Головна Новини Суспільство події Головні висновки перезавантаження мобілізації: чи є привід для хвилювання
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки перезавантаження мобілізації: чи є привід для хвилювання

Помітне підвищення рівня електронного документообігу, корупційних лазівок в питаннях мобілізації стає менше, проте й негативу все ще вистачає

17 липня 2024, 12:00 comments1994
Поділіться публікацією:

Добіг свого завершення термін, відведений на оновлення персональних даних для всіх військовозобов’язаних згідно нового закону про мобілізацію. В той же час "Reuters" зазначає, що рівень мобілізації в Україні у травні та червні зріс більш, ніж удвічі порівняно з попередніми двома місяцями. У Верховній Раді та у Міноборони тим часом пояснюють, що чекати після 16 липня, кому будуть надсилатися повістки на проходження ВЛК після оновлення персональних даних і що чекає на тих, хто не встиг цього зробити. Які основні висновки про "мобілізацію по-новому" можна зробити? Що позитивного, що негативного слід зазначити? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Головні висновки перезавантаження мобілізації: чи є привід для хвилювання

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Представники ТЦК хочуть перекласти відповідальність на громадян

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець відразу звернув увагу на те, що важко точно сказати чи дійсно дані, оприлюднені "Reuters", відповідають реальним обставинам.

"Що стосується заяв чиновників Міноборони і тих осіб, які десятки років належним чином не займалися питаннями військового обліку, то вони направлені, на мій погляд, на намагання зняти з себе відповідальність за те, що вони нічого не робили самостійно. Тому що більшість громадян України дізнаються багато цікавого про те, що інформація, яка є в їхніх військових квитках не відповідає дійсності. То формально можна вважати, що представники ТЦК фактично підробляли документи чи просто не виконували свої обов'язки? Звичайно це питання риторичне. Що стосується того, чого потрібно очікувати, то, як я вже неодноразово говорив, штрафи навряд чи будуть виписувати. Я думаю, що зараз масово ці штрафи будуть оскаржуватися, а в подальшому масово повинні бути порушені кримінальні справи щодо представників ТЦК, які їх виписували за перевищення влади та службових повноважень, що передбачає позбавлення їх волі строком від 8 до 12 років", – зазначив Ростислав Кравець. 

Він зауважив, єдине, що загрожує громадянам України, які порушили правила військового обліку – це позбавлення права керування транспортними засобами. Для цього в ТЦК повинні бути досить великі штати юристів, які будуть займатися цими судовими справами. 

"Якщо говорити про те що в принципі відбувається в Україні, то я вважаю, що оця ситуація і реляції Міністерства оборони, що за два місяці 4 млн осіб оновили свої дані, свідчить виключно про те, що формально цим питанням просто ніхто не займався. Питання не в громадянах України на яких наразі намагаються перекласти відповідальність за неналежне ведення військового обліку. Питання саме в тих чиновниках, які так би мовити намагаються собі зараз повісити медалі за те, що вони налагоджують військовий облік, не дивлячись на те, що Росія напала на Україну ще в 2014 році і фактично з 2014-го року була така активна фаза цієї злочинної бездіяльності, яку зараз намагаються прикрити штрафами громадянам України", – зазначив співрозмовник порталу "Коментарі".

При цьому Ростислав Кравець радить українцям не перейматися щодо тих чуток про відбирання квартир, автомобілів. 

"Варто кожному виконувати ті обов'язки, які передбачені законами і Конституцією України і тоді буде порядок. Що стосується позитивних чи негативних наслідків цієї дикої мобілізації, то про позитив тут важко говорити. Тому що навіть, коли сьогодні бази всі працюють, трапляються просто жахливі випадки, коли особи нема в базі. Хоча вона там може вже проходити військову службу, переплутані дані і це, на жаль, не поодинокі випадки. Тому до цього потрібно підходити виважено і цим займатися. Сподіваюся, що захист цієї бази організований належним чином, щоб ми невдовзі не побачили її на хакерських сайтах", – підсумував Ростислав Кравець.

Суспільство все більше відчуває прірву

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун зазначив, якщо говорити про мобілізацію, то до позитивів точно можна віднести питання систематизації правил, які зараз з'являються. 

"Прописуються процедури. Ми бачимо підвищення рівня електронного документообігу, бачимо, що якихось корупційних лазівок в питаннях мобілізації стає однозначно менше і те, що в принципі до питання мобілізації держава почала ставитися більш системно, виважено. Це точно те, що варто занести до переваг. Більше того, ми бачимо, що темп мобілізації підвищується. Про це говорить військово-політичне керівництво країни, зокрема президент Зеленський заявив, що ситуація значно краща, ніж навіть рік тому", – зазначив експерт.

Що стосується негативів, то Максим Джигун визнав, що вони, на жаль, є і вони, в першу чергу, полягають в тому, що спостерігаються випадки, коли є несправедлива мобілізація одних верств суспільства і немобілізація інших. 

"До прикладу там представники ДСНС чи інших критичних об'єктів і інфраструктури і економіки мобілізуються. Також є приклади, коли мобілізують людей, які виробляють дрони. І в той же час з іншого боку представники IT-сектору, які працюють на західний ринок і не створюють нічого для української Перемоги, вони бронюються. Ця соціальна нерівність дуже виснажує. Вона призводить до невизначеності суспільства, до зростання поляризації суспільства і до недовіри до окремих інституцій. До негативів можемо віднести демонізацію ТЦК, як таких. Хоча в більшості своїй це інституції з високого рівня професіоналами, які виконують свою роботу. Багато з представників ТЦК воювали на фронті, повернулися з пораненнями. Проте все вже дійшло до такого рівня, що суспільство демонізує, не довіряє, відчуває прірву між звичайними громадянами і представниками держави, які відповідають за мобілізаційні процеси", – констатував Максим Джигун.

Читайте також на порталі "Коментарі" — 100% бронювання під час мобілізації: став відомий перелік організацій.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини