Головна Новини Суспільство події Євротур Байдена: чи прозвучить український кейс на світовому порядку денному
commentss НОВИНИ Всі новини

Євротур Байдена: чи прозвучить український кейс на світовому порядку денному

9 червня літак президента США Джо Байдена приземлився в Британії. Ця країна стала першою точкою в його європейському турне, яке триватиме 8 днів

11 червня 2021, 13:23
Поділіться публікацією:

Європейський тур президента США Джо Байдена. На яких напрямках можуть бути прориви? У якому ракурсі може звучати український кейс? Чи достатньо зробила наша влада, щоб українське питання не пішло зі світового порядку денного і вирішувалося з позитивними для нас результатами? Чи не здається, що про Україну все частіше говорять без України? Щоб розібратися в цих запитаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Євротур Байдена: чи прозвучить український кейс на світовому порядку денному

Євротур Джо Байдена. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

В першу чергу, візит Байдена до Європи спрямований на вирішення американських завдань

Експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса вважає, що ми переоцінюємо питання України у зовнішній політиці США.

"В першу чергу, візит Байдена до Європи спрямований на вирішення американських завдань. А вони полягають у тому, щоб реанімувати трансатлантичну єдність — і посилити її, згідно з ідеєю зовнішньої політики, яку висував Байден на етапі виборів президента і дотримується після. Він підкреслював, що треба йти від епохи Трампа — і робити так, щоб Америка повернулася на світову арену. У цьому головне завдання його візиту до Європи в цілому і до Британії зокрема", — пояснює експерт.

На його думку, українське питання буде обговорюватися на самітах США-ЄС, G7, НАТО тільки в контексті широкої дискусії щодо європейської безпеки. І в кінці турне Байдена, під час зустрічі з Путіним в Женеві 16 червня.

"Я б не сказав, що про Україну все частіше говорять без України. Просто є переговори, в яких наша країна не бере участі, бо вони безпосередньо нас не стосуються, — підкреслює Ілія Куса. — Наша проблема, що в Україні існують певні політичні комплекси, які створюють ілюзію того, що хтось нас десь "зіллє", зрадить, "кине" і домовиться за нашою спиною. Це відбувається через те, що ми не є сильною державою, що нічого не зробили, щоб бути таким — на рівні тієї ж Польщі. Звідси — якісь комплекси неповноцінності, які відчуваються як в медійному просторі, так і на суспільно-політичному рівні".

Експерт упевнений, що Україні потрібно буде проаналізувати підсумки європейського турне Байдена, зробити висновки про те, в який бік будуть розвиватися американо-європейські відносини в цілому — і далі займатися своїми справами.

"Нам слід зміцнювати свої ВСУ, національну економіку. І дивитися, чи можемо ми якось скористатися такою сторінкою американо-європейських відносин, яку намагається написати Байден", — резюмує Ілія Куса.

Партнери дивляться на нас як на суверенну державу, якій важливо ефективно оборонятися від російської агресії і одночасно вирішувати складні зовнішньополітичні завдання

Українська проблематика в контексті першого іноземного турне американського президента Джо Байдена буде звучати в розрізі питань безпеки Європейського Союзу, стратегії НАТО до 2030 року, "нової ери" особливого партнерства США і Великобританії. Так вважає викладач Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка, кандидат політичних наук Олександр Мішин.

Він вважає, що серед гострих тем будуть:

— роль проекту "Північний потік-2" і майбутнє України, як країни-транзитера енергоресурсів;

— українська роль в "зеленому переході" (зелена енергетика);

— питання врегулювання збройного конфлікту на сході України;

— нарощування російської військової активності по периметру українських кордонів;

— деокупація Криму;

— безпека судноплавства в Чорному морі;

— проблеми демократії та стримування авторитарних тенденцій.

"Американському лідеру важливо дати зрозуміти російському керівництву, що все це не буде винесено за дужки заради діалогу зі стратегічних питань. Адже Україна — найважливіший елемент архітектури європейської безпеки, — підкреслює Олександр Мішин. — У ХХІ столітті політика поділу Європи на зони впливу є контрпродуктивною. І якщо Москві вдасться посилити розколи на континенті, це матиме драматичні наслідки для всієї європейської ідеї, і стане ударом по євроатлантичній солідарності. США важливо повернути лідерство і дати чіткий сигнал про неможливість подібного сценарію".

Українській же стороні, на думку експерта, необхідна дипломатична проактивность. Зараз же відчувається застій і запізнілі реактивні відповіді на виклики. Як наслідок — важко говорити про істотні успіхи на міжнародній арені в цілому і в стосунках з Брюсселем (ЄС), зокрема.

"Важливо, що партнери дивляться на нас як на суверенну державу, якій важливо ефективно оборонятися від російської агресії і одночасно вирішувати складні зовнішньополітичні завдання, докладаючи до цього свої зусилля. Адміністрація Байдена, безумовно, буде і далі працювати над консолідацією рядів НАТО для підтримки євроатлантичних прагнень українського народу. Адже за останніми соціологічними даними, понад 48% українців підтримують вступ до Альянсу, — акцентує Олександр Мішин. — Має сенс говорити і про необхідність інтелектуального оновлення в українському середовищі, яка займається розробкою пропозицій щодо партнерства нашої держави з країнами НАТО і ЄС. Важливі свіжі ідеї, адже топтання на місці вже неабияк втомила українців".

Раніше портал "Коментарі" писав, чому Байден цінує "Північний потік-2" більше ніж Америку — Трамп.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини