Головна Новини Суспільство події Ембарго на нафту та Сбєрбанк без SWIFT: про що говорять нові санкції проти РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Ембарго на нафту та Сбєрбанк без SWIFT: про що говорять нові санкції проти РФ

Шостий пакет санкцій проти РФ може бути не останнім - ЄС і надалі готовий підтримувати Україну

31 травня 2022, 11:40
Поділіться публікацією:

Лідери країн Євросоюзу домовилися на позачерговому саміті запровадити часткове ембарго на імпорт російської нафти через порти та відключити від системи SWIFT найбільший російський банк "Сбєрбанк". Про це повідомив у своєму Twitter голова Європейської ради Шарль Мішель. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що ЄС призупинить імпорт до 90% російської нафти до кінця року. Про що говорять ці рішення? Що важливо зрозуміти у цій ситуації Україні та європейцям? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Ембарго на нафту та Сбєрбанк без SWIFT: про що говорять нові санкції проти РФ

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Вже найближчим часом РФ відчує серйозні наслідки інфраструктурних та інших проблем

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос пояснює:

"Безпрецедентні за своїм масштабом, оперативністю та глибиною санкції проти РФ з кожним днем послаблюють агресора, скорочують його економічні можливості та фінансові ресурси та ведуть до технологічної деградації".

За словами експерта, країни цивілізованого світу не лише почали відмовлятися від російських енергоносіїв, а й іншої продукції, зокрема металів та деревини, і навіть крабів.

"З Росії йдуть провідні міжнародні компанії, закриваючи свої представництва і в багатьох випадках критично важливе виробництво в різних сферах, у тому числі в машинобудуванні, нафтовидобутку, програмному забезпеченні, залізничному та авіатранспорті", — наголошує Олег Бєлоколос.

Він упевнений, що вже найближчим часом РФ відчує серйозні наслідки інфраструктурних та інших проблем. Тобто ціна війни проти України збільшуватиметься для росіян буквально з кожним днем – і в перспективі матиме руйнівні наслідки для країни-агресора, резюмує експерт.

Для ЄС шостий пакет – непросте рішення, але така ціна війни

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський зазначає, що на тлі найчастіше декларативних, рекомендаційних та обережних заяв країн Західного світу і зокрема лідерів ЄС, погоджений на позачерговому саміті глав країн Євросоюзу шостий пакет санкцій – досить серйозний у рамках протистояння (економічного, інформаційного) з беззаконням РФ.

За словами експерта, наступні пункти пакету є ґрунтовними та маркерними.

1. ЄС та G7 готові надати Україні 9 млрд євро фінансової допомоги.

2. Блокування мовлення ще трьох державних медіа РФ.

3. Відключення найбільшого російського банку — Ощадбанку — від системи SWIFT.

4. Ембарго російської нафти на 90% остаточно року.

"Все це суттєво вдарить по економіці країни-агресора та добробуту всього населення. Це серйозно зменшить економічні можливості Росії, її фінансову силу. Такі кроки, на думку європейських лідерів, зроблять війну для російського суспільства надто небажаною. Вона і так для багатьох росіян не є ідеологічно зрозумілою, ні вимушеною, ні розв'язаною за релігійною ознакою. Це лише геополітичні амбіції керівництва Кремля, нав'язані російському суспільству за десятиліття пропаганди. У пріоритеті потреб російських громадян війна – нав'язана, а не природна потреба. Відповідно, війна, за яку потрібно платити особистим добробутом кожного, незабаром викличе дедалі більше запитань у росіян до керівництва своєї країни", – прогнозує Владислав Дзівідзінський.

Він наголошує, що Україна своїм мужнім опором агресору дуже високо підняла планку рішучості. І європейцям доводиться підтягуватись до неї. Навіть роблячи боляче власній економіці, множачи проблеми всередині своїх країн.

"Саме тому для них шостий пакет – непросте рішення. Але така ціна війни, – наголошує експерт. – Тому що європейські уряди, спільноти ставлять запитання: "Коли на континенті почалася найбільша війна за останні 70 років, що ми зробили, щоб зупинити її? Що зробили, щоб не дати російській агресії виплеснутися далі, спопеливши не лише Україну, а й країни ЄС?". Тому тренд помінявся. І навіть ті лідери, які намагалися до останнього дружити з РФ, намагаються наздоганяти колег на європейському континенті у санкціях проти агресора, незважаючи на власні економічні проблеми".

Для України все це – шанс послабити супротивника, упевнений Владислав Дзівідзінський. І отримати перевагу, але не гарантії виграшу у цій війні.

"Економічна ситуація в нас дуже важка, а вся допомога, яка сюди йде сюди – лише гарантія виживання, але ніяк не стабілізація, відновлення або тим більше розвиток. Лише після закінчення війни ми матимемо шанс на економічне зростання. Тим більше потреби якнайшвидше її закінчити, – каже експерт. — Але, звісно, на максимально вигідних для себе умовах. При цьому потрібно брати приклад із того ж Ізраїлю, економіка якого, незважаючи на постійні воєнні дії, показує розвиток та стабільність".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні розповіли, коли чекають на визначальні бої в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини