Головна Новини Суспільство події Джонсон задав тренд: чи чекати тепер Байдена у Києві – чому це важливо у світлі війни з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Джонсон задав тренд: чи чекати тепер Байдена у Києві – чому це важливо у світлі війни з РФ

Дедалі більше світових лідерів публічно дають зрозуміти, що вони у війні з РФ на боці України

15 квітня 2022, 11:12
Поділіться публікацією:

Президент Сполучених Штатів Джо Байден підтвердив, що його адміністрація веде переговори щодо відправлення високопосадовця до Києва. Він також не виключив свого візиту до столиці України. Про що говорять такі заяви? Це чергове застереження Байдена чи реальний намір? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Джонсон задав тренд: чи чекати тепер Байдена у Києві – чому це важливо у світлі війни з РФ

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Росіяни як будь-яка нарцисична особистість люблять, щоб їх усі поважали, але зараз увесь світ показує, що росіяни – ізгої

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова зазначає, що нещодавній приїзд до Києва прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона зробив поїздку в Україну популярною серед перших осіб.

"Після нього у нас побував канцлер Австрії Карл Нехаммер, президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії – Анджей Дуда, Гітанас Науседа, Егілс Левітс та Алар Каріс, – нагадує експерт. – Тепер ось чекаємо на делегацію зі США".

За словами Тетяна Лупової, такі візити зараз – це однозначний сигнал, що та чи інша держава визначилася, на чиїй її стороні.

"Путін уважно стежить за тими, хто допомагає Україні. Тож чим більше країн нас відкрито та безапеляційно підтримує – тим потужніша наша оборона, і тим гірше росіянам. Вже зрозуміло, що Путін не розраховував, що Україна матиме таку серйозну підтримку, що ми маємо таку сильну армію. Він був упевнений, що йому це теж зійде з рук, як і Крим, Донбас, Придністров'я, Грузія... Тому чим більше тих, хто з нами, тим більше розчаровується ворог. А росіяни, як будь-яка нарцисична особистість, люблять, щоб їх усі поважали. Але зараз увесь світ показує, що росіяни – ізгої. І візит топ-чиновників із США (навряд чи це буде Байден, але це й не так важливо) це вкотре підтвердить. Як і підтвердить всебічну підтримку України у боротьбі проти російських варварів, що ментально застрягли навіть не в минулому столітті, а значно глибше", – резюмує Тетяна Попова.

Київ відвідає держсекретар США Етоні Блінкен або голова Пентагону – Ллойд Остін

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай наголошує, що Штати справді готують візит до Києва високопосадовця. Але навряд це буде Байден.

"Його слова про готовність відвідати столицю України, швидше за все, застереження чи "чергова фраза", на яку голова Білого дому навряд чи мав право. Тому що її блискавично розтрубили у всіх ЗМІ. Ми повинні розуміти, що президент США – похилого віку (йому 79 років). І такого роду вояжі, пов'язані з довгим перельотом через океан, а потім ще добираємо до Києва по суші (адже авіасполучення немає), складно організувати. Плюс – підвищені заходи безпеки, які завжди супроводжують такий візит, а з урахуванням війни в Україні – мають бути посилені в рази", – пояснює експерт.

Він не виключає, що Київ відвідає держсекретар США Етоні Блінкен або голова Пентагону – Ллойд Остін, які вже бували тут із візитами до повномасштабного російського вторгнення.

"Менше шансів, що до нас прибуде віце-президент США Камала Харріс. І зовсім мізерний шанс, що у столиці України в найближчому майбутньому опиниться сам Байден, – каже Валентин Гайдай. – Візит будь-якого американського топ-чиновника до Києва, безперечно, важливий у ракурсі підтримки України. Тим більше, що такі візити навряд чи відбудуться просто "для галочки". Йдеться, швидше за все, про чергову допомогу Україні — військову, економічну і так далі. Про нові санкції проти Росії. Ну і, звісно, у політичному, у дипломатичному сенсі це – символічно та показово".

Експерт наголошує, що Київ після того, як російські війська були вибиті з північного напрямку, відвідували вже багато європейських чиновників. Той самий британський прем'єр Борис Джонсон прогулявся центром Києва, демонструючи, що це відносно безпечно.

"Так, загроза нових ударів зберігається, ситуація складна. Але чим більше буде така демонстрація підтримки України (а останнім часом до нашої столиці відвідали ще й керівники Австрії, Польщі, балтійських республік), тим потужнішою буде наша позиція у протистоянні з російським агресором. Повернення західних посольств до Києва, візити західних чиновників – добрий маркер", – упевнений Валентин Гайдай.

І все-таки, продовжує він, зустріч Зеленського з Байденом найближчим часом неможлива. І через те, що Байден не приїде до Києва. І через те, що Зеленський під час війни практично не виїжджає з Києва.

"Тим більше, навряд чи така зустріч здатна дати якісь відчутні зрушення у ракурсі російсько-української війни. В онлайні Зеленський та Байден і так спілкуються досить часто. І всі необхідні питання можна вирішити дистанційно, не наражаючи на небезпеку життя президентів організацією очної зустрічі", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський розкрив найближчий план РФ на Донбасі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини