Головна Новини Суспільство події Експерт: мобілізація руйнує економіку України
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт: мобілізація руйнує економіку України

Олег Попенко вважає, що ситуація в економіці стала погіршуватися із запровадженням посиленої мобілізації в Україні

4 липня 2024, 16:12
Поділіться публікацією:

Посилені мобілізаційні заходи негативно позначилися на економічній ситуації в Україні, оскільки максимально посилили дефіцит професійних кадрів. Про це у коментарі заявив голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Експерт: мобілізація руйнує економіку України

Олег Попенко

За його словами, військові дії в Україні позначаються негативно на всіх сферах держави. Зокрема це стосується енергетичного сектору.

"Ситуацію на фронті ми не позиціонуємо як умовно сухопутну війну, адже ситуація на фронті – це бомбардування ракетами, це бомбардування КАБами, і це все впливає на ситуацію в енергетиці, ситуацію з опалювальним сезоном. Наприклад, у такому плані – у Харківській області російськими ракетами та КАБами було знищено Зміївську ТЕС, яка давала електроенергію практично по всьому регіону та в сусідній області, і була розбита ТЕЦ-5. Фактично область залишилася без електроенергії, тобто ситуація на фронті безпосередньо позначилася на наявності чи відсутності електроенергії у Харківській області", — сказав він.

Попенко пояснив, що в умовах бойових дій відновлювати, наприклад, ТЕЦ-5 або Зміївську ТЕЦ немає сенсу, оскільки там точаться регулярні бойові дії.

"Інші станції, які знаходяться далеко від лінії фронту, десь у середині України, на заході України, їх частково, звісно ж, відновлюють. Нам про це зрозуміло не доповідають, ми можемо про це просто здогадуватися і розуміти, що певні роботи з відновлення цих станцій все ж таки ведуться. Наскільки швидко можна відновити, залежить від кількості влучень, кількості руйнувань, бо є станції, в які прилітало аж 4-5 разів, там у принципі може бути таке, що там взагалі нема чого відновлювати", — зазначив він.

В умовах безперервних обстрілів є ризик, що в певних областях будуть проблеми з енергетикою, проте говорити про тотальний блекаут не доводиться.

"Як довго протримається наша енергосистема? Вона, в принципі, протримається, але якщо не буде там дуже масових атак, то, в принципі, ми тут паралельно з цим посилимо наше ППО, бо кількість, Iris-T і Patriot збільшується в Україні. Це певною мірою допомагає нам не розвивати постійні обстріли, тому наша енергосистема має витримати ці обстріли. Частково може бути таке, що з енергосистеми випадатимуть деякі області. Насамперед, це прифронтові області чи, наприклад, та сама Одеська область, там будуть проблеми. Ну як певні проблеми – вони можуть залишитися на тривалий час без електроенергії, Харків, Суми, Херсон, Миколаїв, Одеса… Просто в Одесі взагалі немає генерації, Одеса повністю залежить від імпорту або від сусідніх областей, і тому в Одесі є свої технологічні проблеми подачі туди електроенергії", — додав він.

Загалом Попенко назвав плачевною ситуацію в економіці.

"Наша економіка на сьогодні на 50 відсотків залежить повністю від Євросоюзу. Чому? Тому що гроші, які виділяє Євросоюз, вони йдуть повністю на соціальну підтримку, на виплату заробітних плат, пенсій, субсидій тощо. Тобто гроші, які є у бюджеті, вони йдуть на підтримку Збройних Сил України, тому чи витримає наша економіка. Європейцям варто відмовитись нас підтримувати, і наша економіка розсиплеться, не швидко, якоюсь мірою вона просто сама ляже, і буде величезна інфляція. Недарма спочатку нам піднімають тарифи. Підняття тарифів – це не лише про збільшення платежу населення, це про зниження", — зазначив він.

Глава Союзу споживачів комунальних послуг наголошує на тому, що ситуація в економіці стала погіршуватися із запровадженням посиленої мобілізації в Україні.

"Мобілізація у будь-якому випадку впливає на економіку. Як би це не було, як би ми не говорили, адже ми на сьогодні бачимо величезну кількість людей, які служать в армії та величезну кількість оголошень про те, що просто фізично немає кому працювати. Ну найпростіший випадок: нам передано кілька газоустановок, які потрібно встановлювати. А їх встановлювати нема кому, просто фізично не вистачає людей, які готові виконати цю роботу. А це безпосередньо потрібно для того, щоб у нас була енергетика, електроенергія, і щоб усе це могло працювати, а у нас нема кому працювати", — сказав він.

Попенко пояснив: масовий виїзд фахівців з України розпочався ще 7-8 років тому, а мобілізація, по суті, "стала вінцем, фіналом" відсутності кадрів у країні, тим самим вплинув на економіку держави.

"Як виявилося, просто фізично немає кому працювати, тому що вже когось забрали в армію, хтось залишився за кордоном, а хтось не йде на роботу офіційно, бо боїться тієї ж мобілізації", — підсумував він.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини