Головна Новини Суспільство події Головні перемоги України у 2022 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні перемоги України у 2022 році

У війні проти Росії Україні вдалося не лише зберегти державність, а й утримати від повного краху економіку

30 грудня 2022, 16:35 comments1504
Поділіться публікацією:

Ми проводимо найважчий 2022 рік, який Росія хотіла зробити роком підкорення України. Але обламала зуби об стійкість українців. Незважаючи на величезні втрати і широкомасштабну війну, що триває, ми дивимося в майбутнє з оптимізмом. Тим більше що для цього є привід. Спеціально для видання "Коментарі" експерти виділили ключові перемоги України у році, що минає.

Головні перемоги України у 2022 році

ЗСУ. Фото: з відкритих джерел

За 2022 рік українці здобули п'ять найважливіших перемог

Політолог Дмитро Воронков наголошує, що всі українські перемоги так чи інакше пов'язані із відбиттям російської агресії.

"Перша – перелом на початку вторгнення. ЗСУ (включаючи територіальну оборону), добровольці, волонтери зуміли зупинити наступ росіян на Київ. Відкинули їх із Київщини, із північних областей. Столицю невипадково називають центром прийняття стратегічних рішень. Якби її було взято, війна могла або закінчиться нашою поразкою, або перейти в партизанську, що прогнозували багато західних експертів", – зазначає Дмитро Воронков.

Другою важливою перемогою він називає перехоплення нашими військовими ініціативи, що вилилося у деокупацію Харківщини, частини Луганщини, Херсона.

Третя найважливіша перемога, на думку політолога, це успішна робота української дипломатії, президента та його Офісу з консолідації Заходу та й усього цивілізованого світу навколо України. Організація постійної фінансової, гуманітарної та військової допомоги.

"Ми вже дійшли рівня, що нам дають зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) типу "Patriot", NASAMS. Що ми можемо отримати ATACMS (MGM-140 ATACMS – американський оперативно-тактичний ракетний комплекс виробництва Lockheed Martin із балістичною ракетою малої дальності). Це був трудомісткий процес, у якому ми досягли успіху. Прогресивне людство вірить у нашу перемогу. Можна сподіватися, що в найближчому майбутньому ми зможемо отримувати все необхідне нам озброєння, включаючи літаки та танки, – прогнозує Дмитро Воронков. – За допомогою партнерів ми практично змогли закрити українське небо. ККД російських ракетних обстрілів неухильно знижується".

Четвертою перемогою України є, на думку політолога, ізоляція Росії. І економічна (що розширюється з кожним місяцем), і політична.

"Тут теж було докладено величезних зусиль нашої дипломатії, керівництва країни, – наголошує він. – Я думаю, що в найближчому майбутньому Росію викинуть і з Ради безпеки ООН".

П'ятою – найважливішою у стратегічному розумінні – перемогою Дмитро Воронков називає неймовірне об'єднання українців перед спільним ворогом.

"Це соціально-культурна, ідеологічна перемога. Війна поєднала українців. Усі допомагають один одному, хто чим може. Ми ідеологічно – фундаментально – зміцнились як нація", – констатує експерт.

Незважаючи на те, що інфляція в Україні різко пішла вгору, можна вважати перемогою, що вона не скаканула до 100% і більше

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Зрозуміло, що війна. Все розвалюється, все руйнується. І падіння ВВП України (понад 30%) набагато більше, ніж у Росії (менше 10%). Адже на нас напали, а не ми напали. І війна, за рідкісними винятками, йде на нашій території. Незважаючи на те, що інфляція в Україні різко пішла вгору (в районі 30%), я вважаю перемогою, що вона не стрибнула до 100% і більше. А могла".

Похвалити, на думку економіста, варто й банківську систему України.

"Незважаючи на війну, картки працюють, з рахунками теж все гаразд. І це до певної міри – економічне диво, – вважає Олександр Охріменко. – Зрозуміло, що є проблеми із кредитами. Але загалом українська банківська система вдало пережила цей рік, швидко перешикувалася під реалії воєнного часу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки 2022 року на зовнішньополітичному фронті: яким був цей рік для України та Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини