Головна Новини Суспільство події Інформаційна війна Росії проти України: чого чекати напередодні 9 травня
commentss НОВИНИ Всі новини

Інформаційна війна Росії проти України: чого чекати напередодні 9 травня

Експерти розповіли, як протистояти потоку дезінформації на тему Дня Перемоги з боку російських ЗМІ

5 травня 2021, 18:12
Поділіться публікацією:

Традиційно напередодні "сакральних" дат російські пропагандисти розпалюють інформаційне поле. Що вже відбувається напередодні 9 травня? Як протистояти потоку дезінформації на тему Дня Перемоги? "Коментарі" розбиралися в ситуації разом із експертами.

Інформаційна війна Росії проти України: чого чекати напередодні 9 травня

Інформаційна війна. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"У росЗМІ все більш активно просувають термін "донбасівці"

Колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ, керівник і засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука вважає, що нічого оригінального роспропаганда не вигадала.

"Буде традиційне нагнітання в стилі "фашизм не пройде", "укронацисти", "укропи вбивають мирних донбасівців". До речі, у росЗМІ все більш активно просувають цей термін — "донбасівці". На голови глядачів, слухачів, читачів обрушать усі ці "дедивоевалі", "безсмертні полки", георгіївські стрічки", — перераховує Георгій Тука.

Він також зазначає, що вже почали випускати нові художні фільми, які розповідають про "перемогу російської зброї над фашистською Німеччиною".

Георгій Тука зазначає: "Не здивуюся, якщо у таких фільмах в обов'язковому порядку буде фігурувати український поліцай. Але наразі на росТБ більшою здебільшого обговорюють питання взаємовідносин між РФ і США, РФ і колективного Заходу. Навіть мені при моєму загартуванні важко дивитися Соловйова — нуль реальної аналітики, зате 110% — шизофренічної пропаганди в стилі "нацистський режим у США" і "фашистська Європа". Загалом — мракобісся на марші".

"Традиційно напередодні 9 травня інформаційні "війська" РФ насичують медіапростір своїми ідеологемами і міфами"

Експерт у сфері комунікацій, співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "АНТС" Людмила Долгоновська підкреслює, що для кремлівської пропаганди тема перемоги у Великій Вітчизняній війні є одним із опорних наративів. Вона слугує засобом для об'єднання "своїх" (а це цілі покоління людей на пострадянському просторі) та формування образу ворога — "чужих". Тому для підтримки створеного у 2014 році ворожого ставлення до українців і виправдання агресії проти України роспропаганда на нас навішала ярлики "фашисти" і "нацисти", пояснює експерт.

"Традиційно напередодні 9 травня інформаційні війська РФ насичують медіапростір своїми ідеологемами і міфами. Нині ми бачимо педалювання на кремлівських і прокремлівських каналах "маршу на честь створення дивізії "СС Галичина" в центрі Києва — насправді незрозумілої акції, що має ознаки російської спецоперації, яка була здійснена саме з метою її використання в інформаційному просторі", — каже Людмила Долгоновська.

На її думку, важливо також стежити за маніпуляціями навколо історичної відповідальності Німеччини, яку Кремль намагається використати для реалізації таких проєктів, як будівництво "Північного потоку-2".

Експерт впевнена, що і в РФ, і на окупованих нею територіях ми побачимо традиційні військові паради, дітей у мілітарній екіпіровці. А віртуальний простір заполонять "безсмертні полки", георгіївські стрічки і "можемо повторити", яке ми, на жаль, восьмий рік переживаємо на власному досвіді.

"Протидіяти цьому "перемогобесію" можна системною послідовною політикою пам'яті, гідним вшануванням мільйонів жертв Другої світової війни, усвідомленням її катастрофічних наслідків і наслідків існування тоталітарних режимів. Ми також повинні винести урок із трагедії бездержавності, що змусило українців воювати за чужі для них інтереси. Але говорити на ці теми в публічному просторі повинні не політики, а історики", — резюмує Людмила Долгоновська.

Як повідомлялося раніше, в МЗС вважають, що Україна повинна домогтися визнання Росії державою, яка фінансує тероризм.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

алекс

5 травня 2021, 17:58

победе русского оружия над фашистской Германией НАДО: победе Советской армии над фашистской Германией


Новини