Головна Новини Суспільство події Експерти розповіли, як і за чий рахунок українцям відновлюватимуть житло
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, як і за чий рахунок українцям відновлюватимуть житло

На думку одного з експертів, на відновлення житла, перш за все, підуть заморожені закордонні золотовалютні резерви Центробанку РФ, а також росіян (насамперед олігархів), що потрапили під санкції

17 квітня 2022, 14:30
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні 17 квітня розповів про те, як відбуватиметься відновлення міст та забезпечення житлом тих, у кого воно було зруйноване війною, розв'язаною Росією. За словами глави держави, на першому етапі забезпечать тимчасовим житлом переселенців, які втратили житло, на другому – те, що окупанти намагалися знищити (всі міста та громади, які постраждали). На третьому етапі мають намір забезпечувати житлом усіх, "хто захищав чи захищає зараз державу, хто працював чи працює на користь суспільства, а власного житла так і не має". Експерти оцінили для видання "Коментарі" перспективи забезпечення українців житлом та ймовірні джерела для реалізації цих проєктів.

Експерти розповіли, як і за чий рахунок українцям відновлюватимуть житло

Фото з відкритих джерел

"Українська держава не матиме фінансової можливості самому профінансувати таке будівництво"

Виконавчий директор Центру економічної стратегії (ЦЕС) Гліб Вишлінський розмірковує так:

"Думаю, що тут ключове питання – джерела фінансування для будівництва. Від того, наскільки швидко і в яких масштабах вдасться залучити міжнародне фінансування на будівництво житла, залежатиме, як і наскільки вирішити питання житла для тих, хто його втратив".

Гліб Вишлінський зазначає, що за оцінками спільного проєкту Київської школи економіки та ЦЕС, на 11 квітня було зруйновано 37 млн кв. житла на загальну суму 29 млрд доларів.

"Навіть у разі якнайшвидшого закінчення бойових дій, українська держава не матиме фінансової можливості самому профінансувати таке будівництво", – упевнений експерт.

"Житло – пріоритет №1 у відновлювальних процесах України"

Голова Національної Ради економічного розвитку член виконкому м. Бровари Олексій Дорошенко не сумнівається, що відновлення житла відбуватиметься до повноцінного закінчення війни.

"На це, перш за все, підуть заморожені закордонні золотовалютні резерви Центробанку РФ, а також росіян (насамперед олігархів), які потрапили під санкції. Ідеться лише про створення механізму передачі цих грошей Україні", – вважає експерт.

За його словами, саме житло – пріоритет №1 у відновлювальних процесах України.

"У якому порядку це буде (чи то спочатку – найменш постраждалі, бо там можна провести відновлювальні роботи, чи – ті, хто повністю втратив житло, чиї будинки та квартири були знищені) – поки що чітко не ясно. Заяви керівників військової адміністрації різняться. Але суть не в цьому. А в тому, що житло, як я зазначав, буде пріоритетом №1. Звісно, там, де ризики відновленого житла є найменшими. Тому що у тому ж Харкові зараз, зрозуміло, нелогічно проводити відновлювальні процеси. По-перше, це небезпечно через можливість детонації снарядів і бомби, що не розірвалися, по-друге – через нові обстріли, які, на жаль, не припиняються. А ось там, де територію вже остаточно звільнили, де ризики обстрілів мінімальні, є сенс займатися відновлювальними роботами", – зазначає Олексій Дорошенко.

Він підкреслює, що принцип компенсації (квадратний метр на квадратний метр, або якось інакше) поки що не визначений. Все залежатиме від фондів, які виділять на це.

"Йдеться зараз, ймовірно, про суму в районі 430-450 млрд доларів. І це якщо ми будуємо централізовано, якщо нам за собівартістю відвантажуватимуть будівельні матеріали, матеріали для ремонту, – вважає експерт. – Вже зрозуміло, що у відновленні України братиме участь увесь цивілізований світ. А щодо інших кроків – відновлення промисловості, бізнесу – це пріоритет №2. А все, що стосується державного та комунального сектора (тих же знищених парків, спортмайданчиків) – це буде в останню чергу. Коли українці отримають дах над головою, коли буде відновлено дороги та мости, важливі для логістичної діяльності. Тож на нас чекає поетапне відновлення України. І, зважаючи на все, основні донори світової економіки мають бажання допомагати нашій країні в цьому відновленні, а також є гроші на це. Поки що переважно російські. Але буде, гадаю, виділення коштів окремими країнами, організаціями (ЄС, МВФ тощо). Мені здається, що ухвалять безпрецедентні рішення щодо виділення грошей на відновлення української інфраструктури. І лише питання часу – коли це почнеться глобальними темпами. Зрозуміло, що для цього спочатку має закінчитись війна".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини