Головна Новини Суспільство події Єрмак повернув темники: деталі скандалу у державному агентстві «Укрінформ»
commentss НОВИНИ Всі новини

Єрмак повернув темники: деталі скандалу у державному агентстві «Укрінформ»

Довкола державного інформаційного агентства «Укрінформ» розгорнувся гучний скандал, колишнього керівника агентства Олексія Мацуку звинуватили у тиску на журналістів та розповсюдженні темників

29 травня 2024, 17:35
Поділіться публікацією:

Олексія Мацуку, який ще донедавна керував державним інформаційним агентством "Укрінформ" звинуватили у тому, що він змушував журналістів працювати за темниками. За інформацією УП, він майже кожного дня розповсюджував у редакційних чатах теми, про які бажано писати. Окрім того, Мацука також вказував на те, як потрібно пояснювати ключові події у державі. Тобто, Мацука повернув у журналістику уже призабуте поняття "темники".

Єрмак повернув темники: деталі скандалу у державному агентстві «Укрінформ»

Олексій Мацука

Окрім того, журналісти отримували списки із експертами, до яких варто звертатися за коментарями, а також інформацію про тих, до кого звертатися не рекомендовано. У списку небажаних коментаторів були всі опозиційні політики. Проте журналісти агенства відмовилися виконувати накази Мацуки та нового менеджменту і продовжували брати коментарі у тих політиків, яких вважають за потрібне.

Журналісти видання пригадують, що наприклад, Мацука був обурений діями редакції, яка опублікувала блог Сергія Наєва, який у той час був командувачем Об’єднаних сил. Якраз тоді була інформація про те, що начебто готується його відставка. Після цього Мацука наказав журналістам погоджувати з ним публікацію всіх без винятку блогів, статей та інтерв’ю.

Окрім того, Мацука просив не поширювати через соцмережі агентства контекст колишнього головкома Валерія Залужного. Проте відділ SMM не виконав це прохання.

Дійшло до того, що на початку року з "Укрінформу" почали масово йти працівники, які там працювали роками. Зокрема, звільнилося 45 людей, з них 30 за останніх три місяці. Серед них була  і заступниця гендиректора – кураторка майже всіх творчих редакцій Марина Сингаївська. Саме вона у січні на зустрічі із послами країн G7 розповіла про ситуацію в "Укрінформі" та про те, що журналістів змушують працювати за темниками.

Після цього, в Офісі президента почали думати, як вийти сухими із води та вирішили звільнити Мацуку.

До речі, в УП стверджують, що Офіс президента таки мав чого боятися, адже саме він контролював "Укрінформ" через Єгора Сігарьова, який був призначений заступником Мацуки. Відомо, що він є однокурсником радників керівника ОП (Андрія Єрмака) Дарії Зарівної та Владислава Власюка, який є секретарем санкційної групи Єрмака-Макфола. Вони разом вчилися на юридичному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка. Саме Власюка троє співрозмовників назвали неформальним “куратором” агентства від Офісу президента.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини