Головна Новини Суспільство події Ескалація-евакуація на Донбасі: чим обернеться для України визнання Путіним «ЛДНР»
commentss НОВИНИ Всі новини

Ескалація-евакуація на Донбасі: чим обернеться для України визнання Путіним «ЛДНР»

Експерти розповіли про можливі сценарії після того, як Путін погодиться визнати "ЛДНР", – жоден зі сценаріїв не є добрим для України

19 лютого 2022, 15:20 comments1139
Поділіться публікацією:

На тлі почастішання обстрілів з боку бойовиків евакуація жителів ОРДО в Ростовську область триває. З огляду на ескалацію-евакуацію на Донбасі – якою є ймовірність, що Путін визнає "ЛДНР"? Що це означатиме для України? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Ескалація-евакуація на Донбасі: чим обернеться для України визнання Путіним «ЛДНР»

Автобуси ОРДО. Фото: ОЛЕНА РОМАНОВА/FACEBOOK

Після визнання "ЛДНР" наступним кроком Путіна буде побудова нової "п'ятої колони" всередині України

Ветеран АТО, актор, начальник військового відділу благодійного фонду допомоги армії "Повернися живим" Андрій Римарук вважає, що Путін, швидше за все, підпише звернення Держдуми та визнає "ЛДНР" частиною РФ. Особливо з огляду на те, що там вже близько 800 тисяч людей отримали російські паспорти. Ну і, звичайно, на підставі нинішньої ескалації, яку самі окупанти й влаштували.

"І таке визнання обернеться для нас дуже поганими наслідками. Адже тоді в ОРДЛО офіційно увійде регулярна армія Росії. І виходить, що якщо ми вистрілимо в тому напрямку, то оголосимо війну РФ", – пояснює експерт.

На його думку, після визнання "ЛДНР" наступним кроком Путіна буде побудова нової "п'ятої колони" всередині України. І зміцнення військових позицій на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

"Якщо це станеться, росіяни перетворять ОРДЛО, як Крим, на мілітаризовану ділянку Земної кулі, – попереджає Андрій Римарук. – А далі може бути вимога, щоб "кордони" так званих "ДНР" і "ЛНР" були встановлені в адмінкордонах Донецької та Луганської областей. Як наслідок – велика ймовірність, що лінія фронту переміститься на кордон Харківської, Дніпропетровської, Запорізької областей. Мені здається, що Росія йде саме у цьому напрямку".

Фасад операції цілком зрозумілий – РФ захищатиме "своїх громадян" за допомогою застосування регулярних військ

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко так коментує ситуацію:

"Сьогодні російська влада відпрацьовує паралельно два треки. З одного боку, Москва посилює тиск на Київ з метою посадити за стіл переговорів нинішню українську владу та бойовиків з ОРДЛО. Наприклад, це посилання було недвозначно дано в громадській площині на останньому брифінгу Путіна і Лукашенка. З іншого боку, Росія використовує інструментарій для ескалації ситуації явно з прицілом на інший, ніж імплементація Мінських домовленостей, сценарій".

За словами експерта, створюються інформаційні пропагандистські передумови для використання, як мінімум, "миротворчих сил" на Донбасі.

"Не дарма зараз актуалізується теза про нібито акти геноциду руками "злобного київського режиму". Якщо додати сюди ще й роздані 870 тисяч російських паспортів в ОРДЛО, то йтиметься, очевидно, навіть не про миротворців. Фасад операції цілком зрозумілий – РФ захищатиме "своїх громадян" через застосування регулярних військ", – пояснює Ігор Чаленко.

Він вважає, що сьогодні ризики офіційного визнання незалежності РФ псевдореспублік посилюються.

"Київ за підтримки Заходу демонструє небажання йти на поводу політики Кремля, завдяки чому Путін створює собі поле для маневру. Ми у точці біфуркації, де подальші події повністю залежать від настрою лідера РФ. За будь-якого сценарію Україні для відстоювання суверенітету доведеться посилювати опір геополітичним бажанням Білокам'яної", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Лавров розповів, на який документ Росія чекає від НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

алекс

20 лютого 2022, 05:21

ну, да, Россия стреляет в донецких, а народ убегает не от них, а к ним, - логика где тогда?


Новини