Головна Новини Суспільство події ЄС вшосте б'є санкціями по РФ: чи допоможе це зупинити війну – у чому прорахувався Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС вшосте б'є санкціями по РФ: чи допоможе це зупинити війну – у чому прорахувався Захід

Санкціями ЄС має намір ще більше послабити економіку Росії, змусивши Москву припинити війну проти України

3 червня 2022, 17:28
Поділіться публікацією:

Рада Євросоюзу в п'ятницю, 3 червня, прийняла нарешті рішення запровадити шостий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти РФ та Білорусі за повномасштабне російське вторгнення в Україну. Серед іншого – передбачено часткове нафтове ембарго проти Росії (відмова від російської нафти займе від 6 місяців для сирої нафти до 8 місяців для інших нафтопродуктів, з "тимчасовим" дозволом транспортування трубопроводами), відключення ключових російських банків (включаючи Сбєрбанк) від міжнародної платіжної системи SWIFT, запроваджується низка персональних санкцій. Експерти оцінили для видання "Коментарі" ефект наявних та необхідність нових санкційних заходів цивілізованого світу проти країни-агресора – Росії.

ЄС вшосте б'є санкціями по РФ: чи допоможе це зупинити війну – у чому прорахувався Захід

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Санкції мають бути тотальними – зверху – до низу

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Ради міністрів АР Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко розмірковує так:

"Українське політичне керівництво діє дуже правильно, коли безсоромно тисне на тих, хто декларує певні цінності, дотримання міжнародного права тощо, але реально за них не бореться. Хоча б санкціями. Треба й надалі так само наполегливо тиснути".

Щодо санкцій, то експерт зізнався, що є прихильником більш системного підходу. Хоч і розуміє, що це залежить не лише від нас.

"Коли ми говоримо про три гілки влади в державі-агресорі, то санкції мають бути зверху – до низу. Є дуже умовний російський Конституційний суд, який свого часу ніби легалізував захоплення Криму. І проти якого, зрозуміло, запроваджено санкції. А є "несанкціоновані" судді місцевих судів в умовному російському мухосранську, які виносять вироки, що накладають божевільні штрафи на небагатьох мужніх громадян РФ, які виходять на одиночні антивоєнні пікети. Проти нас воює ця машина – і так звані Конституційний суд, і судді місцевих судів. І Держуда, і місцеві депутати. І генерали, і всі солдати. І весь уряд, і особисто Путін, і всі чиновники будь-якого калібру. І всі силовики, вся ця репресивна машина. І вся пропагандистська машина – все росЗМІ. Те саме стосується бізнесу російського. Санкції мають бути тотальними, – упевнений Андрій Сенченко. – Такі собі килимові санкційні бомбардування. Але при цьому має бути міжнародний механізм, куди кожен може звернутися та спробувати довести, що він не винен. Обілити своє ім'я, вийти з-під санкцій. Тобто, має бути тотальний тиск – і показані двері, куди можна увійти та довести свою невинність".

На думку експерта, треба від пакетів санкцій переходити до створення санкційної коаліції – на рівні термінології навіть змінювати ці питання.

"Зрозуміло, що не всі туди увійдуть, хтось буде поряд, хтось частково підтримуватиме. Але кістяк країн має діяти дуже швидко та болісно для агресора, – пояснює Андрій Сенченко. – Лише сьогодні ЄС затвердив шостий пакет санкцій із частковим ембарго на російську нафту та нафтопродукти. Але аналітика показує, що поки тягли гуму з його ухваленням, з початку року доходи РФ від торгівлі нафтою вже перевищили доходи за аналогічний період минулого року. Ось вона – ціна цих затримок, цих зволікань. Саме тому має бути санкційна коаліція, яка в ідеалі з ініціативи України діяла б швидко та злагоджено. Підтягуючи до ударів по агресору та інші країни, які вважають себе цивілізованими".

Те саме, продовжує експерт, стосується надання нашій країні озброєння. Вже сформовано кістяк наших партнерів (США, Великобританія, Польща, країни Балтії). Не зважаючи на власні фінансові проблеми (а вони в результаті російської агресії проти України зараз є практично у кожної нормальної держави), вони відкрито і потужно нам допомагають. А є ті, хто по 25 разів дає інтерв'ю про допомогу, а реально озброєнь так і не надають.

"Нам потрібна своєрідна коаліція за відновлення миру та дії міжнародного права на європейському континенті. А ті, хто віляє хвостом, потрібно просто усією коаліцією ставити на місце", – вважає Андрій Сенченко.

Повного нафтового, не кажучи вже про газове, схоже, не буде. Принаймні зараз

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін упевнений, що зараз триває економічна війна на виснаження. Причому не лише між Росією та Україною, а й між Росією та провідними економіками світу.

"Гаряча фаза, яка йде в Україні, це верхівка айсбергу. І хто довше простягне, той і переможе. Моє бачення, що ця війна буде довгою. І, боюся, не закінчиться ні 2022-го, ні 2023-го року – підписанням певної мирної угоди. Усі ознаки того, що ситуація загострюватиметься, влітку так точно. А закінчиться все, звичайно, мирними переговорами. Питання лише в тому, які позиції сторони будуть на той момент", – зазначає експерт.

За його словами, якби через 4 дні після вторгнення росіяни, як і планували, пройшли парадним маршем Хрещатиком, то позиція України на мирних переговорах була б виключно капітулянтською. І такого санкційного тиску, як зараз, не було б.

"Але після 100 днів війни зрозуміло, що жодної капітуляції не може бути. Питання йдеться про повернення Україною своїх територій. Як мінімум станом на 24 лютого 2022 року. Це і Маріуполь, і багато інших захоплених останнім часом міст Донеччини та Луганщини, і окупованих Херсонська область, і частина Запорізької та Харківської. Поки Україна силою зброї не змусить РФ погодитись з подібним підходом, мирних переговорів не буде. Ніхто з представників офіційного Києва на сьогоднішній день не сяде з Москвою за стіл переговорів, погодившись із втратою частини територій. Ви розумієте реакцію суспільства? Наголошую, що вся ця війна несе у собі й економічні чинники. Тому що це війна на виснаження, перерозподіл", – каже Олег Пензін.

Він наголошує, що Україна зараз живе і воює виключно завдяки серйозній військовій та фінансовій допомозі наших партнерів.

"5 млрд доларів щомісяця прямого дефіциту – це вирок будь-якої економіки. Зрозуміло, що війна йде на нашій території, що ми страждаємо у рази більше за росіян. Але агресору теж дістається – і санкціями, і результатом його ринку світових компаній. Проте економічний потенціал Росії – країни, яка активно торгує енергоносіями і щодня має прямий прибуток від цього понад 1 млрд доларів (850 млн за газ та 350-400 за нафту) значно сильніший, ніж наш. Тому так важливо вдарити по державі-агресору енергетичні ембарго. А повного нафтового, не кажучи вже про газове, схоже, не буде. Принаймні зараз. А навіть якщо буде, наслідки позначаться не одразу. Саме тому я стверджую, що все, на жаль, буде дуже нешвидким", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — країна, яка підтримує Україну у війні, опинилася серед тих, хто купує зерно, вкрадене Росією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

3 червня 2022, 20:20

Шлях до порятунку України, щоб вона як можна швидше увійшла у склад однієї чи кількох європейських країн, або США, Канади чи навіть перенаселеної Японії. Або цілком або частками. Будуть збережені: нація, території, культура, музеї тощо. Автоматично опинимось під захистом економічно та військово сильних союзів. Це єдиний шлях врятуватись від повного знищення. Рашизм прагне повної ліквідації ідентичності. Втратить тільки наша корупція: потоки та владу. Наші корумповані не здатні до державності вже 31 рік. Імперія їх поступово поглине. В Україні взагалі відсутнє розуміння державності. Приклад: Наші біженці масово скаржаться на бюрократію та бюрократичні процедури у ЄС. Насправді там бюрократія невелика. Пояснення: 1. Їм не потрібно «турборежиму», як нашим корумпованим, для зміни правил під себе. Вони дуже швидко змінюють законодавство та правила для: санкцій; допомоги зброєю; допомоги біженцям; фінансової допомоги; та подібне. 2. Повільність, на яку скаржаться біженці, це дуже мала кількість чиновників у порівнянні з нашими корумпованими. Якщо у нашому маленькому містечку штат мерії 600 ледацюг. То в двічі більшому там – 50 чоловік. Тобто у 12!!! Разів менше. Повна відсутність державницького мислення не дозволяє нашим проаналізувати та зрозуміти такі речі.


Новини