Головна Новини Суспільство події Енергетичні ігри: що відбувається між Офісом президента, Ахметовим та «зеленою енергетикою»
commentss НОВИНИ Всі новини

Енергетичні ігри: що відбувається між Офісом президента, Ахметовим та «зеленою енергетикою»

Експерти розповіли виданню «Коментарі», що відбувається і чого це може призвести

14 листопада 2021, 21:16
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів звільнив керівника державного підприємства "Гарантований покупець" (Гарпок) Костянтина Петриківця. За його словами, через його відмову зупинити виплату держпідприємством боргів перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що відбувається і чого це може призвести.

Енергетичні ігри: що відбувається між Офісом президента, Ахметовим та «зеленою енергетикою»

Енергетика - фото з відкритих джерел


Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко попереджає:


"У разі, якщо кредит Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), виданий для погашення боргів перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВІЕ, вона ж "зелена енергетика"), буде використаний не за цільовим призначенням, це остаточно поховає інвестиційний клімат Україною. І зруйнує фундамент Угоди про асоціацію між ЄС та Україною щодо проведення реформ".


Про інтеграцію з ENTSO-E (європейська мережа системних операторів передачі електроенергії) та інвестиції в енергетику також можна буде забути, вважає Володимир Омельченко. Адже за владою Зеленського міцно закріпиться тотожність із корупцією.


Економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко вважає, що цю ситуацію можна розцінювати як загострення протистояння між Офісом президента та Рінатом Ахметовим, який має частку приблизно у 25% у "зеленій енергетиці" України.


"Як ми бачимо, зараз проходять торги з відстоювання цілої низки інтересів із боку цих сторін. І в хід йдуть усі інструменти дії. Тож "зелена енергетика" тут – одна з точок дотику та точок розбіжностей, – пояснює Олександр Вовченко. – Підтвердженням цього є зміна риторики щодо діяльності президента та правлячої партії на каналах олігарха у бік нещадної критики".


На думку Олександра Вовченка, дії влади щодо реанімації справи Роттердам, підвищення тарифів на перевезення залізняку та вугілля, списання вантажних вагонів – все це не на руку Ахметову. Водночас у його руках сконцентрований енергоринок.


"Сторонам рано чи пізно потрібно буде домовлятися, адже на кону дефіцит та подорожчання електроенергії, – зазначає експерт. – А в умовах політичної та економічної кризи – поглиблення енергетичної кризи в Україні з можливими блекаутами – нікому не потрібне".


Нагадаємо, Білорусь відмовилася постачати в Україну електроенергію за рамковими угодами та навіть за ринковими цінами. На тлі дефіциту енергоресурсів українські політики продовжують сваритись. Політичний експерт Олена Броницька вважає, що навпаки треба згуртуватися всім разом і чинній владі, і опозиції для вирішення проблем із постачанням газу та електроенергії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини