Головна Новини Суспільство події Економічне диво: ВВП Вірменії, яка допомагає Росії обходити світові санкції, зріс на 14,2%
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічне диво: ВВП Вірменії, яка допомагає Росії обходити світові санкції, зріс на 14,2%

Вірменія важлива як транзитний хаб для Росії, яка продовжує перебувати під санкціями

21 лютого 2024, 10:12
Поділіться публікацією:

Вірменія продовжує заробляти, доки українці відстоюють свій суверенітет, адже протягом 2 років країна залишається постійним і наймасштабнішим логістичним хабом Путіна, допомагаючи постачати для Москви підсанкційні товари. Уряд країни створює ілюзію переорієнтації на Захід. Як інформує портал "Коментарі", про це пише Телеграф.

Економічне диво: ВВП Вірменії, яка допомагає Росії обходити світові санкції, зріс на 14,2%

Вірменія та Росія. Фото: із відкритих джерел

Видання зазначає, глава уряду Вірменії, яка після 2022 стала четвертим найбільшим експортером у РФ напівпровідників та інших товарів подвійного призначення для потреб війни, у своєму виступі назвав українців "дружнім" народом. Проте, зазначають журналісти, виникають багато запитань щодо щирості такого висловлювання.

"Єреван посилено створює враження переорієнтації на Захід. Однак два роки війни між РФ та Україною він служить одним із головних логістичних хабів Кремля для обходу санкцій. У 2022 році ВВП крихітної Вірменії з населенням у 3 млн. виріс на безпрецедентні 14,2%. Заступник міністра фінансів Вірменії Ваан Сірунян визнав, що за 9 місяців 2023 експорт товарів з Вірменії до РФ зріс на 85%, з яких 80% становить реекспорт. Наголошуючи на експоненційному зростанні зовнішньоторговельного обороту Вірменії після початку війни в Україні на 69%, аналітичний центр Jamestown Foundation (США) також попереджав про реекспорт підсанкційних товарів з Вірменії до РФ. А директор Управління з координації санкцій Держдепу США Джим О'Брайєн прямо заявив, що Вашингтон відносить Вірменію до країн, які допомагають РФ обходити санкції. У 2024-му про проблему продовжують говорити, але Вірменії це не заважає безкарно постачати підсканкційні товари войовничому сусідові. Робін Брукс, директор Інституту міжнародних фінансів та колишній стратег Goldman Sachs опублікував уточнені дані: "Експорт Вірменії до РФ зріс на 430% порівняно з періодом до вторгнення, що означає реекспорт товарів ЄС та Китаю до Росії", — йдеться в матеріалі.

Автори матеріалу зауважують, Вірменія важлива як транзитний хаб, тому що Путін більше не може розраховувати у цьому питанні майже ні на кого, крім неї. У травні минулого року французький Forbes назвав Вірменію "основним каналом ухилення від санкцій" оскільки обмеження на постачання через Туреччину та Центральну Азію посилюються. Анкара влітку 2022 року пообіцяла США не допустити обходу санкцій проти РФ на території Туреччини. Згодом турецькі фінансові організації масово почали припиняти співпрацю із російськими. 

"Іронічно, але Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило про виділення Єревану $15 млн. У заяві наголошується, що ці кошти спрямовані на "зниження економічної залежності Вірменії від РФ", — зауважує ЗМІ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини