Головна Новини Суспільство події Гендиректор агрохолдингу ІМК Алекс Ліссітса критикує законопроект про повернення валютної виручки
commentss НОВИНИ Всі новини

Гендиректор агрохолдингу ІМК Алекс Ліссітса критикує законопроект про повернення валютної виручки

Генеральний директор агрохолдингу ІМК та Голова Українського клубу аграрного бізнеса Алекс Ліссітса закликає Міністерство АПК заблокувати проект про виведення валютної виручки через зацікавленність в існуванні налагоджених схем

10 листопада 2022, 11:40
Поділіться публікацією:

Генеральний директор агрохолдингу ІМК та голова Українському клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса, ймовірно, критикує законопроект №8166 "Про внесення змін до Митного кодексу України та про введення спеціальних експортних процедур" через зацікавленість в подальшому існуванні схем з виводу валютної виручки з України. 

Гендиректор агрохолдингу ІМК Алекс Ліссітса критикує законопроект про повернення валютної виручки

Алекс Ліссітса проти закону про повернення валютноъ виручки

Видання Дело зазначає, за даними Нацбанку, загальні обсяги неповернення валютної виручки через тіньові схеми продажу зерна і соняшника складають приблизно $4 млрд. Законопроект №8166 встановлює новий механізм експорту, при якому валютна виручка від продажу аграрної продукції гарантовано повертатиметься в Україну, а не осідатиме на іноземних рахунках.

"Одразу після публікації законопроекту на сайті Верховної Ради, УКАБ і Алекс Ліссітса запустили кампанію проти цієї ініціативи. На думку Ліссітси, документ призведе до колапсу експорту, розв’яже руки Нацбанку та створить додаткові фінансові обтяження для аграріїв. "Втім його аргументи суперечливі. Ліссітса очолює агрохолдинг ІМК, який поміж іншого скуповує олійні і зернові у фермерів. Можливо, частина цих угод оплачується готівкою. Тож за різкою критикою може ховатися цілком корисливий інтерес", — йдеться в матеріалі. 

Журналісти зазначають, УКАБ не пропонує внести зміни в законопроект, хоча законодавці готові йти на компроміс з бізнесом, про що говорив голова податкового комітету ВРУ Вадим Гетманцев. "Замість цього очільник агрохолдингу ІМК закликає Міністерство АПК заблокувати проект, а з ним і саму спробу держави зупинити виток грошей.

"Насправді  НБУ не зможе "заморожувати" депозитні 15% і розпоряджатися ними на власний розсуд, як застерігає Ліссітса. Законопроект не є дискримінаційним, а спрямований проти недоброчесних експортерів, які купують агропродукцію за готівку, продають, а виручку залишають на закордонних рахунках і тим самим відмивають і виводять гроші з країни. Крім того, закон не передбачає обмеження обсягу експорту зернових і олійних культур до країн Європи. Ці твердження є маніпулятивними, йдеться в матеріалі", — пише видання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини