіших та найочікуваніших свят в Україні. Свято, яке поєднує в собі язичницькі та християнські традиції, зберігає свою актуальність і магічну атмосферу навіть у сучасному світі. Українці з нетерпінням чекають цього дня, щоб зануритися в обряди, ритуали та веселі забави, які супроводжують це чарівне свято.

Івана Купала 2024: нова дата, що дозволено і заборонено за народними традиціями

Портал "Коментарі" розповідає, як правильно відзначати велике свято, а також про ритуали та традиції цього дня.


Коли святкуватимуть Івана Купала у 2024 році за новим календарем

Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар змінилася дата більшості церковних свят. Тепер українці святкують їх на 13 днів раніше. Незмінною залишається лише дата Великодня, яка вираховується щороку, а також ті свята, які прив’язані до святкування Христового Воскресіння.

Як перехід українських вірян на новий календар вплинув на святкування народного свята Івана Купала? Все дуже просто. Це свято пов’язане зі святкуванням важливої церковної події – Різдва Івана Хрестителя, яке раніше припадало на 7 липня, а тепер на 24 червня. Тому ми святкуватимемо Івана Купала в ніч на 24 червня.


Івана Купала: історія свята

Свято Івана Купала має давнє коріння та багату історію, яка поєднує язичницькі традиції та християнські обряди.

Наші предки пов’язували це свято з літнім сонцестоянням. Вони вірили, що в цей час можна звертатися до природних божеств по плодючість та врожайність. Після прийняття християнства свято почали асоціювати з днем народження Івана Хрестителя. Відтоді свято стало відоме як Івана Купала, що поєднує обряди очищення від гріхів, які проводив Іван Хреститель.

Перші згадки про Івана Купала як свято з’явилися у Волинському літописі. Там йдеться про події "напередодні Івана дня на самі купалья". Це свято було традиційним для слов’ян, адже в часи язичників у Київській Русі особливо шанували сонце й воду.

Існує кілька версій походження назви свята. Найпопулярнішою серед них є думка, що вона пішла від слова "купатися", адже святкування традиційно відбувається біля водойм. У різних регіонах України також відомі інші назви свята, такі як Сонцекрес і Купайла.


Івана Купала: традиції та обряди

Сьогодні Івана Купала в Україні вже не святкують з таким розмахом, як у давнину. Проте важливо пам’ятати про звичаї своїх предків для збереження культурних традицій народу. Купальські обряди символізували єднання з природою. Головними дійовими особами були не люди, а трави, водойми, сонце та місяць. Традиційно вночі купалися, плели віночки, стрибали через полум’я, ворожили та вирушали на пошуки містичної квітки папороті.

Стрибки через багаття були кульмінацією святкування. Розпалювалося велике вогнище, через яке пари намагалися перестрибнути, тримаючись за руки. Якщо молоді люди не роз’єднували руки під час стрибка, вони обов’язково одружаться і будуть щасливі в шлюбі. Якщо на людині загориться частина одягу – це до нещасть.

Незаміжні дівчата плели віночки з різнотрав’я, які опускали до річки чи іншої водойми, співаючи пісень. Вірили, що куди віночок попливе, звідти потрібно чекати нареченого. Якщо він потонув, то дівчина ще рік буде самотньою.

Незвичайною традицією був пошук квітки папороті, яка, за легендою, цвіте лише цієї єдиної ночі в році. Вважалося, що квітка наділена особливими магічними силами: допомагає розуміти мову тварин і бачити заховані скарби.

На Івана Купала заборонялося підіймати знайдені на землі гроші, оскільки це могло принести фінансові проблеми. Також не бажано було спати, бо до оселі могла зайти нечиста сила.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини