Головна Новини Суспільство події Хто має право перевіряти COVID-сертифікати
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто має право перевіряти COVID-сертифікати

Нові протиепідемічні правила пасажирських перевезень та відвідування громадських місць вимагають, щоб українці пред'являли документи про антиковід-щеплення. Хто має право проводити перевірку?

29 жовтня 2021, 11:50
Поділіться публікацією:

Нацполіція пояснила, як контролюватиметься наявність сертифіката у громадян, інформує агентство "УНІАН".

Хто має право перевіряти COVID-сертифікати

Ігор Клименко, голова Національної поліції України - фото Facebook

Ігор Клименко, Голова Національної поліції, у ефірі телеканалу "1+1" заявив, що перевірка здійснюватиметься кількома службами. І поліцейські у цьому списку – не єдині.

Поліцейські будуть перевіряти наявність та достовірність даного документу вибірково. У чотирьох тисяч правоохоронців вже встановлене програмне забезпечення, яке дає можливість перевірити QR-коди на сертифікатах.

Громадяни повинні показати сертифікат про щеплення від коронавірусу службовцям з наступних установ:

- працівникам служб Мінздоров'я;

- санітарні лікарі;

- працівники Держпродспоживслужби;

- провідникам на залізничному транспорті.

Водії громадського транспорту не зобов'язані перевіряти вакцинованість кожного пасажира. При посадці вони повинні усіх попереджати, що право проїзду мають лише громадяни з COVID-щепленням.

Працівники торговельних закладів також уповноважені контролювати наявність документів про вакцинацію, згідно з існуючими протиепідемічними нормами.

Сертифікати про вакцинацію фігурують у 870 кримінальних провадженнях, повідомив Клименко. Підозрювані звинувачуються у підробці документів, внесенні неправдивих даних у електронну медичну базу, шахрайстві, службових підробках. Серед підозрюваних є працівники туристичних агентств, які для забезпечення виручки торгували підробками. Якщо суд визнає провину підозрюваних, вони можуть отримати до п'яти років ув'язнення.

Видання "Коментарі" раніше інформувало про нові правила перевезення пасажирів громадського транспорту у Києві. Нагадуємо, з 1 листопада столиця переходить у "червону зону".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини