Головна Новини Суспільство події Європа святкує День кота: з чого все почалося (фото)
commentss НОВИНИ Всі новини

Європа святкує День кота: з чого все почалося (фото)

У цей день варто уважніше ставитися до пухнастого улюбленця або нагодувати безпритульного котика

17 лютого 2021, 18:33
Поділіться публікацією:

Сьогодні — День європейського кота. Свято започатковане у 1990 році італійською журналісткою Клаудією Ангелетті, про це розповідає Telegram-канал "Єдність".

Європа святкує День кота: з чого все почалося (фото)

День Кота 17 лютого. Фото: відкриті джерела

Італійка працювала тоді у журналі "Tuttogatto" ("Всі коти") і запропонувала читачам започаткувати День кота у лютому. Люди були у захваті, адже Італія того часу була відома на велику кількість бездомних котиків та волонтерів, які займалися допомогою тваринам. Відтоді в Італії кожного року у цей день проводять різноманітні "котячі" благочинні та просто веселі акції на честь котів. Свято швидко розширилося і на інші країни Європи. Україна також відзначає День Кота 17 лютого.

Оскільки свято походить з Італії, то і дату призначали італійці, спираючись на свою історію та фольклор. Так, число 17 вважається нещасливим в Італії, але водночас його можна розшифрувати як "одне життя сім разів" — що відповідає італійським уявленням про життя котів.

Європа святкує День кота: з чого все почалося (фото) - фото 2
Європа святкує День кота: з чого все почалося (фото) - фото 3

До того ж лютий за часів інквізиції був місяцем, коли знищували чорних котів, оскільки вважали, що ті причетні до чорної магії та злих духів. Також лютий у фольклорі вважається місяцем котів та відьом, він є домівкою зодіакального Водолія, такого ж вільного духом, як і коти.

Європа святкує День кота: з чого все почалося (фото) - фото 4
Європа святкує День кота: з чого все почалося (фото) - фото 5

Міжнародний день котів святкується 8 серпня, а в різних країнах світу започатковані свої окремі дати для вшанування котиків. В США з 2005 року свято відзначають 29 жовтня, в Японії — 22 лютого. У Бельгії — раз на три роки у другу неділю травня влаштовують парад котів. А ті ж італійці так сильно переживають через знищення котів під час інквізиції, що окрім Дня кота 17 лютого, відзначають ще й День чорного кота 17 листопада.

Європа святкує День кота: з чого все почалося (фото) - фото 6
Європа святкує День кота: з чого все почалося (фото) - фото 7

У цей день власникам котиків варто більш уважно ставитися до своїх улюбленців, більше гратися з ними, пригощати ласощами та чухати за вушком. А тим у кого немає пухнастого друга можна замислитися над пошуком безпритульного котика на вулицях чи в притулках для тварин, де вони потребують уваги та людської турботи, чи просто нагодувати сосискою вуличного хвостатого мандрівника.

Вчора "Коментарі" розповідали, що духом котів пройнялися й у гурті "Океан Ельзи", вони випустили кліп на пісню, написану штучним інтелектом, у якій дійовими особами є закохані коти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини