Головна Новини Суспільство події Інвестиції в ІТ-сектор: як українцям отримати престижну роботу від держави – про що йдеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Інвестиції в ІТ-сектор: як українцям отримати престижну роботу від держави – про що йдеться

Експерти вважають, що у рішенні уряду вкладати гроші під час кризи в ІТ-сферу є як плюси, так і мінуси

11 червня 2022, 12:40
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін готовий вкладати гроші у розвиток ІТ-сфери в Україні. У тому числі, український фонд стартапів викуповуватиме частку у новостворених компаній (бюджет програми на рік – 10 млрд грн), а 60 тисяч українців, які бажають отримати кваліфікацію junior developer, графічний дизайнер або іншої технічної спеціальності, зможуть отримати грант на навчання на ІТ -курси. Експерти оцінили для видання "Коментарі" ці урядові ініціативи.

Інвестиції в ІТ-сектор: як українцям отримати престижну роботу від держави – про що йдеться

Робота у IT-секторі. Фото: з відкритих джерел

Ця ініціатива дозволить багатьом знайти нові можливості у цифровій сфері

Експертка із цифрових технологій, засновниця Digital Transformation Institute of Ukraine Надія Васильєва повністю підтримує це рішення уряду.

"Це чудова ініціатива, яка має приклади успішної реалізації на світовому рівні. Враховуючи, скільки людей частково або повністю втратили роботу внаслідок російської агресії, ця ініціатива дозволить багатьом знайти нові можливості у цифровій сфері", – аргументує Надія Васильєва.

Але, акцентує вона, варто звернути увагу на дві речі:

– ця ініціатива має бути підтримана і великими IT-гравцями, щоб молоді підприємці змогли отримати професійну менторську підтримку (без неї, у 8 випадках з 10, переважна більшість стартапів так і залишаються стартапами);

– держава має звернути увагу на жінок, які тимчасово виїхали за кордон.

"Ми повинні розробити окремий напрямок у рамках цієї ініціативи або окремо програму, яка дозволить жінкам, які виїхали до Європи, опанувати нові навички для перекваліфікації чи створення власної справи", – наголошує Надія Васильєва.

Це величезне навантаження на держбюджет – звідки гроші незрозуміло

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін розмірковує так:

"У кожному з пунктів нової економічної стратегії, про яку говорив Шмигаль, скрізь – дамо гроші цим, профінансуємо те… Але питання – звідки гроші і на всі ці ІТ-програми, на допомогу малому та середньому бізнесу, на всі ці гранти? Минулого місяця Україна витратила 240 млрд грн, а як податків бюджет отримав лише 83 мільярди. Решта була перекрита за рахунок прямої емісії НБУ, грантів донорів та кредитів, які повністю пішли на фінансування соцвиплат, зарплат та військових витрат. Ще раз наголошую – у вигляді податків ми отримав лише 83 мільярди, а лише на війну витратили понад 100 мільярдів (згідно з даними Мінфіну)".

За словами експерта, поки не буде зрозумілим походження коштів, всі ці програми, всі ці красиві заяви прем'єра – лише замилювання очей громадянам України.

"Нагадаю, що досі діє програма 5-7-9. Коли позичальник платить саме ці відсотки, а різницю між ринковою ціною кредиту та ставкою 5-7-9 – покриває бюджет. До підвищення ставки рефінансування з 10 до 25%, вартість кредиту була близько 13-14% річних. Але одна справа погасити 6-7% від суми кредиту, як раніше робила держава, а інша – погашати 23-24%, як тепер. Уявляєте, яке додаткове навантаження на держбюджет? Я вже не кажу про те, що на аукціоні 9 червня Мінфін зміг залучити лише 240 млн. Після чого НБУ викупив військових облігацій під 11% річних на 70 млрд. Усього ж з початку війни викупив їх уже на 190 млрд. А такий викуп облігацій Нацбанком – це пряма емісія грошей, друкарський верстат", – резюмує Олег Пензін.

Найкраще, що може зробити держава в умовах крайньої обмеженості у бюджетних ресурсах – не витрачати гроші на подібну підтримку

Економічний експерт Данило Монін вважає, що ухвалення закону щодо Дія Сіті про спеціальні умови ІТ індустрії змін до податкового кодексу – вже достатня дія, яку держава здійснила на підтримку ІТ індустрії.

"Думаю, що більше нічого не треба. Ця професія і так розцінюється українцями як приваблива професія. Але далеко не всі можуть бути у ІТ. Адже це потребує особливого складу розуму, концентрації уваги, особливої системності мислення", – пояснює Данило Монін.

На його думку, найкраще, що може зробити держава в умовах крайньої обмеженості у бюджетних ресурсах, – не витрачати гроші на таку підтримку.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у ЄС підготували план А та план Б для України: що вони означають.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини