Головна Новини Суспільство події "Газпром" зупинив транзит газу через Україну до Угорщини: що відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

"Газпром" зупинив транзит газу через Україну до Угорщини: що відбувається

Заявки на транзит газу не надійшли попри те, що потужності з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік

1 жовтня 2021, 10:30
Поділіться публікацією:

У п’ятницю, 1 жовтня, російський "Газпром" з 7 години ранку зупинив транзит газу через Україну в напрямку Угорщини. Про це повідомили у пресслужбі "Оператора ГТС України".

"Газпром" зупинив транзит газу через Україну до Угорщини: що відбувається

Газпром, фото з відкритих джерел

Як зазначається, заявки на транзит газу не надійшли попри те, що потужності з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік — з 1 жовтня 2021 року до 30 вересня 2022 року — у розмірі 24,6 млн куб. м на добу.

"Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України, і українська сторона жодного разу не порушувала зобов’язань. Монополізація газових маршрутів "Газпромом", яку ми наразі спостерігаємо, ставить питання щодо основоположних принципів функціонування газових ринків ЄС — конкурентності та прозорості", — заявив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Також в повідомленні йдеться, що український маршрут — економічно вигідний, бо є найкоротшим шляхом постачання газу до Угорщини, про що свідчать обсяги торгівлі між компаніями обох країн за останні роки.

Окрім цього, Макогон закликав зупинити посилення домінування "Газпрому" та використання ним важелів впливу в очевидно політичних цілях на фоні приголомшливого зростання цін на газ в Європі.

Раніше портал "Коментарі" писав про скандальний контракт Угорщини з "Газпромом": до чого призведе україно-угорський конфлікт. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що Угорщина завдала серйозного удару по двостороннім відносинам з нашою країною, виключивши українську ГТС зі схеми поставок газу з Росії. Угорщина, в свою чергу, жорстко відреагувала на критику. 

Україна, на думку експерта, навряд чи може істотно вплинути на вже підписаний контракт (згідно з ним, "Газпром" буде постачати в Угорщину 4,5 мільярда кубометрів газу щорічно за двома маршрутами: 3,5 мільярда кубів через Сербію — газопроводом "Турецький потік" і його сухопутними продовженнями, а 1 мільярд кубів — через Австрію; контракт розрахований на 15 років з можливістю зміни умов через 10 років). А ось зіпсувати дипломатичні відносини з Будапештом — цілком може.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сташинский

1 жовтня 2021, 10:35

Ранее Украина получала российский газ по виртуальному реверсу из Венгрии. Теперь туда транзита нет. Значит и реверса быть не может. Как сейчас будут объяснять "нерабам" откуда Украина получает газ?


Новини