Головна Новини Суспільство події ЄС та США вводять нові санкції: чи достатньо такого кроку – чому РФ все одно продовжує війну
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС та США вводять нові санкції: чи достатньо такого кроку – чому РФ все одно продовжує війну

Дипломатична ізоляція, санкції та транспортна блокада наближають крах Росії, але поки що не зупиняють війну

8 квітня 2022, 11:25
Поділіться публікацією:

Євросоюз схвалив п'ятий пакет санкцій проти Росії за агресію проти України. Нові санкції запровадили і США. Що можна сказати про ефективність санкційної політики Заходу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

ЄС та США вводять нові санкції: чи достатньо такого кроку – чому РФ все одно продовжує війну

Санкції против Росії. Фото: з відкритих джерел

Найважливіші санкції досі так масово і не застосовані

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих не сумнівається, що запроваджений ЄС та США черговий пакет санкцій проти агресора у довгостроковій перспективі вплине на погіршення економічного стану та платоспроможність РФ.

"Заборона на закупівлю вугілля з Росії, заборона заходу суден під російським прапором у порти ЄС та інші обмежувальні заходи – це всі важливі та потрібні санкції, щоб зупинити агресора. Але це вплине на його економіку не зараз, а за півроку і далі. Військові дії ж ведуться зараз, – наголошує експерт. – Щодня забирають життя мирних українців та військовослужбовців, які захищають нашу країну. А агресор, схоже, вирішив йти до останнього, сподіваючись знищити Україну – цей острів демократії на кордоні з диктаторським режимом та зомбованим населенням. Їм потрібна перемога. Хоч якась. Будь-якою ціною. Щоб показати світові, що правила та закони, встановлені після Другої світової війни, не працюють. І що право сили – важливіше за силу права. І що можна заміняти поняття, свято віруючи через біснувату пропаганду".

На думку Олега Вострих, найважливіші санкції – ембарго на купівлю енергоносіїв, нафти та газу – поки що так масово і не застосовані.

"Адже ці санкції можуть дієво і швидко погіршити ситуацію в Росії, змусивши агресора припинити обстрілювати мирні міста України. Решта санкцій дієві, але у тривалому вимірі. Вони призведуть до реально відчутних наслідків лише за місяці, або навіть роки. Не варто забувати і про спроби обійти санкції через дружні режими. Через країни, які не підтримують санкції, зараз організовуються постачання санкційних товарів до Росії. Світовій спільноті варто жорстко припиняти такі спроби та контролювати цей процес, – зазначає експерт. – Рашистська бензоколонка має бути зупинена! І якщо США та країни ЄС справді хочуть нам допомогти та зупинити війну, то їм доведеться застосувати такі санкції як ембарго на енергоносії. Як би це не було для самих країн Євросоюзу. Інакше війна скоро постукає і до їхнього дому".

Ефект від західних санкцій має послабити російську економіку – і таким чином допомогти українській армії ефективніше проводити військові операції

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов наголошує, що західні санкції відіграють не лише символічну роль, вони створюють перешкоди для фінансування війни російським бюджетом, а також є важелем політичного тиску на політичні еліти та російське суспільство.

"Діяльність санкцій визнав російський прем'єр-міністр, з'явилася інформація про подання у відставку кількох міністрів їхнього уряду, – зазначає експерт. – У своїх виступах перед парламентами іноземних країн та у зустрічах зі світовими лідерами Володимир Зеленський зараз акцентує увагу на двох потребах України: отриманні наступальних видів озброєння та впровадженні ембарго на покупку російських енергоносіїв. Наразі щодня Європа платить РФ до 700 млн. євро за вуглеводні".

За словами Ігоря Попова, вже перші енергетичні обмеження, запроваджені проти РФ з боку Великобританії, США, Канади, призвели до втрати доходів російським бюджетом.

"У порту Новоросійська продавець платить премію 11 доларів за барель, індійські компанії одержують супервигідні цінові пропозиції, російські експортери виборюють збереження обсягів торгівлі. Інакше їм доведеться консервувати свердловини, а "запас фортеці" російської економіки зменшуватиметься. Швидко переорієнтуватися на нові ринки РФ не може, у тому числі через проблеми логістики, адже нафтопроводи будували для європейських споживачів. Можливості перевезення танкерами обмежені, а нові санкції щодо російського судноплавства створюють додаткові проблеми у цьому напрямі", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує Ігор Попов, російські компанії навчилися оминати фінансові санкції та відключення частини російських банків від системи SWIFT. Тому важливо при прийнятті нового пакета закрити усі відповідні можливості.

"Ефект від західних санкцій має послабити російську економіку – і, таким чином, допомогти українській армії більш ефективно проводити військові операції. Також санкційний тиск є важливим аргументом під час проведення мирних переговорів, оскільки дозволяє вимагати вигідніші для України умови та захищати український суверенітет", – резюмує експерт.

Ми зараз маємо справу приблизно із 70-80% від можливих обмежень

Політолог-американіст Владислав Фарапонов вважає, що санкції проти РФ і так запроваджено досить сильні та великі.

"Ми зараз маємо справу приблизно із 70-80% від можливих обмежень. Теоретично могли мати 20-30%. Тож оцінювати треба, виходячи з того, що ЄС та США могли запровадити менше санкцій", – пояснює експерт.

На його думку, на даний момент санкції, залишення російського ринку іноземних компаній, постачання Україні зброї та іншої допомоги — найкращий спосіб, щоб агресія РФ не розширилася на ЄС, на держави-члени НАТО.

"Захід це розуміє. І діє належним чином", – пояснює Владислав Фарапонов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський пояснив, чому Росія теж зацікавлена закінчити війну якнайшвидше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини