Головна Новини Суспільство події Друга доба масштабної війни: чому Путін недооцінив ЗСУ, а Захід переоцінив свої обіцянки
commentss НОВИНИ Всі новини

Друга доба масштабної війни: чому Путін недооцінив ЗСУ, а Захід переоцінив свої обіцянки

Поки Захід засуджує російське вторгнення і обіцяє, що російська економіка не вистоє проти нових санкцій, українська армія дає бій агресору

25 лютого 2022, 14:23 comments2251
Поділіться публікацією:

Йде друга доба російського вторгнення. Експерти продовжують ділитися з виданням "Коментарі" своїми думками щодо того, хто і як проявляє себе у цій страшній ситуації – і які є варіанти розвитку подій.

Друга доба масштабної війни: чому Путін недооцінив ЗСУ, а Захід переоцінив свої обіцянки

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

ЗСУ в перший же день протистояння з РФ показали себе професіоналами, а ось позиція Заходу викликала величезне розчарування

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський вважає, що те, що відбувається, слід розглядати у трьох площинах. Перша — оцінка дій агресора-Росії. Друга – України. Третя – міжнародного співтовариства.

З боку Росії, на думку експерта, видно серйозну підготовку, стратегічний і тактичний план із захоплення України. І будь-які "аргументи" Кремля щодо того, що це де реакція на якісь дії чи висловлювання українського керівництва, не витримують критики.

"Росія довго та системно готувалася саме до захоплення України. Просто раніше намагалася зробити це іншими способами. Не настільки відкрито агресивними. Але, бачачи, які військові, з якого рівня знанням, розуміням ситуації, кинуті на Україну – зрозумілий повний провал на рівні виконавців. Сюди послали призовників, які, судячи з допитів, взятих у полон військових, навіть не знали, куди летять і навіщо. Тож точно не були готові виконати завдання якісно. Тобто, на тлі могутності, розміру та тактичної підготовки армії РФ до цієї операції, найслабшою ланкою виявилися кінцеві виконавці – та їхній рівень підготовки", – упевнений Владислав Дзівідзінський.

Інформаційні меседжі, які ми чули напередодні вторгнення (про те, що воно більш ніж ймовірне), українське суспільство та влада, на жаль, не розцінили серйозно. І ми не були достатньо готові.

"Однак фактор восьми років війни на сході України та чітке розуміння, що РФ може піти на що завгодно, морально підготувало нас до першої доби. І все, що відбувається 24 лютого, з погляду українського суспільства, не було настільки кошмарним, наскільки могло б бути, якби ми не були країною, що воює. Проте, організаційні моменти після визнання Росією т.зв. "Л/ДНР" незалежними державами, ми мали лічені дні, щоб максимально проводити організаційну підготовку до російського вторгнення. Чого, на мою думку, не було зроблено", – зазначає експерт.

На його думку, президент Зеленський починаючи з Мюнхенської конференції з безпеки почав проявляти досить жорстку позицію. Навіть не так прозахідну (бо на адресу Заходу було чимало критики), скільки – проукраїнську, патріотичну.

"Така позиція обернулася мобілізацією всього найвищого політичного та військового керівництва. І з початку протистояння воно, як на мене, все робить правильно. Усі органи влади спрацюють досить жорстко та злагоджено. Як керівництво, так і особовий склад ЗСУ, Нацгвардії, МВС, ДСНС. Безперечно, надихає рівень готовності українських збройних сил протистояти загарбникам. Усі успіхи, про які зараз повідомляють офіційні прес-центри Міноборони, Генштабу тощо – це результат високого рівня боєздатності та самовідданості наших військовослужбовців, нацгвардійців, прикордонників, представників територіальної оборони тощо", – наголошує Владислав Дзівідзінський.

Саме тому, впевнений він, першу добу вдалося дати відсіч на багатьох напрямках. Здивувавши, мабуть, не лише РФ, а й увесь світ. Показавши, що ми готові захищати свою незалежність не лише на словах.

"Перші, хто пішов у бій, дали можливість підготуватися другим ешелонам. Почалася мобілізація. І стало ясно, що українське суспільство здаватися не збирається", – наголошує експерт.

А от реакції міжнародного співтовариства у нього, як, мабуть, у всіх нас, викликало величезне розчарування.

"Європа та весь цивілізований світ вкрай повільно та недостатньо ефективно реагує на реальні загрози. Нам тут і зараз потрібно закривати небо, нам тут і зараз потрібне сучасне озброєння. Росія має отримати чіткі сигнали про неприпустимість того, що творить – відключення від SWIFT, серйозні економічні удари по оточенню Путіна і не тільки. Щоб можлива втрата всіх фінансових і матеріальних активів змусило це оточення зупинити його. Жодні вмовляння з боку Заходу, жодні санкції та репутаційні втрати особисто для Путіна вже не мають значення. Як і акції протесту росіян, що вийшли на вулиці проти війни. Саме найближче оточення Путіна має усвідомити, що за такого розкладу воно не тільки не матиме успішного фінансового майбутнього, а й не зможе взагалі бувати в цивілізованих країнах. Тоді, можливо, воно щось зможе зробити. Але для цього санкції повинні мати швидкий та суттєвий ефект, – пояснює експерт. — Цього нема. Нові санкції запроваджено, але – пізно та мало".

Коментуючи військову підтримку з боку міжнародних партнерів, Владислав Дзівідзінський нагадує, що нас заздалегідь попередили – іноземного військового контингенту не буде відправлено в Україну навіть за умови повномасштабної війни. Тож тут ілюзій не було.

"Тим не менше, закрити небо та забезпечити оперативну військову допомогу у вигляді озброєння, яке може допомогти зупинити просування агресора (його нам поставили чимало останніми місяцями, але цього явно мало) – це те, що Захід мав зробити ще вчора. Та не зробив. Немає того самого "справою, а не словом", про що, до речі, згадав в одному зі своїх звернень Зеленський. Запізнілі реакції, пізні міжнародні зустрічі, на яких щось вирішуватиметься – не те, на що ми розраховували. І точно не те, що може зупинити Путіна, – наголошує експерт. – Нас атакують тут і зараз".

Владислав Дзівідзіинський наголошує, що у нас є чітке завдання – вистояти. Але часу критично мало. Вирішувати все буде доба-дві, вважає він.

"У нас є лише ми, наша армія, готовність боронитися. Резервістів, представників тероборони, які зараз прибувають у точки збору, слід перемістити в критично важливі точки для оборони Києва. Від цього без хибного пафосу залежить доля нашої країни. Як мінімум на найближчий час, – упевнений експерт. – Якщо Київ вистоїть, у нас може з'явитися надія, що міжнародна допомога та тиск на РФ посилить наші позиції. Якщо ж Київ буде захоплено, ми підемо за сценаріями, раніше озвученими низкою ЗМІ. Коли РФ за калькою з "Л/ДНР" поставить на чолі з українською владою своїх маріонеток. А далі нас може чекати поділ України... Допустити цього у жодному разі не можна!".

Виходячи з того, що відбувається, складається враження, що РФ не розуміла, з ким вона зіткнеться

Політичний консультант Олександр Вербицький, залишивши емоції осторонь, констатує низку важливих фактів:

– Україна не сприйняла війська РФ як визволителів;

– Україна змогла вистояти більше часу, ніж, швидше за все, передбачало найвище військово-політичне керівництво Росії;

– те, що відбувається сьогодні в Україні – це сценарій, який не має завершення у військовій площині;

– Україні завжди слід сподіватися лише на себе та свої сили;

– міжнародна політична допомога Україні виявилася досить скромною за своєю моментальною ефективністю;

–Україні надалі слід шукати та знаходити продуктивних та надійних міжнародних партнерів.

"З огляду на те, що відбувається, складається враження, що РФ не розуміла, з ким вона зіткнеться. І, як відкидає право України на самостійність та незалежність, відкидала професіоналізм та патріотизм наших ЗСУ. І зазнає тепер серйозних втрат, – зазначає експерт. – Попри все, залишається надія, що міжнародне співтовариство зможе наполягти на завершенні цієї війни шляхом переговорів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – президент України Володимир Зеленський звернувся до "Бухарестської дев'ятки".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини