Головні очікування від листопада: з якими викликами зіштовхнеться Україна

Ключовим у листопаді стане ускладнення на фронтах і складна ситуація з допомогою США

Ми пережили складний жовтень із посиленням атак росіян на низкі напрямків, неприємними для України зовнішньополітичними моментами, періодичними внутрішніми скандалами. Видання "Коментарі" запропонувало експертам спрогнозувати, чого і чому чекати Україні в листопаді з огляду на жовтневі тенденції.

Важкі бої та втрати на фронті, роблять ситуацію надто нестабільною

Політолог Володимир Цибулько поділився такою думкою:

"Листопад обіцяє ускладнення на фронтах через вичерпання фінансових ресурсів у Міноборони та складну ситуацію з допомогою з боку США. Адже битва за закон про фіндопомогу тепер потрапляє у передвиборчі колізії, як би там хто не запевняв у постійній двопартійній підтримці України у Конгресі".

Це ж, продовжує експерт, ускладнює економічні процеси в Україні, створює додатковий тиск на соціальну сферу.

"Україну продовжать внутрішньо розколювати нові викриття корупції в державних органах і постійний тиск Банкової на місцеве самоврядування, – прогнозує Володимир Цибулько. – Не виключено, що саме у листопаді можуть відбутися перші акції протесту, незважаючи на воєнний стан. Влада починає різко втрачати контроль над ситуацією, а постійні скандали із самозбагаченням чиновників і нездатністю силовиків протидіяти мародерству держапарату на фоні масового зубожіння людей, до того ж важкі бої та втрати на фронті, роблять ситуацію надто нестабільною".

Залишається сподіватися, що допомога США не зупиниться

Засновник "Студії здорового глузду", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович вважає, що на економічному фронті жодних позитивних змін не передбачається.

"Ми бачимо посилення адміністративного та податкового тиску, продовження блокування накладних, – зазначає він. – Конфіскація коштів з рахунків підприємств, маски-шоу, у тому числі з обшуками в будинках бізнесменів, набирають хід. Вал перевірок наростає. Із ними вже ходять пожежники, трудові інспектори, Держпродспоживслужба. Тиск на бізнес зростає".

Щодо фронту, судячи з того, що військовий Кабмін у нас так і не організували, економіку на військові рейки не перевели, поліпшення навряд чи можливі. Швидше слід готуватися йти в оборону, попереджає експерт.

"Зі США новини теж не дуже хороші, – зазначає він. – Стаття, яка нещодавно вийшла у TIME, дає зрозуміти, що Зеленському вже не довіряють, що до нього скептично ставляться як до верховного головнокомандувача. Усі накинулися на автора – журналіста Саймона Шустера. Забувши, що він писав хвалебні статті – і про нашу першу леді, і про головкома Залужного, і про самого Зеленського (який, до речі, нагородив цього журналіста орденом). На мій погляд, Саймон Шустер об'єктивно описав ситуацію. І тоді, коли Зеленський очолив опір широкомасштабній російській агресії. І зараз, коли корупція, схоже, перемогла самого Зеленського".

Американський Конгрес зараз розглядає допомогу Україні, нагадує Павло Себастьянович. Була надія, що вона піде спільним пакетом. Але республіканці наполягають на розподілі, на прийомі у різних пакетах. І поки що ситуація у підвішеному стані.

"Республіканцям не подобається, що Байден та Зеленський не надали стратегії перемоги. Американським платникам податків та їхнім представникам у Конгресі хочеться перемоги України над РФ. Вони не проти того, щоб нам виділяли більше зброї, – упевнений експерт. – Але виділяли ефективно, а не дозовано, без виразної стратегії перемоги, як зараз роблять демократи. Саме в цьому проблема. Саме про це – вимога республіканців пояснити, як бачить Адміністрація Байдена перемогу України. Сподіваємось, що допомога не зупиниться. Що вона стане якіснішою. Що менше коштів виділятиметься на корумпованих українських бюрократів, чиновників, а більше – на українські збройні сили".

Читайте також на порталі "Коментарі" - війна в Україні: які підсумки жовтня та чому листопад обіцяє бути "гарячим".