Головна Новини Суспільство події Форум у Давосі: на що може розраховувати Україна – про що говорить відсутність на заході Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Форум у Давосі: на що може розраховувати Україна – про що говорить відсутність на заході Росії

План відбудови України може стати однією із тем, які будуть обговорюватися на форумі

16 січня 2023, 23:10 comments1215
Поділіться публікацією:

У Давосі (Швейцарія) з 16 до 20 січня відбудеться Всесвітній економічний форум. Цього року тема – "Співпраця у роздробленому світі", в рамках якої розглядатимуть поточні кризи (включаючи війну в Україні) та шляхи їх вирішення. На що може розраховувати наша країна за підсумками цього форуму? Видання "Коментарі" з цим запитанням звернулося до експертів.

Форум у Давосі: на що може розраховувати Україна – про що говорить відсутність на заході Росії

Форум у Давосі. Фото: із відкритих джерел

Україна може розраховувати, як мінімум, на два плюси

Український дипломат, який понад 30 років присвятив встановленню та розбудові української зовнішньополітичної служби, колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко пояснює:

"Насамперед, Давоський форум – це обмін думками про наше економічне майбутнє. Цей захід збирає найрозумніших представників політичної та економічної еліту світу. Такі обговорення дорого коштують, бо саме там, спочатку, можливо, як гіпотези, а потім як певні реалістичні варіанти розвитку подій, пропонуються певні ідеї, концепції. Які дуже часто перетворюються в конкретні плани, дії. І в цьому контексті форум є дуже важливим майданчиком для обговорення".

Те, що там цього разу не буде російських представників, на думку дипломата, є віддзеркаленням того, що в світі розуміють, наскільки деструктивною є політика РФ не лише відносно України (тому ще це просто злочинна війна), але і в контексті глобальної економіки.

"Спроби росіян поставити на коліна, скажімо, європейські країни (простіше кажучи – заморозити їх взимку), газові, нафтові війни, які РФ почала проти цивілізованого світу, відповідні різкі коливання на світових ринках в цій сфері – це все показує, що Росія використовує енергетику як частину економіки для того, щоб реалізовувати свої геополітичні речі. Так в цивілізованому світі не працюють. Це там не сприймається. І те, що РФ на цьому форумі не буде – є свідченням того, що такий підхід засуджується і з такими країнами говорити не хочуть. І в цьому вже є великий плюс, – впевнений Володимир Огризко. – Другим плюсом, на який ми маємо розраховувати (і, думаю, на це буде спрямована участь українських представників на цьому форумі), полягатиме в тому, що на ньому обговорюватиметься тема відновлення України після перемоги над рашистською Росією".

Цим зараз опікуються багато політиків, бізнесменів в ЄС та США, нагадує колишній керівник МЗС. Там, зазначає він, давно говорять про план відбудови України. Підкреслюючи, що не треба чекати закінчення війни, слід вже зараз прописувати конкретні напрямки. Що потрібно буде зробити, як цей механізм буде працювати. І так далі.

"Ця тема, хоч буде більш теоретичною, ніж практичною, але накреслить основні напрямки тієї роботи, яка буде для нас надзвичайно важливою. Тому що для всіх очевидно, що самотужки Україна не потягне весь цей тягар після закінчення війни, – пояснює Володимир Огризко. – Треба буде визначити джерела фінансування цієї відбудови, знайти юридичні механізми, як залучати заморожені, а потім конфісковані російські гроші. Як будуть сформульовані принципи допомоги від ЄС, країн "Великої сімки", інших партнерів. Важливо, щоб цей процес не тільки продовжувався, але й набрав більш-менш конкретних форм. Вже невдовзі побачимо, що обговорюватимуть на цьому форумі. Можливо, й доволі конкретні пропозиції, які потім будуть перетворюватися в конкретні справи".

Варто очікувати на позитивні рішення для нашої країни

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков зізнався, що налаштований досить позитивно. Україна, на його думку, точно відіграватиме значну роль на Давоському форумі.

"Це специфічний "Давос", без участі російської делегації, яку раніше сприймали як неминуче зло, як зло, яке доводилося терпіти. Тепер же країна-агресор логічно позбавлена можливості бути присутньою на такого роду заході. Безумовно, увага буде прикута до України – як до держави, яка відбиває зовнішню агресію, вимагає допомоги, прихильного ставлення інших країн і в процесі війни, і в рамках повоєнного відновлення", – пояснює Олексій Плотніков.

Тому він припускає, що ухвалять досить позитивні рішення для нашої країни. Ймовірно, висловлені рекомендації – як світова спільнота бачить післявоєнний устрій, що потрібно зробити для того, щоб здобути перемогу якомога раніше.

"При цьому слід розуміти, що посилення тих самих санкцій – це не компетенція такого роду форумів, – підкреслює економіст. – Це компетенція Єврокомісії, ЄС, окремих країн – США, Японії, Австралії, Канади, Великої Британії тощо. Санкційна політика може розглядатися під час таких зустрічей, але скоріше у контексті дискусій, в інтелектуальному сенсі. Як санкції впливають на світоустрій, міжнародну торгівлю. На те, що на зміну глобалізації йде фрагментація, світ поділяється на певні сегменти. Але наголошую, що форму в Давосі – це місце, де збираються не чиновники, а інтелектуали, представники влади, великого бізнесу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — відставка міністра оборони Німеччини: що за цим стоїть – як вплине на допомогу Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини