Головна Новини Суспільство події Готуємось до зими влітку: чому є ризик зриву нового опалювального сезону – що чекати українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Готуємось до зими влітку: чому є ризик зриву нового опалювального сезону – що чекати українцям

На Україну чекає найскладніший опалювальний сезон - у Кабміні вже підрахували, скільки потрібно вугілля та газу

8 червня 2022, 13:00
Поділіться публікацією:

У новому зверненні президент Володимир Зеленський повідомив про створення Кабміном штабу з підготовки до нового опалювального сезону. Експерти оцінили для видання "Коментарі" це рішення, а також те, з якими проблемами Україна наближається до цього сезону.

Готуємось до зими влітку: чому є ризик зриву нового опалювального сезону – що чекати українцям

Опалювальний сезон. Фото: з відкритих джерел

Складається враження, що робота антикризового штабу для підготовки до опалювального сезону буде зводитись до щотижневих засідань

Фахівець із держполітики у ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев розмірковує так:

"Добре, що питання про створення антикризового штабу для підготовки до опалювального сезону порушили не в середині липня, як завжди, а на початку червня. Погано, що цього не зробили раніше. Позитивно, що учасниками штабу стали представники всіх органів влади, які формують та реалізують політику у ПЕК. Погано, що при штабі не створили ситуаційний центр, учасники якого могли б розробляти сценарії можливого розвитку подій – та пропонувати перелік заходів для реагування на той чи інший сценарій".

Складається враження, зізнався Геннадій Рябцев, що робота даного штабу буде зводитись до щотижневих засідань, у ході яких присутні рапортуватимуть про успіхи щодо накопичення мільярдів кубометрів газу у сховищах та мільйонів тонн вугілля на складах.

"Хоча сьогодні основною проблемою, на мою думку, є неможливість забезпечення централізованим опаленням мешканців сотень населених пунктів, які постраждали внаслідок російської агресії, – зазначає експерт. – Плани щодо відновлення зруйнованих ТЕС та ТЕЦ, про які повідомив президент, навряд чи можуть бути реалізовані протягом місяців, що залишилися до початку опалювального сезону".

На думку Геннадія Рябцева, краще було б відмовитись від звичного підходу з мільярдами кубометрів та мільйонами тонн, опустивши на землю – до індивідуальних потреб споживачів житлово-комунальних послуг.

"У тому числі – розблокувавши можливості встановлення індивідуальних та колективних теплових пунктів, передавши повноваження (і що важливіше – ресурси) органам місцевого самоврядування. Вони знають про стан справ на місцях набагато краще, ніж у Києві", – наголошує Геннадій Рябцев.

Україна видобуває газ у такій кількості, що його не вистачає нам самим – треба вже зараз думати, де його купувати

Політичний та економічний експерт Growford Institute, голова благодійного фонду "Нова дорога" Валерій Клочок вважає, що президент не випадково наголосив, що майбутній опалювальний сезон буде надзвичайно складним. У тому числі через біди, які наробила і творить російська агресія.

"Як правило, до такого штабу на центральному чи регіональному рівні входять профільні міністри, чиновники. Тож його створення – планова заява. І такі рішення слід приймати навіть не на початку літа, а навесні, щоби розуміти, з якими енергоресурсами ми підходимо до нового опалювального сезону. Минулий, 2021-2022 років, показав, серед іншого, катастрофічний брак вугілля в Україні. Ми балансували на межі (пройдемо нормально сезон чи ні). Були проблеми і через цінову політику природного газу", – нагадує Валерій Клочок.

За його словами, Україна видобуває газ у такій кількості, що його не вистачає нам. Ми споживаємо близько 30 млрд. кубів. З яких приблизно 18 млрд кубів – свій видобуток. Ще близько 10 млрд. ми змушені закуповувати за кордоном.

"Власного газу нам вистачить для побутових потреб. Але для роботи промислового сектора, незважаючи на зниження його обсягів через війну, газу нам не вистачить. І треба думати, де і на які кошти його купувати, – пояснює Валерій Клочок. – Так, ми експортував газ торік у ті самі Польщу, Угорщину, Словаччину. Але лише тому, що вони користувалися нашими газовими сховищами. І це газ, який перебував у режимі митного складу в Україні. З вугіллям ситуація, як я вже зазначав, навіть минулого сезону була дуже складною. 2021-го ми імпортували кам'яного вугілля на 2,5 млрд доларів. Причому 62% — із Росії, а майже 20% — із США. З огляду на таку залежність від російського вугілля та неможливість його закупівлі за нинішніх умов – поки не ясно, як вирішуватиметься ця проблема. Тим часом є серйозні труднощі і із закупівлею альтернативних видів палива – тих самих дров (що актуально для сільської місцевості). Всі ці питання треба вирішувати якнайшвидше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ відводить свої війська з позицій у південному напрямку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини