Головна Новини Суспільство події Історик: в ніч з 21 на 22 вересня перестало битися серце видатного гетьмана, якого Москва назвала зрадником
commentss НОВИНИ Всі новини

Історик: в ніч з 21 на 22 вересня перестало битися серце видатного гетьмана, якого Москва назвала зрадником

Мазепа на довгі століття став символом боротьби українців проти московських загарбників

22 вересня 2021, 07:50
Поділіться публікацією:

В ніч з 21 на 22 вересня 1709 помер Іван Мазепа — гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави на Лівобережній і всієї Наддніпрянської України. Князь Священної Римської імперії. Це далеко не повні титули людини, чиє серце перестало битися 312 років тому. Як інформує видання "Коментарі", про це на своїй сторінці в Facebook пише політолог, історик Віктор Таран.

Історик: в ніч з 21 на 22 вересня перестало битися серце видатного гетьмана, якого Москва назвала зрадником

Гетьманська булава Фото: фейсбук Віктора Тарана

Він зазначає, Мазепа на довгі століття став символом боротьби українців проти московських загарбників. Віктор Таран нагадав, за часів Мазепи Росії не існувало — було Московське царство, яке очолював Петро I. Державний і військовий діяч, блискучий дипломат і поет. Політик, який зміг після Руїни об'єднати більшу частину України під свою булаву. Як говорили в ті часи "Від Богдана до Івана не було гетьмана". Найбільше він любив Україну. За неї і постраждав. Москва вважала Мазепу одним з найбільших зрадників. Наклала анафему. Його прихильники знищувалися. А ім'я "мазеповец" на довгі десятиліття стало лайкою росіян по відношенню до українців.

Історик зазначає, разом з Петлюрою і Бандерою Мазепа став символом боротьби українців за незалежність. Пройшли роки і справедливість восторжествувала. Україна — отримала незалежність. Вселенський Патріарх у 2018 році заявив, що Константинополь ніколи не визнавав анафему, яку Москва наклала на Гетьмана, а на 30-річчя незалежності клейноди і булава Гетьмана прибули в Україну.

"До речі, у вас ще є шанс піти в Софію і побачити їх на власні очі. Разом з Конституцією Пилипа Орлика. А, коли прийдете, обов'язково помоліться і згадайте в молитвах Мазепу та інших борців за Незалежну Україну. Слава Україні! ", — написав Віктор Таран.

Читайте також на порталі "Коментарі" думку Віктора Тарана про політичну ситуацію в країні — Офіс президента зібрався позбавляти Разумкова його "шиї" у Верховній Раді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Light

25 вересня 2021, 15:19

" А имя "мазеповец" на долгие десятилетия стало ругательством россиян по отношению к украинцам", а они только и умею, что ругаться. Это в них генетическое, таковы последствия лишней хромосомы.

Light

25 вересня 2021, 15:16

Сташинский, Проклят укрианцами всякий орк из Мордора и любой его засланец в нашей земле. Изыйди нечисть проклятая!

Сташинский

22 вересня 2021, 09:19

"...Москва назвала предателем..." потому что он и был вероломным предателем, который в ответственный момент переметнулся к врагу России - шведскому королю Карлу. "... вместе с Петлюрой и Бандерой, Мазепа..." был проклят украинцами и причислен к предателям, как Иуда.

Харя Кришны

22 вересня 2021, 09:07

Так и не нашла награда своего героя: пудовый серебряный орден Иуды с ошейником, отлитый специально для человека, который давал присягу русскому царю, а потом в удобный момент решил перепродать Украину "европейскому партнеру Карлу". Как-то просматривается аналогия с современными событиями.


Новини