Головна Новини Суспільство події Європа хоче позбутись російського газу: де знайшли альтернативу
commentss НОВИНИ Всі новини

Європа хоче позбутись російського газу: де знайшли альтернативу

Україна не буде продовжувати контракт про транзит російського газу до Європи, тому європейські країни почали шукати альтернативи.

12 червня 2024, 09:03
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Попри санкції на російську нафту, європейські країни продовжують купувати газ у Росії, який йде через українську транзитну систему. Проте, Україна не збирається продовжувати контракт на транзит російського газу, який закінчується у кінці року, змусивши країни Європи шукати альтернативу, яким може стати Азербайджан.

Європа хоче позбутись російського газу: де знайшли альтернативу

Європа відмовляється від російського газу. Фото з відкритих джерел

Як повідомляє Bloomberg, один з альтернативних варіантів полягає в тому, щоб Європа купувала газ в Азербайджану, який транспортувався через російські та українські трубопроводи. Україна, ймовірно погодиться на такий варіант, адже у 2021 році від транзиту газу отримала близько мільярда доларів, тоді як Європу він також влаштовує, через скорочення споживання російського газу.

"Є два фактори, про які ми завжди повинні пам’ятати. По-перше, Україна має неймовірну інфраструктуру транзиту та зберігання газу, яку слід використовувати, і Україна схильна використовувати цю інфраструктуру, оскільки вона дає багато переваг", — сказав директор "Нафтогазу" Олексій Чернишов.

Однак у "Нафтогазі" зазначили, що України виключає будь-яку співпрацю з "Газпром" щодо транспортування газу з Азербайджану.

Однією з ключових країн ЄС, яка досі залежна від російського газу виявилась Словаччина. Прем’єр-міністр Роберт Фіцо після поїздки до Баку зазначив, що Словаччина могла б купувати газ в Азербайджану.

"Тепер це залежить від переговорів між такими компаніями, як російський "Газпром", азербайджанськими, українськими компаніями та іншими, щоб узгодити економічні та цінові умови", — сказав Фіцо додавши, що Словаччина могла купувати газ в Азербайджану, а потім частину з нього продавати країнам ЄС.

Наразі план перебуває лише на початковій стадії. Ймовірно, країни його будуть вирішувати на рівні ЄС та домовлятись про транзит азербайджанського газу окремо з Україною та Росією.

Попри повномасштабну війну Росія постачає до ЄС близько 15 млрд кубічних метрів газу щороку через газотранспортну систему України. Основними країнами, які купують російський газ виявилась Словаччина та Австрія. В Австрії п’ять місяців у році частка російського газу становить 80%. 

Крім того, як повідомляє Bloomberg, Європа також імпортує російський СПГ кораблями, і, попри часті дебати про те, чи варто це робити, вона ніколи не накладала санкцій на російський газ.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що після "газової голки" Кремля, Європа впадає в нову залежність від Росії.

Також "Коментарі" писали, що Угорщина збирається блокувати санкції проти Росії щодо газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини