Головна Новини Суспільство події Екстрадиція і арешт Анатолія Шарія: наскільки вірогідний такий підсумок подій
commentss НОВИНИ Всі новини

Екстрадиція і арешт Анатолія Шарія: наскільки вірогідний такий підсумок подій

Експерти поділилися з порталом "Коментарі" думкою про те, як швидко блогер Анатолій Шарій може бути екстрадований із Іспанії і постати перед українським судом

2 березня 2021, 14:36
Поділіться публікацією:

У засобах масової інформації з'явилася інформація про те, що Печерський районний суд Києва дав дозвіл на затримати підозрюваного у державній зраді Анатолія Шарія для доставки в суд з метою розгляду обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.  Яка ймовірність того, що Шарія екстрадують і реально заарештують?  Яка доля може очікувати його?  "Коментарі" вирішили поцікавитися думкою експертів.

Екстрадиція і арешт Анатолія Шарія: наскільки вірогідний такий підсумок подій

Колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Швидка екстрадиція Шарія точно неможлива

Аналітик, політолог, кандидат політичних наук Олеся Яхно вважає, що ймовірність екстрадиції Шарія до України невелика.

"У нього був статус політичного біженця.  І навіть враховуючи нові звинувачення, висунуті йому, потрібно розуміти, що європейська система дуже бюрократична, працює досить повільно.  І в цьому сенсі швидка екстрадиція Шарія точно неможлива, — пояснює аналітик.  - Але Україна все одно повинна цього добиватися — незалежно від того, вийде чи ні в найближчій перспективі доставити Шарія в суд.  Він внесений до списку санкцій, було оголошено обвинувачення, його викликали на допит, він не з'явився.  За цим повинні слідувати подальші процесуальні кроки, щоб це не виглядало як політична кампанія".

На думку Олесі Яхно, політична доля Шарія, як і його партії, яка пройшла в ряд місцевих рад, багато в чому буде залежати від того, наскільки активно інші політсили зможуть переорієнтувати на себе електорат південного сходу. Плюс — наскільки активно буде просуватися далі юридична складова, причому не тільки щодо Шарія, а й щодо ряду представників ОПЗЖ.

Для остаточної крапки в цьому питанні необхідна чітка позиція Інтерполу

Політичний консультант, глава Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко підкреслює, що екстрадиційна процедура між Україною та Іспанією, де зараз знаходиться Шарій, не є легким процесом.

"В історії було не так багато прикладів екстрадиції з Іспанії до нас.  Можна згадати досить схожий приклад Олександра Онищенка, який аналогічно ховався в Іспанії і, за деякими даними, співпрацював зі спецслужбами РФ, і потрапив під санкції США.  Зусилля української Феміди щодо повернення його назад не увінчалися успіхом ", — зазначає Ярослав Божко.

На його думку, для остаточної крапки в цьому питанні необхідна чітка позиція Інтерполу стосовно введення ним міжнародного розшуку щодо Шарія.

"Однак як показує практика останніх років, РФ досить сильно впливає на Інтерпол і блокування такої процедури може бути абсолютно реальним, — продовжує експерт.  - Тому успішні дії щодо екстрадиції Шарія, швидше за все, можна буде прогнозувати тільки після отримання обвинувального вироку в суді за статтями, які йому інкримінуються.  На жаль, процесуальних успіхів ми не побачимо доти, поки Інтерпол не підтримає нашу ініціативу щодо його розшуку ".

Раніше "Коментарі" повідомляли, співробітники Служби безпеки України порушили кримінальну справу через внесення неправдивих відомостей при перереєстрації партії Шарія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сташинский

2 березня 2021, 16:01

"Нет у вас методов против Кости Сапрыкина" гы гыгы гыыыыыыыыыыыы


Новини