Головна Новини Суспільство події Хмурий про прямі угоди ДОТ на бронежилети: деталі і критика
commentss НОВИНИ Всі новини

Хмурий про прямі угоди ДОТ на бронежилети: деталі і критика

Журналіст Хмурий викриває схему прямих угод Державного оператора тилу (ДОТ)

31 липня 2024, 10:52
Поділіться публікацією:

Відомий експерт та журналіст інформаційного агентства "Стоп Корупції" Ігор Хмурий у соцмережі поділився  інформацією свого розслідування про прямі угоди Державного оператора тилу (ДОТ) з українськими виробниками бронежилетів. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє видання "Знай"

Хмурий про прямі угоди ДОТ на бронежилети: деталі і критика

Угоди ДОТ на бронежилети

Хмурий розповів, що у своїй відповіді ДОТ пояснив укладання прямих угод проханням Командування Сил Логістики ЗСУ, яке стикнулося з дефіцитом постачання.

Хмурий про прямі угоди ДОТ на бронежилети: деталі і критика - фото 2

Журналіст розповів, що послідовність угод виглядала так: ДОТ звертався до сертифікованих постачальників із запитом про можливість постачання бронежилетів до певного терміну, проводив консультації щодо ціни з тими, хто міг виконати замовлення, та укладав угоди без конкурсу.

Автор розслідування відзначив, що протягом травня-червня ДОТ закупив майже 50 000 бронежилетів по 30 600 грн без конкурсу, а за тиждень оголосив тендер на понад 100 000 комплектів за ціною 26 000 грн, який зрештою провалився.

Після запитів Хмурого та команди “СтопКору” до ДОТ, у мережі з'явилася велика кількість статей, які пояснювали зрив тендеру підвищенням цін на електроенергію та валюту, але у жодній не згадали про укладені раніше прямі угоди.

“19 липня протягом кількох годин на багатьох сайтах з’явились аналогічні статті, в яких пояснювалось, чому зірвався тендер на 100 000 бронежилетів. Цікаво, що в жодному майже ідентичному матеріалі не згадувалось, що буквально напередодні ДОТ уклав три прямих контракти. А зрив закупівлі пояснювався подорожчанням електроенергії та валюти”, — зауважує експерт. 

Журналіст намагається розкрити задум ДОТу, задаючи низку логічних запитань: навіщо було робити всю цю схему, якщо через тиждень після укладання останньої прямої угоди планувався конкурс на 2,7 млрд грн? На що розраховував ДОТ, оголошуючи цей тендер, якщо вони самі перед цим завантажили роботою половину сертифікованих виробників?

До слова, Хмурий також задався питанням, чому ДОТ організував конкурс після укладення прямих угод, та як планував закрити річний план постачання, якщо виробники виконали лише 27,35% від укладених угод з початку року (про це Держоператор зазначив у власній відповіді).

“Отже, незрозуміло, як з таким підходом ДОТ планує закрити весь річний план постачання за 4 місяці, що залишились до кінця року. Це я і мав на увазі, коли раніше писав, що хвіст махає собакою і політика підлаштування під виробників дорого коштує не лише бюджету, а й безпосередньо Силам Оборони”, — відзначає автор. 

Ці факти викликають сумніви щодо ефективності управління та співпраці ДОТ з постачальниками, вважає журналіст.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини