Головна Новини Суспільство події Іловайська трагедія: чи могла влада Порошенка запобігти катастрофі
commentss НОВИНИ Всі новини

Іловайська трагедія: чи могла влада Порошенка запобігти катастрофі

Новий Майдан не відбувся: як Іловайська трагедія зруйнувала рух опору проти Порошенка

4 вересня 2024, 14:13 comments2819
Поділіться публікацією:








На тлі річниці однієї з найтрагічніших сторінок в історії України — Іловайської бійні — спливають нові факти, що можуть кардинально змінити розуміння подій того періоду. Згідно з даними спецпроєкту "Рівне онлайн", дії тодішнього президента Петра Порошенка могли стати прямою причиною масової загибелі добровольців, які могли ініціювати новий Майдан.

Іловайська трагедія: чи могла влада Порошенка запобігти катастрофі

Політичні інтриги чи військова катастрофа: що сталося під Іловайськом насправді

У серпні 2014 року добровольчі батальйони, які воювали на передовій в Іловайську, стали жертвами одного з найбільших облог в історії незалежної України. За словами Олексія "Сталкера", одного з учасників операції, підготовка та проведення військової акції могли бути сплановані.

"Не відкидаю варіант, що Іловайськ був спланованим. Я можу гарантовано сказати, що тодішня влада зробила все, щоб добровольці не вийшли звідти", — розповідає учасник Іловайської операції, військовий Олексій "Сталкер".

Військовий стверджує, що тодішня влада зробила все можливе, щоб добровольці не змогли покинути оточення, що фактично знищило кістяк нового Майдану, який міг би стати загрозою для режиму Порошенка. 

"Чому абсолютно всі, окрім "Айдару", добровольчі підрозділи билися у Іловайську? Це були представники певних груп, які були на Майдані. Це ті люди, які скинули Петра Олексійовича з бульдозера. Це ті, хто його не підтримував і це ті, хто якби не війна, скинули б його новим Майданом", — наголошує "Сталкер".

За словами добровольців, на той час, коли українські війська вже були оточені, президент Порошенко особисто обіцяв, що введе танковий резерв для вибивання ворога та деблокування військ. Однак, ці обіцянки так і залишились не виконаними. 

"Петро Олексійович сказав, що вони (українські добровольці – прим. ред) будуть тримати позиції, що Порошенко зібрав танковий резерв для того, щоб вибити ворога з позицій під Іловайськом і зробить все можливе, щоб деблокувати добровольців і сказав таку фразу, що "мій син під Іловайськом". Це виявилося неправдою", — розповів журналіст Юрій Бутусов.

Хоча у 2017 році Генеральна прокуратура України назвала збройні сили Російської Федерації як головних винуватців трагедії, ці дані ніяк не згадували можливу причетність українських чиновників. Зазначимо, що на той час Генпрокуратуру очолював кум Порошенка Юрій Луценко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини