Головна Новини Суспільство події Екологічна катастрофа на Донбасі: в чому небезпека
commentss НОВИНИ Всі новини

Екологічна катастрофа на Донбасі: в чому небезпека

Експерт розповів, як з початку війни на Донбасі погіршилася екологічна ситуацію в Донецькій і Луганській областях

10 травня 2021, 18:11
Поділіться публікацією:

Про Донбас часто говорять в ракурсі війни. "Коментарі" вирішили дізнатися в експертів, що можна сказати про екоситуацію в Донецькій і Луганській областях, особливо щодо вугільних підприємств. Наскільки вона погіршилася з початку конфлікту? Які є найбільш кричущі загрози? Як можна вирішити проблеми? Відповіді – в нашому матеріалі.

Екологічна катастрофа на Донбасі: в чому небезпека

Затоплена шахта на Донбасі. Фото з відкритих джерел

Як розповів керівник відділу енергетики ГО "Екодія" Костянтин Криницький, основні екологічні проблеми Донецької області пов'язані з розташуванням там промислових підприємств та негативними наслідками їхнього функціонування.

Так, більшість вугільних шахт України знаходяться в Донецькій області. Як пояснює експерт, видобуток вугілля негативно впливає на здоров'я населення — як самих шахтарів, так і місцевих, що проживають у шахтарських містечках. Наприклад, при аварійних зупинках систем водовідведення неочищена вода з шахт може потрапити та отруїти підземні та наземні резервуари води. Небезпеку становлять також відвали породи — терикони — які в більшості своїй легкозаймисті.

Як додає Криницький, також існує загроза від шахт, що розташовані на непідконтрольній території. За його даними, після початку війни на Сході України, приблизно дві третини функціонуючих державних вугільних підприємств залишилися в "Окремих районах Донецької та Луганської областей" (ОРДЛО).

"За інформацією ОБСЄ, більше 30 шахт наразі затоплені, — зазначає експерт. — Якщо неочищену воду не відкачувати в цілодобовому режимі, вона може потрапити в ґрунт і отруїти резервуари води, почати підтоплювати розташовані поруч шахти та будинки. Справжній масштаб проблеми наразі важко оцінити через відсутність достовірних даних. Після повернення цих територій під контроль України ми можемо зіткнутися з наслідками екологічної катастрофи".

Крім цього, додає Криницький, двоокис вуглецю, який утворюється внаслідок спалювання вугілля, є основною причиною зміни клімату, наслідки якої вже помітні в Україні (різкі перепади температур, безсніжні зими, повені, засухи тощо). Також викиди сірки, азоту та пилу від вугільних ТЕС є основними причинами сердцево-судинних захворювань та захворювань дихальних шляхів місцевого населення.

На півдні області основне промислове забруднення забезпечують металургійні комбінати міста Маріуполь.

Позитивним зрушенням експерт називає те, що у 2019 році шість шахтарських міст Донецької області (Добропілля, Мирноград, Новогродівка, Покровськ, Вугледар, Селидове), три громадські організації з регіону та Донецька торгово-промислова палата об'єдналися і створили "Платформу сталого розвитку вугільних міст Донецької області". Згодом до неї доєдналися ще три міста: Торецьк, Білозерське, Новодонецьке.

"Основна мета цього об'єднання — пошук можливостей для справедливої трансформації власних територій у разі закриття збиткових вугільних підприємств, що включатиме в себе як соціально-економічні аспекти, так і екологічні", — пояснив Костянтин Криницький.

Раніше екологи розповіли, як позначився карантин на екології України



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини