Головна Новини Суспільство події Газові сховища в Україні заповнені, але реверс потрібен - Ольга Зеркаль
commentss НОВИНИ Всі новини

Газові сховища в Україні заповнені, але реверс потрібен - Ольга Зеркаль

Нинішній контракт України з "Газпромом" закінчується у 2024 році

2 листопада 2021, 11:05
Поділіться публікацією:

Газові сховища в Україні заповнені, але реверс потрібен - Ольга Зеркаль

"Газпром" може не качати газ через Україну, фото з відкритих джерел

На телепередачі "Свобода слова на ICTV" Олена Зеркаль, що була заступником міністра закордонних справ в 2014-2019 роках, а зараз входить до робочої групи з напрацювання пропозицій щодо окремих загроз у безпековій і енергетичній сферах, розповіла про ситуацію з газом в Україні та Європі. 

"Мене напружує не те, що вони можуть перестати прокачувати газ через Україну, а те як вони нарощують свої мільярдні статки завдяки ціні на газ. Ми не звертаємо увагу на певну послідовність дій, пов’язану зі зростанням цін на газ на міжнародних ринках, й агресивністю політики Путіна. Європа і ми зараз в такому становищі, що не тільки є заручниками, а ми в позиції, коли нами маніпулюють. Вся ця історія з маніпуляціями почалася після зустрічі Байден-Путін", — говорить Зеркаль.

Член робочої групи пояснила, що насправді сталося після цієї зустрічі двох політиків. По-перше, Володимир Путін скористався тим, що Байден зайняв позицію не бажання псувати відносини з Німеччиною та Європою й хотів вибудувати нову еру відносин з Росією.

По-друге, щодо "Північного потоку" не було застосовано санкцій  й це фактично поставило Росію в ситуацію "хулігана", який поводить себе як йому заманеться. Також вона додала, що ситуація за останні два дні показує, що "Газпрому" байдуже, яка ситуація на європейському ринку з газом. Наразі ця компанія не постачає навіть зарезервованих об’ємів, вони постачають менше половини зарезервованого об'єму газу українським маршрутом.

Крім того, "Газпром" перестав постачати газ через Польщу, в Східній Європі вийшов з ладу газогін, який був побудований в Сербії, тому газ не йде ані в Сербію, ані в Угорщину.

З іншого боку в Євросоюзі кволо відреагували на зростання цін, не домовилися як створити спільний резерв. Така реакція тільки збільшує "апетити" "Газпрому".

"Така млява реакція в Євросоюзі, бо в Німеччині уряд тільки формується. У Франції також готуються до виборів. Ніхто з них не хоче брати на себе відповідальність за переговори з РФ. В них немає єдиного лідера. 50 років, за словами міністра Альтмаєра, в Європі розраховували на "Газпром" як надійного постачальника. Всі думали, що Росія поводитиметься чемно, але вона не поводиться чемно. Ще влітку радник Байдена, розповідав, що цієї зими не буде ніякої кризи. Але Путін зробив зовсім навпаки й почав підіймати ставки", — уточнила Зеркаль.

Росія наразі ні від кого не залежить, в неї газу більше, ніж достатньо, газові сховища наповнені на понад 90%. Почати транспортувати газ вона може в Німеччину, якщо там виконають її умови.

Україна ж запропонувала знижку на прокачку газу. Була розроблена концепція, комплекс заходів, як відповідь на цю кризу з газом. Навіть пропонувала зберігати газ, створити спеціальний фонд, який буде гарантувати наявність газу в газогоні. Однак у Росії удали, що не почули пропозиції, бо це не вписується в їх гру, переконана дипломат.

Також Зеркаль наголосила, що в Україні становище краще, ніж в Європі з газом, а газу в сховищах достатньо для зими. Однак потрібно, щоб газ йшов реверсним шляхом. А це залежить від фізичного знаходження газу в українській трубі. Зі свого боку "Газпром" може не постачати. Тому це є проблемою для українців, як і для Європи, якій не вистачає газу. Адже там сховища "Газпрому" заповнені на 22-25%.

Нагадаємо, що нинішній контракт України з "Газпромом" закінчується у 2024 році. А зі слів Юрія Вітренка, очільника "Нафтогазу", за цей рік Росія вдвічі зменшила прокачку газу Україною.

Портал "Коментарі" раніше повідомляв, що "Газпром" знову скоротив обсяги транзиту газу через Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини