Головна Новини Суспільство події Газ для населення може подорожчати вдвічі: чим це обернеться для кожного
commentss НОВИНИ Всі новини

Газ для населення може подорожчати вдвічі: чим це обернеться для кожного

Є думка, що «Нафтогаз» разом із Кабміном нібито готується підвищення вартості газу для населення

12 серпня 2024, 10:45
Поділіться публікацією:

Як вважає експерт із соціальної політики Андрій Павловський, незабаром українців чекає підвищення ціни на газ з 8 до 15 гривень.

Газ для населення може подорожчати вдвічі: чим це обернеться для кожного

Газ

"Мало було підвищити тариф на електрику майже вдвічі – до 4,32 грн/кВт. Тепер треба обдерти українців ще раз", — відзначив експерт.

Він нагадав, що наразі офіційна ціна на газ для населення України становить 7,96 грн за кубометр, але голова правління "Нафтогазу" Олексій Чернишов вважає, що реальна ринкова ціна становить 15 грн.

При цьому, каже Павловський, Чернишов хитро і небезпечно відповів на запитання, чи потрібно платити народу 15 грн за газ: "Я цього не говорю. Але ми не повинні постачати енергію невразливим верствам населення за заниженою ціною".

"Що таке "реальна ринкова ціна" – секрет "Нафтогазу". Напевно, туди входять сотні мільйонів премій, мільярди зарплат та будівництво сонячних електростанцій. Ні, ну а що має робити "Нафтогаз"?  Звичайно ж, не газом займатися, а купувати сонячні панелі та акумулятори", — відзначив Павловський.

За його словами, з офіційних джерел відомо, що собівартість видобутку газу в Україні не перевищує 2000 грн. за 1000 куб. м. Тобто, каже експерт, з урахуванням податків та транспортування кінцева ціна для споживача має становити максимум 5000 грн за 1000 куб. м.

"Але в "Нафтогазі" тиснуть на жалість. Начебто низький тариф скорочує можливості "Нафтогазу" сплачувати дивіденди та податки до державного бюджету, знижує можливості України реалізовувати соціальні програми. Кажуть скоро Шмигаль і Чернишов, що плаче, підпишуть рішення про підвищення тарифу на газ з 8 до 15 грн за кубометр", — відзначив Павловський і нагадав, що на початку війни президент Володимир Зеленський своїм указом заборонив під час війни ціни на газ і комунальні тарифи підвищувати.

"Собівартість видобутку українського газу дає змогу постачати газ населенню по 8 грн за куб. Підвищення тарифу навіть до 10 грн за куб створить проблему неплатежів та відбере у людей останні гроші, які мають піти на продукти, навчання дітей та ліки!" — вважає експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у "Нафтогазі" повідомили, що дійсно, зараз населення платить за газ не ринкову ціну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини