Головна Новини Суспільство події Екс-нардеп Крючков передав 7 млн грн на ЗСУ. Прокурор САП вважав такі дії недоцільними
commentss НОВИНИ Всі новини

Екс-нардеп Крючков передав 7 млн грн на ЗСУ. Прокурор САП вважав такі дії недоцільними

Колишній нардеп Дмитро Крючков через своїх адвокатів наполіг, щоб застава у розмірі 7 млн грн, яку він вніс ще 10 років тому, була передана на потреби ЗСУ і не лежала «мертвим вантажем» на рахунках САП. Прокурор заперечував проти цього

13 травня 2024, 12:00
Поділіться публікацією:

Ще 10 років тому, працівники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) порушили першу в своїй історії справу, — проти екс-нардепа Дмитра Крючкова. Тоді слідчі його запідозрили в організації заволодіння коштами ПАТ "Черкасиобленерго" і ПАТ "Запоріжжяобленерго" та їх легалізації, а також зловживанні службовим становищем.

Екс-нардеп Крючков передав 7 млн грн на ЗСУ. Прокурор САП вважав такі дії недоцільними

Дмитро Крючков

Проте протягом судового розгляду, який продовжується уже 5 років, друга поспіль державна судова експертиза встановила відсутність будь-якої матеріальної шкоди, а отже і складу кримінальних правопорушень, які інкримінуються Крючкову щодо укладення ним ще у 2014 році господарських договорів в сфері електроенергетики.

Крім внесеної у 2019 році застави у розмірі 7 млн. грн, на звинуваченого не було покладено жодних процесуальних зобов’язань та й рішення по суті справи досі немає. Наразі, за даними суду багатодітний Крючков із сім`єю мешкає у Швейцарії та Франції, а участь у судових засіданнях приймає за допомогою відеозв`язку.

Екс-нардеп Крючков передав 7 млн грн на ЗСУ. Прокурор САП вважав такі дії недоцільними  - фото 2

Після п`яти років судового розгляду на вимогу Крючкова його захисники клопотали перерахувати зазначені кошти на потреби Збройних Сил. Проте  представник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в судовому засіданні двічі заперечував проти перерахування коштів на потреби армії. Він мотивував це відсутністю такої потреби у 2024 році.

Екс-нардеп Крючков передав 7 млн грн на ЗСУ. Прокурор САП вважав такі дії недоцільними  - фото 3

Адвокати Олександр Лисак та Людмила Дробчак, які представляють інтереси Крючкова, надали колегії суддів ВАКС вагомі аргументи “чому під час війни перебування грошових коштів на рахунках прокурорів САП понад пʼять років є недоцільним”.

Проте прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури – Віталій Кравець, вважав, що в цьому “немає потреби” та уповільнював процес щодо передачі зазначених коштів на потреби Збройних Сил.

Спочатку Кравець виступив проти задоволення вказаного клопотання, мотивуючи свою позицію відсутністю потреби в такій допомозі ЗСУ саме у 2024 році, а потім посилався на “інтересами слідства”.

При цьому відомо, що адвокат Людмила Дробчак, рідна сестра якої є капітаном ЗСУ та служить у 35-й бригаді морської піхоти, двічі наполягла на невідкладному розгляді клопотання та абсурдності позиції прокурора САП.

Екс-нардеп Крючков передав 7 млн грн на ЗСУ. Прокурор САП вважав такі дії недоцільними  - фото 4

Зрештою, з другої спроби колегія суддів ВАКС під головуванням Віктора Ногачевського задовільнила клопотання Крючкова та зобовʼязала перерахувати 7 мільйонів гривень на ЗСУ в якості благодійної допомоги.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини