Головна Новини Суспільство події Електронний паспорт нарівні з паперовим: що дає українцям таке рішення Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Електронний паспорт нарівні з паперовим: що дає українцям таке рішення Ради

Експерти оцінили рішення Ради з приводу прирівнювання цифрових паспортів до звичайних

31 березня 2021, 14:17 comments1969
Поділіться публікацією:

Верховна Рада у вівторок прийняла в другому читанні законопроект № 4355 щодо використання електронних паспортів. Міністр з питань цифрової трансформації України Михайло Федоров запевняє, що наша держава стала першою в світі країною, яка прирівняла електронні паспорти до звичайних. Експерти для видання "Коментарі" оцінили це рішення і розповіли, в чому позитив і ризики.

Електронний паспорт нарівні з паперовим: що дає українцям таке рішення Ради

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Закон дійсно важливий і проривний для країни"

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач зазначає, що отримав на публікацію в Facebook новини про прийняття законопроекту про використання е-паспортів в Україні, коментарі в стилі: "Що це дає пересічному громадянину?" або "Навіщо це робити, якщо лікарні не ремонтуються?".

"Між тим, я вважаю цей закон дійсно важливим і проривним для країни, — підкреслює Андрій Длігач. — Чому у нас не ремонтуються лікарні? Тому що бюджет замалий для того, щоб держава могла повноцінно виконувати свої функції. Чому малий бюджет? Тому що економіка слабка. Чому економіка не розвивається? Тому що ми залишилися в моделі мислення "рядовим громадянином", усередненням, узагальненням. Що і тримає наш патерналізм і заважає модернізації. У центрі уваги має бути Людина. Кожна! Держава повинна забезпечити можливість для самореалізації кожного, його безпеку і гідність. І захистити власність — матеріальну і нематеріальну — людини. І саме ця думка покладена в основу економічного бачення і Національної економічної стратегії. Так ось, наведення порядку в реєстрах країни — це спосіб позбавити чорних нотаріусів та місцевих "баронів" можливостей рейдерити землю та іншу власність. А електронні паспорти — одна з перемог на шляху цифровізації країни".

За словами експерта, з усіх можливостей (а в Центрі економічного відновлення аналізували 200+ сценаріїв розвитку економіки) — цифровізація держави і секторів економіки дає найбільший вплив на зростання ВВП (понад 40% за 10 років).

"Інтенсифікація експортної діяльності, земельна і податкова реформа — також дають значний вплив. Але цифровізація — найбільше, — підкреслює Андрій Длігач. — До того ж країна, що розвиває сферу віртуальних активів, дає можливості для fintech стартапів, має шанс вийти на передову інноваційного розвитку і стати привабливою для інвесторів. Тому бути першими в цифровій сфері — це унікальна можливість для України не "доганяти Польщу", а стрибнути в новий світ. І це буде передумовою стрімкого економічного зростання. А значить — і кращих лікарень і великих пенсій".

"Тотальна недовіра до електронного документа в порівнянні з паперовим варіантом"

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак зізнався, що позитивно сприйняв новину про те, що Україна стала першою країною у світі, яка прирівняла електронні паспорти до звичайних. Але є і застереження.

"Дійсно, приємно усвідомлювати той факт, що у сфері цифрової трансформації Україна змогла обійти таких мастодонтів як США, Японія чи Південна Корея. Однак при всьому позитиві, є суттєві труднощі на шляху впровадження цієї технології, — вважає Іван Ступак. — До останнього часу в Києві, не кажучи вже про найбільш віддалені регіони України, було досить проблематично повсюдно використовувати раніше введені електронні сервіси "Дія". Всьому виною тотальна недовіра до електронного документа в порівнянні з паперовим варіантом, а також катастрофічний брак зчитувальних пристроїв. Тобто, в держоргані можна пред'явити документ з "Дії", але там його банально нічим зчитувати. Тому доводилося по-старому діставати заздалегідь припасену копію паспорта та коду".

У найближчій перспективі, на думку експерта, основні труднощі на шляху широкого впровадження "Дії" будуть в:

- тотальній недовірі до "цифри" населення в категорії 45+;

- страху людей перед витоком їх персональних даних в результаті недбалості чиновників або умисної хакерської атаки;

- відсутності необхідної інфраструктури (пристроїв для зчитування) в органах влади та управління в усіх регіонах України.

Нагадаємо, експерти проаналізували найбільш важливі рішення, прийняті нардепами на засіданні 30 березня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини