Головна Новини Суспільство події Іран вступає в гру: про що говорять зв'язки Тегерана та Москви – як це позначиться на війні в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Іран вступає в гру: про що говорять зв'язки Тегерана та Москви – як це позначиться на війні в Україні

У Росії може з'явитися перший союзник у війні проти України, який публічно заявляє про це

31 серпня 2022, 11:40 comments1582
Поділіться публікацією:








Міністр закордонних справ Ірану Хусейн Амір Абдоллахіан заявив у вівторок, що летить до Москви для обговорення "кризи в Україні". Тим часом Білий дім стверджує, що Іран здійснив постачання безпілотних літальних апаратів Росії. Про що свідчать дані повідомлення? Яку роль може відіграти Іран (і чи може) у російсько-українській війні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Іран вступає в гру: про що говорять зв'язки Тегерана та Москви – як це позначиться на війні в Україні

Володимир Путін та Алі Хаменеї. Фото: з відкритих джерел

Поїздка глави МЗС Ірану до Москви – це показове дійство, щоб продемонструвати – у країни-агресора з'явився перший явний союзник

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк вважає, що поїздка міністра закордонних справ Ірану в РФ – це показове дійство. Суть його – продемонструвати, що у країни-агресора виник перший явний союзник. І він може підтримувати РФ у подальшій війні проти України.

"Іран, безумовно, може бути корисним для Росії ударними безпілотниками, які, згідно з повідомленнями ЗМІ, вже передані росіянам. Щоправда, є питання щодо їхньої технічної справності – і про це теж писали медіа. Тож не все так гладко з цими БПЛА", – зазначає експерт.

На його думку, Кремлю важливо показати світові, що він має союзників у війні проти Заходу (а там саме так трактують війну в Україні).

"Але, якщо Іран відкрито підтримуватиме РФ, досі нейтральний Ізраїль навряд чи залишиться в такому статусі, – вважає Тарас Семенюк. – І якщо передачу іранських безпілотників росіянам буде остаточно доведено, якщо агресор задіяє їх в Україні, це розв'яже Ізраїлю руки щодо надання допомоги ЗСУ. Цього виключати не можна. А ізраїльські безпілотники, зокрема камікадзе – одні з найкращих у світі. Крім того, є ймовірність, що буде підірвано склади та виробництва Ірану на території Сирії. Як це було нещодавно, коли ізраїльська авіація фактично знищила там завод із виробництва іранських безпілотників".

Але поки, продовжує експерт, Іран дистанціюватиметься від повного зближення з РФ. Адже на кону відновлення ядерної угоди, робота над якою триває між ЄС та Тегераном (під контролем США, яким також вигідна ця угода).

"І це – стримуючий чинник від повного союзництва Ірану із РФ. Адже якщо Тегеран включиться на повну підтримку Москви, ядерну угоду можна вважати остаточно похованою, а на обрії з'являться нові санкції", – констатує Тарас Семенюк.

Іран Хоче взяти приклад із Туреччини

Наразі немає явних доказів постачання Іраном безпілотників до Росії, вважає експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса.

Відповідно, зазначає він, про це складно говорити, як про факт, що відбувся.

"Щодо візиту глави іранського МЗС до Москви. Очевидно, що Іран, подивившись на Туреччину, також хоче знайти формат прийнятного та зручного партнерства між РФ, Заходом та Сходом, – пояснює експерт. – Щоб на нейтралітеті та багатовекторності зайняти зручну позицію та капіталізувати її, особливо якщо з неї знімуть санкції".

Читайте також на порталі "Коментарі" — може виникнути вікно для переговорів: Дмитро Кулеба допустив поновлення переговорів з РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини