Головна Новини Суспільство події Головні висновки з візиту Зеленського до США: чи проголосує Конгрес допомогу Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки з візиту Зеленського до США: чи проголосує Конгрес допомогу Україні

Питанням часу залишається ухвалення законопроекту про допомогу США

13 грудня 2023, 14:20 comments1008
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до США поспілкувався з членами Сенату та Палати представників. Також відбулася його зустріч із головою Білого дому Джо Байденом, який під час цього спілкування повідомив про виділення нового пакету військової допомоги Україні на 200 млн. доларів. Але основною темою всіх переговорів було переконання американських парламентаріїв якнайшвидше (цього тижня) проголосувати додаткове фінансування для України – багатомільярдний пакет на наступний рік. З чим, судячи з заяв лідера республіканців у Сенаті Мітча Макконнелла, а також спікера Палати представників Майка Джонсона, можуть бути проблеми. Чи є шанс, що республіканці, все ж таки, підтримають найважливіший для нас законопроєкт? Які висновки можна зробити з візиту Зеленського до Штатів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Головні висновки з візиту Зеленського до США: чи проголосує Конгрес допомогу Україні

Володимир Зеленський та Джо Байден. Фото - сайт Офісу президента України

Нам важливо було донести відповідні меседжі

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок зазначає, що питання голосування за законопроєкт, де закладено підтримку Україні, Ізраїлю, Тайваню і не тільки, безумовно, важливе для нас. Втім, не лише для нас.

"Підтримка відповідного документа є важливою і для президента Байдена. Що він підтвердив під час спільного брифінгу із Зеленським, запевняючи, що готовий йти на компроміси з республіканцями щодо міграційної політики та зміцнення кордону з Мексикою. На жаль, деякі українські медіа пишуть про результати цього візиту Зеленського у стилі "все пропало, привіз лише 200 мільйонів, чи варто було їздити". Це є абсолютно неправильною позицією. Бо важливо було донести відповідні меседжі. До того ж йшлося про напрацювання планів співпраці між США та Україною на 2024 рік. У тому числі щодо ВПК. Вже зрозуміло, що США заходитимуть своїми потужностями на територію України. Це чудова для нас історія", – наголошує експерт.

Він також звертає увагу на те, що керівництво Штатів чітко дало зрозуміти – Україна буде в НАТО після перемоги над РФ.

"І я впевнений, що партнери докладуть для цього все можливе, – веде далі Валерій Клочок. – При цьому слід розуміти, що Захід не може дати нам усю свою зброю. Лише стільки, скільки дозволить не послабити нацбезпеку. Наразі розгортається нове виробництво озброєнь, боєприпасів. І збільшення відповідних постачань нам – питання часу".

Питанням часу експерт називає й ухвалення законопроєкту про допомогу партнерам США, включаючи Україну.

"Якщо американські парламентарії навіть цього не зроблять до нового (проблематично, але не катастрофічно), значить проголосують на початку наступного року, – пояснює він. – У свою чергу ЄС вже розробляє низку рішень, щоб знаходити додаткове фінансування для України. Зокрема за рахунок заморожених російських коштів. Плюс – 50 млрд євро допомоги на наступні три роки. Плюс – допомога від окремих держав (та сама ФРН планує надати 8 млрд євро). Плюс – Японія заявила про надання допомоги Україні в 4,5 млрд. Отже, все буде добре. Не так швидко, як нам хотілося б, але – неодмінно".

Більшість того, що обговорювалося, залишилося за зачиненими дверима

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян розмірковує так:

"Після візиту Зеленського стало зрозуміло, що допомогу Україні точно проголосують. Питання лише у часі. Ключове тут – кордон із Мексикою, міграція (топ-теми республіканців). Щойно цей внутрішньополітичний момент буде вирішено – Україна отримає фінансування. Не можна виключати, що навіть цього року".

За словами Олега Саакяна, переконати республіканців проголосувати тут і зараз без знаходження компромісу з питань, що їх хвилюють, було неможливо. Але важливо було надати додаткові аргументи нашим партнерам, зняти страхи, розвінчати міфи наших опонентів серед американського істеблішменту.

Щодо візиту Зеленського до США, він, як і прогнозувалося, не став проривним, зазначає експерт.

"Більшість того, що обговорювалося, судячи з усього, залишилося за зачиненими дверима. Це стосується оборонної співпраці (у розрізі спільного виготовлення озброєнь), низка інших тем", – наголошує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Байден визнав, що не може обіцяти продовження допомоги Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини