Головна Новини Суспільство події Голова космічного агентства злукавив щодо підписання угоди з NASA
commentss НОВИНИ Всі новини

Голова космічного агентства злукавив щодо підписання угоди з NASA

Голова Держкосмосу Володимир Усов заявив про співпрацю НКАУ з NASA

14 листопада 2020, 20:06
Поділіться публікацією:

Володимир Усов, на своїй сторінці у  фейсбуці заявив про історичну подію – Державне космічне агентство України (НКАУ) домовилось про співпрацю у програмі NASA "Артеміда"

Голова космічного агентства злукавив щодо підписання угоди з NASA

НКАУ та NASA

Голова космічного агентства злукавив щодо підписання угоди з NASA - фото 2

13 жовтня на 71-му Міжнародному астронавтичному конгресі, який пройшов без участі України, вісім держав підписали Домовленості щодо принципів співпраці в цивільному дослідженні та використанні Місяця, Марсу та інших космічних об’єктів в мирних цілях (проект "Артеміда"). Країни-підписанти звернулися до усіх бажаючих приєднатися до проекту та підтримати зазначені Домовленості.

Через місяць Державне космічне агентство України відкликнулося на запрошення Адміністратора NASA Дж. Бріденстайна та направо лист про бажання приєднатися.

Коментарі отримали лист, який ДКА направив до відомства. Так 03 листопада цього року ДКА звернулось до МЗС з проханням надати роз’яснення, який статус Домовленостей "Артеміда" та яка процедура їх підписання.

У своїй відповіді  МЗС повідомило, що Домовленості не є міжнародним договором відповідно до Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року, а тому не потребує ні офіційного перекладу, ні виконання будь-яких інших вимог, які висуваються до міжнародних договорів. Відтак перешкод у підписанні ДКА такого документу немає.

13 листопада ДКА надіслало лист до NASA із повідомленням, що ДКА підтримує  зазначені Домовленості.

Тому очевидно, українці швидше дізнались про долучення ДКА до зазначеної угоди завдяки оприлюдненій заяві Володимира Усова, аніж Дж. Бріденстайн.


Голова космічного агентства злукавив щодо підписання угоди з NASA - фото 3
Голова космічного агентства злукавив щодо підписання угоди з NASA - фото 4
Голова космічного агентства злукавив щодо підписання угоди з NASA - фото 5



Проте, дані Домовленості не є ані новими можливостями для космічної галузі, ані реальним переговорним майданчиком для України.


Окремо слід згадати про програму Moon Village Association, учасником якої, згідно слів Володимира Усова, також є Україна. Однак на сайті Moon Village Association серед партнерів є італійці, румуни, але не українці.

 

Нагадаємо, що пан Усов є фігурантом не однієї кримінальної справи. Окрім того, більше 100 депутатів Верховної Ради звернулося з вимогою до прем’єра Д. Шмигаля звільнити голову космічного агентства за систематичні корупційні проступки та підозри.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини