Головна Новини Суспільство події Друга світова війна виявилася не закінченою: чому сьогодні протистоїть Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Друга світова війна виявилася не закінченою: чому сьогодні протистоїть Україна

Помилка цивілізованого світу 2014-го тепер призвела до повномасштабної війни

9 травня 2022, 15:30
Поділіться публікацією:

У понеділок, 9 травня, світ відзначає День перемоги над нацизмом. 2022 року – в особливих умовах. У умовах широкомасштабної агресії Росії проти України. Напередодні, у День пам'яті та примирення, пройшла низка зустрічей світових лідерів та українського керівництва, на яких обговорювалося протистояння російської агресії. Які уроки історії світ так і не засвоїв після Другої світової війни – як виправити помилки? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Друга світова війна виявилася не закінченою: чому сьогодні протистоїть Україна

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Жителі України на собі відчувають, що таке російська ідеологія неомодернізму

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов зазначає:

"Закінчення періоду світових війн символізує 9 травня (хоч Друга світова війна закінчилася 2 вересня того ж 1945 року, але Європа багато в чому почала жити мирним життям саме наприкінці весни-літа 45-го). Ця дата символізує по-справжньому, з погляду гуманітарних наук, епохальну подію. Справа в тому, що 1945-го, в результаті закінчення періоду світових війн закінчилася так звана епоха модерну. Тобто, епоха верховенства у мисленні людини – ідеології та науки".

За словами експерта, епоха модерну тривала з 16 століття, коли наука замінила релігію, а економічні уклади стали диктувати нову систему соціального управління, яку узагальнено ми називаємо ідеологія.

"Здавалося, що світ модерну досконалий. Але наступні події, включаючи військові злочини гітлерівської Німеччини, ядерне бомбардування американцями Японії, показали, що світ стоїть на краю загибелі, – продовжує Віктор Савінов. — І людство задумалося над тим, як не допустити руйнівних воєн. Філософи запропонували неідеологічні суспільства. І цю епоху назвали підстмодерністською (після модерну)".

Проте, акцентує експерт, керівництво Росії та його придворні філософи вигадали новий термін – неомодернізм (новий модерн). Тобто шлях назад. Зупинка часу. Війна як потреба розвитку суспільства.

"На жаль, мешканці України на собі відчувають, що таке ця російська ідеологія неомодернізму. Світ уроки історії засвоїв, прийнявши філософію постмодернізму. А ось Росія, на жаль, живе в іншій парадигмі, – зазначає Віктор Савінов. – Путін інших називає фашистами, але при цьому сам створює ідеологічну модерністську систему, яка прагне фашистських ідей. З ідеологією боротися можна лише насильницьким способом. Тож ідеологію агресивного неомодернізму можна лише знищити – як свого часу ідеологію фашизму (який є найрадикальнішою модерністською ідеологією)".

Фактично ми бачимо дзеркальне відображення Другої світової, якесь її продовження

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі наголошує, що після Другої світової війни, коли було знищено нацизм (фашизм), виявиласо, що відрубано лише одну голову дракона.

"Бо ідеологія комунізму, Сталін, який був нічим не кращим за Гітлера, а навіть гірше, бо знищував ще й власний народ, залишилися. У результаті все це трансформувалося у рашизм. Як і німецький фашизм після Першої світової війни, рашизм був побудований на комплексі переможеного (цього разу – у "холодній війні"), на плеканні нібито свого приниження, на необхідності реваншу, на своїй обраності ("русский мир"). І за 20 років накачування ненавистю все це реалізувалося в РФ у те, що ми зараз бачимо. Спроби реваншу, повернення "споконвічних територій", напруження у протистоянні із Заходом. У Гітлера все почалося з Судет, у Путіна – з Криму. Захід заплющив на це очі перед Другою світовою, 1938-го. Закрив, на жаль, і 2014-го. Зрештою ми опинилися на межі Третьої світової... Звучать заяви про можливість ядерної війни. Ризики різко зросли", – увеєрн Максим Ялі.

Він вважає, що фактично бачимо дзеркальне відображення Другої світової, якесь її продовження. І перемогти цивілізований світ, вістрям меча якого зараз є Україна, може лише знищивши рашизм як явище.

"Підсумки вчорашньої зустрічі лідерів G7, до якої підключався і президент України Володимир Зеленський, демонструють, що світ нарешті усвідомив загрози. У цьому сенсі з точки зору дипломатії важливою є заява про те, що за підсумками війни з Росією все має повернутися до міжнародно визнаних кордонів України. Тобто мається на увазі вже не повернення до статус-кво на 23 лютого 2022-го, напередодні широкомасштабної російської агресії, а повернення і окупованого Криму, і окупованих територій Донбасу. Захід вірить у перемогу України. І дає добро на те, щоби ми відвоювали всі свої території, окуповані з 2014 року", – пояснює політолог.

На його думку, це – квінтесенція еволюції позиції Заходу.

"Якщо 24 лютого, у перші дні повномасштабної російської агресії, наші закордонні партнери не вірили у тривалий опір України, всі західні розвідки передбачали поразку протягом кількох днів (максимум – тижнів), то тепер вони остаточно повірили у перемогу нашої країни. І показово, що саме сьогодні президентом США Джо Байденом має бути підписано ленд-ліз для України. Практичне підтвердження надання нам необхідної допомоги для перемоги над рашизмом", – резюмує Максим Ялі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін знову спробував пояснити, чому розпочав війну проти України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини