Головна Новини Суспільство події Експерт розповів, як суддя Вадим Босий з “плівок Вовка” міг допомагати Коломойському
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт розповів, як суддя Вадим Босий з “плівок Вовка” міг допомагати Коломойському

Політичний експерт Олександр Лємєновголова розкрив деталі, як голова Господарського суду Києва Вадим Босий міг допомагати Ігорю Коломойському в судових спорах проти держави

26 березня 2024, 16:10
Поділіться публікацією:

Фігурант “плівок Вовка” (записів прослуховування у кабінеті екс-голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка), голова Господарського суду Києва Вадим Босий міг допомагати Ігорю Коломойському в судових спорах проти держави, а також міг приховувати статки через, начебто, фіктивне розлучення з дружиною. Як інформує портал "Коментарі" про це в блозі на “Українській правді” написав політичний експерт, засновник StateWatch Олександр Лємєнов. 

Експерт розповів, як суддя Вадим Босий з “плівок Вовка” міг допомагати Коломойському

Вадим Босий. Фото: із відкритих джерел

Експерт зазначає, що під час розгляду низки позовів Коломойського до держави у Господарському суді Києва в 2019 році, суддя Босий, який на той час був заступником голови суду, начебто всупереч нормам законодавства, обʼєднав позови в одне провадження і ухвалив рішення щодо кредитних договорів на користь відомого бізнесмена. При цьому, як визнав у подальшому Верховний суд, Коломойський навіть не мав права подавати позови через відсутність законного інтересу в конкретних спорах. І Босий, ухвалюючи рішення, мав би звернути на це увагу. 

“Суддя Босий, маючи багаторічний суддівський стаж, не міг не знати про необхідність встановлення даних обставин при вирішенні справи по суті. Відтак, питання прямої зацікавленості судді Босого є очевидним”, — вважає експерт.

“Всім Закон – прописна істина, але деяким – можна Законом крутити, як сонцем. Цікавим є і те, що майже всі процесуальні рішення, винесені суддею Вадимом Босим в межах розгляду справи за позовом Ігоря Коломойського, є закритими у Єдиному державному реєстрі судових рішень … За результатом розгляду вказаної справи суддя Босий задовольнив позовні вимоги по об'єднаній справі. Підстави такого рішення вкрай суперечні”, — відзначає Лємєнов. 

Він додає, з аудіозапису, що був оприлюднений НАБУ за процесуального керівництва САП, стає відомо, що суддя Босий звернувся до колеги Вовка з проханням допомогти "у розумінні", жаліючись, що "ходять всі несерйозні такі, без конкретики". 

"Судячи з розмови, суддя Босий розповів, що він об'єднав 5 проваджень в одне, для самостійного їх розгляду і після їх спільного призначення питає "Чи комусь взагалі це цікаво?", одночасно розуміючи некоректність свого питання та "страшне" прізвище яке за цим стоїть", — пише автор.

Експерт також додає, що на ймовірну зацікавленість у незаконному вирішенні спорів на користь однієї зі сторін може вказувати попередня історія можливого приховування статків з боку судді. Зокрема – через розлучення. 

“Вадима Босого було призначено на посаду судді Господарського суду Полтавської області у серпні 2007 року. Вже у лютому 2008-го рішенням Дніпровського районного суду міста Києва було розірвано десятирічний шлюб судді Босого з його дружиною – Босою (Прокопчук) Катериною Михайлівною. Пара вже мала спільну доньку. У 2011 році у Вадима та Катерини народилася друга спільна дитина, хоча вже три роки були як розлучені”, — відзначає експерт.

За його даними, Босий користувався автомобілями “колишньої” дружини та її родичів, а також квартирами, які купувалися на пані Прокопчук. При цьому, попри “розлучення”, пара неодноразово мандрувала разом за кордон. А автомобілі “екс”-дружини, якими користувався Босий, він навіть вказував у власних деклараціях. В 2019 році, після проведення кваліфікаційного оцінювання судді Босого, служитель Феміди знову вступив у законний шлюб з Катериною Босою, додає Лємєнов.

“Детективами НАБУ, при розслідуванні злочинних дій вже колишнього голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка, задокументовані докази діяльності судді Вадима Босого на користь олігарха Ігоря Коломойського. Але чомусь зазначений суддя і досі займає свою посаду і очолює Господарський суд міста Києва, в якому у першій інстанції розглядаються найбільш важливі за "вагою" в країні спори вітчизняного бізнесу”- резюмує експерт.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що перевіркою статків Босого може зайнятися НАЗК, а також Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка також повинна перевірити достовірність декларацій доброчесності, які служителі Феміди подають щорічно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини