Головна Новини Суспільство події Хто процвітає на тіньовому ринку – скільки б можна було купити дронів
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто процвітає на тіньовому ринку – скільки б можна було купити дронів

Сьогодні близько 20% ринку тютюнових виробів знаходиться у тіні

22 вересня 2023, 15:45
Поділіться публікацією:

Попри надзвичайно складну економічну ситуацію в країні є певні схеми, які позбавляють Україну прибутку. Так, цього року держава може недорахуватись понад 20 млрд грн. Це половина виділених урядом коштів на “Армію дронів” (40 млрд грн). Такі бюджетні втрати принесе продаж сигарет без сплати податків. А ці кошти дозволили б збільшити фінансування закупівлі безпілотників для ЗСУ у півтора раза. Цю проблему та методи боротьби з тіньовим ринком обговорили на круглому столі “Нелегальний ринок тютюнової продукції в умовах повномасштабної війни: виклики та загрози”.

Хто процвітає на тіньовому ринку – скільки б можна було купити дронів

Сигарети без акцизу

Проблема нелегального тютюнового ринку для України не нова. І навіть повномасштабна російська агресія хоч і вплинула на деякі схеми, однак ситуації не змінила. Блокада чорноморських портів та закриті кордони з росією та Білоруссю унеможливили традиційні способи контрабанди сигарет в Україну. Водночас різко зросла частка тютюнової продукції, нелегально виробленої в Україні, – контрафакту (підробок) та сигарет без акцизних марок із маркуванням Duty Free, або для експорту, які незаконно реалізуються на внутрішньому ринку без сплати податків. Нелегальну тютюнову продукцію виробляють як повністю підпільні підприємства чи цехи, так і окремі місцеві виробники, які мають ліцензію на виробництво тютюнових виробів. 

За даними Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з економічної безпеки, в середньому компанія-виробник тютюнової продукції сплачує 4-5 млн грн податків (акцизу, ПДВ і податку на прибуток) на 1 тонну імпортованої сировини. Однак для деяких місцевих компаній, які мають відповідну ліцензію, цей показник значно менший, наприклад, минулого року за тонну ввезеної сировини сплатили: ТОВ "Імперія.Табак.ЛТД" 157 тис. грн, ТОВ "Українське тютюнове виробництво" – 26 тис. грн, ТОВ "Табако Дім" – 8 тис. грн, ТОВ "Юнайтед Табако" – 2 тис. грн, ТОВ "Потестас" – всього 35 грн.

Хто процвітає на тіньовому ринку – скільки б можна було купити дронів - фото 2

Експерти зазначили, що сьогодні тіньовий ринок тютюну є одним із небагатьох внутрішніх резервів для наповнення державного бюджету. І саме з внутрішніх надходжень фінансуються сили оборони. 

Якщо аналізувати складові ринку нелегальної тютюнової продукції, то 10,8% становлять продажі сигарет без акцизів через нелегальні Duty Free, 7,9% — контрафакт і лише 1,5% — це контрабанда. При цьому, за словами експертів, нерідко контрабанда виявляється внутрішнім продуктом — сигарети підробляють під марки сусідніх країн, приміром, Молдови. З надією, що не будуть перевіряти їхню справжність.

В Українському інституті майбутнього провели дослідження цієї проблеми та дали своє бачення її розв'язання. Там рекомендують: 

1. Затвердити нову Стратегію протидії незаконному обігу підакцизних товарів.

2. Посилити інституційну спроможність правоохоронної системи.

3. Посилити відповідальності за незаконне виробництво та збут підакцизної продукції.

4. Розв'язати проблеми так званих фейкових Duty free

5. Запровадити електронну акцизну марку відповідно до Директиви 2014/40/ЄС.

6. Посилити контроль за імпортом і обігом тютюнової сировини, а також обладнання для виготовлення сигарет.

7. Посилити контроль за зберіганням та знищенням конфіскованої тютюнової сировини, тютюнових виробів та обладнання.

І певні зрушення у цих питаннях уже є. Народна депутатка України Галина Янченко розповіла, як Верховна Рада намагається боротися з ринком нелегальної тютюнової продукції. Вона підтвердила, що сьогодні близько 20% ринку знаходиться у тіні. 

"Мінус 22 млрд грн — втрати бюджету від нелегальної торгівлі підакцизними тютюновими товарами тільки цього року.Це гроші, які ми не зможемо використати для ЗСУ і нашої оборони. З 20% тіньового ринку — 11% продаж товарів без жодного акцизу взагалі (по схемі типу для Duty Free, хоча практично ніяких Duty Free в країні із закритими аеропортами існувати не може). Ще 8% — це торгівля підробленими товарами. І якщо першу схему нещодавно закрила Верховна Рада, заборонивши продаж підакцизки через неіснуючі Duty Free, то боротись з підробкою можуть винятково правоохоронці", — зазначає народна депутатка Галина Янченко.

При цьому враховуючи обмежений людський ресурс правоохоронної системи вона радить не розпиляти його на "полювання" за "бабусями" і "ларьочками", а "зосередитись на підпільних та нелегальних підробниках. Їх в країні в районі 10-ти, тож вирішити проблему цілком реально".

"Публічно заявила, що готова міняти свої шпильки на кросівки та їхати з правоохоронцями на реалізацію, якщо їм самим страшно" — нагадала Галина Янченко.

Експерти одностайні у переконанні, що проблема потребує розв’язання, адже кожна додаткова гривня в бюджеті допоможе наблизити та здобути Перемогу. 





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини