Головна Новини Суспільство події Фальсифікат у супермаркетах: експерт розповів, які продукти підробляють найчастіше
commentss НОВИНИ Всі новини

Фальсифікат у супермаркетах: експерт розповів, які продукти підробляють найчастіше

У зв'язку з інфляцією та зі стрімким зростанням цін, у виробників є три шляхи розв'язання проблеми: підняти ціни, зменшити обсяг товару або робити фальсифікат

9 листопада 2021, 17:09 comments1404
Поділіться публікацією:

За яскравими та привабливими упаковками деяких продуктів, що лежать на полицях супермаркетів, може ховатися підробка, яку не так просто, на перший погляд, розпізнати. На що повинен насамперед звернути увагу покупець, і які продукти найчастіше підробляють? Щоб розібратися в цьому питанні, журналісти порталу "Коментарі" звернулися до виконавчого директора Спілки споживачів України Максима Несміянова.

Фальсифікат у супермаркетах: експерт розповів, які продукти підробляють найчастіше

Як розпізнати підроблені продукти у магазинах: фото - Pixabay

Експерт розповів, що у зв'язку з інфляцією та зі стрімким подорожчанням всього, у виробників є три шляхи розв'язання проблеми: підняти ціни, зменшити обсяг товару або робити фальсифікат. І, на жаль, багато хто піде третім шляхом. Обсяги підробок зростатимуть. І в цьому фальсифікатори – світле майбутнє, покупці — темне.

Перший фактор, який говорить про підробку, це ціна

"Ціна відсікання (все, що нижче, явно підробка) зараз — фактично єдиний фактор, який дозволяє визначати підробку. На око не зрозуміти, на смак теж. Харчова промисловість, хімія зробили крок далеко вперед. А тому, коли відвідуєте супермаркет, першим фактором, який говорить про підробку, виявляє ціна", — зазначає Несміянов.

Приміром, цінна на 200 г вершкового масла ніяк не може становити 21 гривню, оскільки це дуже низько – адже є 20% ПДВ, податок на прибуток і т.д. Вартість ковбаси вищого ґатунку не може становити 86-100 гривень за кілограм. Швидше за все, перед вами у найкращому разі, 2-й сорт ковбаси. Або взагалі в цій ковбасі є м'ясомісткий продукт.

Щодо сирів, цінник у 180-200 гривень можливий лише за акцією. І це стосується лише певних сортів. Якщо ви бачите собі ціну нижче, швидше за все, це не сир. Без акції в середньому сир коштує від 250–300 грн за кг.

До списку продуктів, які найчастіше підробляють, також входить оливкова олія. У магазинах зараз з'явилися металеві циліндри з нібито оливковою олією Extra Virgin за 120-130 грн за літр. За словами експерта, це 100% підробка.

"Якщо на розлив з баклажок по 5 літрів, де літр виходить у 50-70 грн (а якщо 5 літрів відразу — від 300 до 350 грн) — це теж не оливкова олія Extra Virgin", — зазначив Максим Несміянов.

В Україні не зупиняють роботу заводів із виробництва підробок

Українцям все частіше продаватимуть ковбасу першого чи другого, видаючи її за вищий сорт, а під виглядом сиру продаватимуть сирний продукт. Експерт зазначає, що заводи з виробництва виробів не зупиняють.

"Тому що є відповідний "дах". Я нещодавно був на одному такому в Таращі, Київська область. Олія звідти продається практично на всіх ринках Києва. Ми з журналістами знайшли там коробки — з чого робиться нібито вершкове масло. Виявилося — з молоковмісного продукту відомого виробника", — розповів виконавчий директор Спілки споживачів України.

Максим Несміянов також наголосив, що людей не цькують якимось незрозумілим продуктом, а просто перефасовують маргарин і продають під виглядом олії. А люди, своєю чергою, купують, оскільки ціна низька. Ціна питання на ринку – 35 грн (200 г), а в Інтернеті вони купують продукт, з якого виробляють "масло" по 15 грн.

Підробляють практично всі продукти, використовую жахливі консерванти

У списку продуктів, які підробляють і видають за "оригінал", може виявитися все що завгодно. За словами експерта, підробляють навіть томатну пасту, де точно не такий відсоток томатів, як заявлено. У цьому використовують жахливі консерванти.

"Тим, хто купує через Інтернет червону ікру по 1 000 грн за кг наполегливо раджу цього не робити. Насправді це – білкова ікра, яку у супермаркетах продають у районі 30 грн за 100 грам", — каже Несміянов.

Скаржитися на неякісні продукти можна до Держпродспоживслужби.

Раніше видання "Коментарі" поінформував, що в Україні продають фальсифікат меду, а також, що покупцям пропонують близько 70% неякісної олії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини