Головна Новини Суспільство події Допомога з працевлаштуванням українцям: експерти оцінили кроки уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога з працевлаштуванням українцям: експерти оцінили кроки уряду

Український уряд виплачуватиме допомогу роботодавцям та переселенцям

23 березня 2022, 12:45
Поділіться публікацією:

Допомога з працевлаштуванням українцям: експерти оцінили кроки уряду

Фото ілюстративне / Pixabay

Кабінет міністрів продовжує ухвалювати рішення щодо програми підтримки осіб, які були вимушені змінити місце проживання. Зокрема, запущена програма працевлаштування всіх переселенців. Для цього держава розпочинає виплачувати роботодавцям по 6500 гривень за кожного працевлаштованого з постраждалих регіонів. Ми поцікавилися в експертів, чи доцільно уряду запроваджувати систему перепідготовки для фахівців, чия професія наразі не затребувана? Як можна розв'язати проблему з працевлаштуванням переселенців, що мають такі спеціальності?

Необхідність в якійсь цілеспрямованій програмі з перепідготовки відсутня

Сергій Сароян, засновник компанії Performance Management, вважає, що наразі запуск програми з перепідготовки громадян не актуальний.

"Багато людей змушені залишилися без роботи і опинилися або далеко від будинку, або ж залишилися захищати свою землю. Ясна річ, що перепідготовка буде актуальна тільки для першої групи громадян, але наскільки вона буде корисна і ефективна? Питання риторичне. Як в цілому визначити затребувані на момент війни професії? Теж. З лікарями, наприклад, все зрозуміло, вони завжди будуть затребувані і особливо зараз, але цю професію неможливо освоїти за місяць або два, це роки навчання і практики. Звичайно ж потрібна допомога волонтерів, але для цього немає необхідності проходити додаткове навчання. Та й для перепідготовки потрібен час, якщо мова йде про висококваліфіковану роботу. А такі професії, як продавець або вантажник, не потребують перекваліфікації. Тому великого сенсу в цій програмі, в даний момент, немає", — зазначає експерт.

Однак на майбутнє перед державою стоятиме задача із підготовки кваліфікованих кадрів для післявоєнного часу, але ситуація на ринку праці буде відрізнятися від довоєнної. За реалізації оптимістичного варіанту розвитку подій, в період відбудови, попит буде на IT-фахівців, інженерів, будівельників, електриків та інших спеціалістів, переконаний Сергій Сароян.

З приводу підтримки громадян з боку держави, то, на думку експерта, більш логічним в поточній ситуації є досвід, який держава отримала в пандемії: виплати допомоги тим, хто залишився без роботи до відновлення звичного життя.

Без держзамовлення жодна країна не вставала з колін

Власник медіагрупи "Коментарі" Віктор Гольдський натомість переконаний, що з ринком праці не все так просто в період війни. Чимало українців через війну змушені були виїхати з регіонів, де проживали, а тепер їм треба шукати роботу та облаштовуватися на новому місці.

У березні в Службі зайнятості представлено 40 тисяч вакансій, але 80% з них – це технічні спеціальності (токар, слюсар, машиніст), а на сайтах з пошуку роботи 400 000 резюме, з яких приблизно 50 тисяч тих, хто шукає роботу — це офісні працівники, педагоги, люди творчих професій тощо. Тож експерт пропонує два рішення проблеми з працевлаштуванням: перекваліфікацію та держзамовлення.

"Люди хочуть працювати. Навчіть їх жити по-новому, дозвольте їм допомагати. Відкрийте Центри перекваліфікації у кожному райцентрі, а не один на місто чи область. Навіть якщо навчити людей, то розрив між вакансіями та резюме – в 10 разів. Тому має бути організована державою система трудової міграції. Наразі люди за місто не тримаються, якщо держава дасть роботу на підприємстві за 1000 км від місця проживання, люди поїдуть. Без держзамовлення жодна країна не вставала з колін", — пояснює Віктор Гольдський.

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти оцінили перехід України на планову економіку під час воєнного стану.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини