Головна Новини Суспільство події Економіст пояснив, чому продовжить дорожчати найпопулярніший продукт в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Економіст пояснив, чому продовжить дорожчати найпопулярніший продукт в Україні

Гречана крупа вже не перший рік тримається на значному ціновому зростанні

29 травня 2022, 14:28 comments2326
Поділіться публікацією:

Повномасштабне російське вторгнення серйозно вдарило по українській економіці. Окупанти багато в чому спеціально нарівні з ударами по військовій інфраструктурі намагаються бити на підприємствах, заводах промислового сектору, аграрних підприємствах. Саме тому в Україні ціни на низку самих ходових продуктів суттєво зросли. Зокрема, серйозно подорожчала гречка. Найгірші побоювання поки що правдиві і гречана крупа продовжить дорожчати. Як передає портал "Коментарі", таку думку висловив фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький, пише сайт "Today.ua".

Економіст пояснив, чому продовжить дорожчати найпопулярніший продукт в Україні

Супермаркет. Фото: УНІАН

Фахівець прогнозує, що вартість гречки може перевищити 100 гривень за кілограм. Він пояснює підвищення ціни такими причинами. Перша причина – це бойові дії та суттєве скорочення посівних площ. Друга причина – це дефіцит гречаної крупи, який був і у попередні довоєнні роки, бо аграрії вважали пріоритетним для себе вирощування інших зернових, адже їх можна було продати набагато дорожче. Тобто, крім власної гречки, український ринок задовольняв потреби населення ще й за рахунок імпорту. Третя причина подорожчання гречки – скорочення зарубіжних поставок. Раніше головними постачальниками гречки в Україну були Росія, Казахстан та Білорусь. Тепер Україна змушена шукати інших постачальників, щоби закрити питання з дефіцитом річки.

Богдан Слуцький зазначає, що цього року Україна зможе зібрати лише 20 тисяч тонн гречки, при тому що потреба мінімум становить 100 тисяч тонн. Саме через такий величезний розрив у потребах гречка продовжить дорожчати.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, що може стати дефіцитом – чи потрібно українцям починати панікувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини