Головна Новини Суспільство події Хто оплатить понад триста мільйонів гривень на порятунок столичної станції метро Вирлиця
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто оплатить понад триста мільйонів гривень на порятунок столичної станції метро Вирлиця

Київрада може не тільки заощадити міський бюджет, а й врятувати цілу станцію метро від затоплення

30 серпня 2021, 17:47
Поділіться публікацією:

Землекористувач прилеглої до метро Вирлиця території готовий витратити сотні мільйонів на порятунок станції від затоплення. Йдеться про берегову лінію озера Вирлиця в Дарницькому районі Києва. Рівень піднявшихся ґрунтових вод водойми тут несе загрозу гілці метрополітену і станції "Вирлиця", і компанія "Мрія-Інвест", яка щорічно платить до бюджету за оренду прилеглої ділянки понад 15 млн грн на рік, готова виконати роботи з порятунку станції метро. А рятувати станцію необхідно, і є безліч тому доказів і пояснень.

Хто оплатить понад триста мільйонів гривень на порятунок столичної станції метро Вирлиця

Фото: dsnews.ua

Раніше заступник гендиректора "Київметробуду" Олег Борисов розповів ЗМІ, що ізоляційні матеріали тунелів метро були розраховані всього на 15 років служби. За його словами, відразу ж після запуску станції її відкрили, а через пару місяців закрили через підтоплення, повідомляє "Апостроф".

"Коли в березні 2006 (Вирлиця) відкрили, то в липні довелося закрити, оскільки станцію постійно підтоплювало. Її і зараз продовжує підтоплювати, спрацьовує антипаводковий захист. Тому всім нам потрібно бути готовими, що скоро доведеться виділяти чималі фінансові кошти, щоб запобігти затоплення ", — розповів Борисов.

Ризик загрозу затоплення метро на ділянці підтвердили і в КП "Київський Метрополітен". У КП провели інженерно-геологічний і гідрологічний аналіз ситуації в районі. Підприємством виконані роботи по підняттю верхньої площадки маршових сходів на вході-виході з підземного переходу станції.

У ділянки є землекористувач — компанія "Мрія-Інвест", яка платить в бюджет за оренду ділянки, і готова виконати роботи з порятунку станції метро. Проєкт благоустрою, а також очищення води в Вирлиці у ТОВ "Мрія-Інвест" вже готовий. Представник компанії Олександр Крупник прокоментував ситуацію.

"Ми вже зверталися до депутатів міста з проханням продовжити оренду ділянки, що необхідно в тому числі і для реалізації комплексу заходів по зміцненню берегової лінії і повного благоустрою. Ми бачимо доцільність в інвестуванні в ефективний результат — упорядковано озеро і вся територія, виконано берего-зміцнення. Для цього тісно взаємодіємо з метрополітеном і іншими інстанціями і службами міста, провели аудит озера і досконально знаємо всі технічні та екологічні можливості і ризики цієї ділянки. Бюджет на такі роботи на сьогодні становить понад 300 млн грн, і ми готові виконати всі роботи ", — зазначив Крупник.

Таким чином, логічним для міста виглядає комплекс заходів з порятунку станції метро "Вирлиця" при якому всі роботи будуть реалізовані за рахунок "Мрія -Інвест".

Для цього міській владі необхідно продовжити оренду ділянки, після чого компанія інвестує сотні мільйонів в роботи по зміцненню лінії берега і нормалізації дренажної системи на станції метро. При цьому жителі Дарницького району столиці отримають безпечну станцію і цивілізований багатофункціональний об'єкт з продуманою інфраструктурою, чистим і комфортним озером.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини